Путін назвав ситуацію в Білорусі «сплеском емоцій» і нагадав про історію з літаком президента Болівії

Путін назвав ситуацію в Білорусі «сплеском емоцій» і нагадав про історію з літаком президента Болівії

28 Травня 2021
2916
28 Травня 2021
20:54

Путін назвав ситуацію в Білорусі «сплеском емоцій» і нагадав про історію з літаком президента Болівії

2916
Глава РФ також запропонував скупатися. За його словами, це теж сприятиме досягненню результатів зустрічі.
Путін назвав ситуацію в Білорусі «сплеском емоцій» і нагадав про історію з літаком президента Болівії
Путін назвав ситуацію в Білорусі «сплеском емоцій» і нагадав про історію з літаком президента Болівії

Президент Росії Володимир Путін зустрівся в Сочі з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Як передає «Радіо Свобода», зустріч відбулася на тлі захвата літака авіакомпанії Ryanair в Мінську, що сама компанія і весь світ характеризують як повітряне піратство.

Путін на зустрічі з Лукашенком назвав ситуацію навколо Білорусі «черговим витком» і «сплеском емоцій» і нагадав про історію з доглядом літака президента Болівії Ево Моралеса у Відні в 2013 році, – раніше про цей епізод в зв'язку з посадкою лайнера Ryanair в Мінську згадували російські прокремлівські ЗМІ.

Тоді незаплановану посадку в аеропорту Відня було здійснено у зв'язку з тим, що влада Португалії і Франції закрили повітряний простір для лайнера, що прямував з Москви. Причиною стали чутки про те, що на борту може знаходитися колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден.
В результаті огляду, проведеного австрійськими властями в аеропорту Відня, Сноудена не знайшли і літак відпустили.

В іншому Путін не коментував ситуацію, а говорив про зростання товарообігу з Білоруссю і про те, що йде робота з побудови Союзної держави, в ході якої «не треба забігати вперед».

Лукашенко сказав про те, що нинішнє рішення країн Заходу не пускати в свій повітряний простір білоруські авіакомпанії б'є по компанії «Бєлавіа», і подякував Росії за підтримку.

Він також побачив підтримку Мінська з боку Москви в тому, що Росія не допустила на свою територію кілька рейсів зарубіжних авіакомпаній (хоча офіційно це пояснювалося технічними причинами). Путін не заперечував.

Нагадаємо, що українським авіакомпаніям та літакам вже заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Білорусі з 26 травня. Також заборонив використовувати авіапростір Білорусі для своїх цивільних літаків і ЄС.

Опозиційний журналіст за співзасновник телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич був викрадений спецслужбами Білорусі з літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Літак був примусово посаджений в аеропорту Мінська ВПС Білорусі через нібито повідомлення про «замінування», яке не підтвердилось. Разом з Протасевичем спецслужби затримали його подругу, громадянку РФ Софію Сапегу, 25 травня Сапегу заарештували на два місяці.

За даними ЗМІ, Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі у серпні-вересні 2020 року.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що повідомлення про «мінування» рейсу Ryanair надійшло зі Швейцарії. Швейцарія спростувала заяву Лукашенка.

Cпільне розслідування центру «Досьє» Михайла Ходорковського та видань The Daily Beast і Der Spiegel встановило, що диспетчери аеропорту в Мінську повідомили пілотам про «мінування» літака Ryanair на 24 хвилини раніше, ніж отримали саме повідомлення від «терористів».

Пізніше це підтвердив і швейцарський провайдер, з поштової скриньки якого надійшов лист.

Гендиректор Ryanair Майкл О'Лірі назвав інцидент з посадкою літака у Мінську компанії «навмисним та незаконним викраденням».

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання Протасевича та Сапеги.  Захід розглядає можливість посилення санкцій проти режиму Лукашенка. 

Фото: ВЕРЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2916
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду