У Білорусі головреду газети Intex-press винесено попередження через інтерв'ю з Тихановською

У Білорусі головреду газети Intex-press винесено попередження через інтерв'ю з Тихановською

20 Квітня 2021
1002
20 Квітня 2021
10:19

У Білорусі головреду газети Intex-press винесено попередження через інтерв'ю з Тихановською

1002
Редакція розцінює це попередження як тиск на свободу слова і буде оскаржувати його в прокуратурі Брестської області.
У Білорусі головреду газети Intex-press винесено попередження через інтерв'ю з Тихановською
У Білорусі головреду газети Intex-press винесено попередження через інтерв'ю з Тихановською

У Білорусі головний редактор газети Intex-press Володимир Янукевич отримав попередження Барановицької міжрайонної прокуратури через інтерв'ю з екскандидатом в президенти Світланою Тихановською. Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

Інтерв'ю з Тихановською вийшло в номері Intex-press від 14 квітня. Прокуратура винесла Янукевичу наступне попередження:

«Встановлено, що в номері Intex-press від 14 квітня було опубліковано інтерв'ю зі Світланою Тихановською, яка переховується від органів кримінального переслідування, щодо якої порушено низку справ за вчинення дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь, яка виступає, в тому числі, від імені Координаційної Ради, "що є екстремістським формуванням"», – сказано у повідомленні.

Також в попередженні було зазначено про «неприпустимість поширення в засобах масової інформації та на інтернет-ресурсах інформації, спрямованої на пропаганду війни, екстремістської діяльності або такої, що містить заклики до насильства і жорстокості».

«На жаль, мені не було пояснено, які саме слова в інтерв'ю порушили, на думку  прокуратури, чинне законодавство. Ми розцінюємо це попередження як тиск на свободу слова і будемо оскаржувати в прокуратурі Брестської області», – сказав Янукевич.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі.

14 квітня медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

Фото: Intex-press Барановичи/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1002
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду