Лукашенко звинуватив свого експрессекретаря у підготовці «замаху» з метою «держперевороту»

Лукашенко звинуватив свого експрессекретаря у підготовці «замаху» з метою «держперевороту»

19 Квітня 2021
1604
19 Квітня 2021
16:54

Лукашенко звинуватив свого експрессекретаря у підготовці «замаху» з метою «держперевороту»

1604
За словами Лукашенка, «ідейними натхненниками замаху» були спецслужби США.
Лукашенко звинуватив свого експрессекретаря у підготовці «замаху» з метою «держперевороту»
Лукашенко звинуватив свого експрессекретаря у підготовці «замаху» з метою «держперевороту»

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив свого експрессекретаря Олександра Федуту та ще низку опозиціонерів у нібито підготовці замаху з метою «захоплення» влади у країні. Про це повідомляє БЕЛТА.

За словами Лукашенка, в країні готувався державний переворот, який «планувала злочинна група» у складі Олександра Федути, глави опозиційної партії БНФ Григорія Костусєва і білоруського адвоката Юрія Зенковича, який на минулому тижні був затриманий у Росії.

За словами Лукашенка, за «підготовкою замаху» стояли спецслужби США.

«Потім ми виявили роботу явно іноземних спецслужб, скоріше це ЦРУ, ФБР, не знаю, хто там з американців працював. Ми виявили їх бажання з'явитися в Мінськ і зайнятися організацією замаху на президента і дітей», – стверджує Лукашенко.

Очільник КДБ Білорусі Іван Тертель в етері білоруського телеканалу ОНТ заявив, що Федута, Зенкович і Костусєв створили «злочинну групу, учасники якої розробили і почали реалізовувати план з фізичного усунення президента Республіки Білорусь і членів його сім'ї, організації збройного заколоту з метою захоплення влади насильницьким шляхом».

КДБ стверджує, що «переворот» був запланований на літо 2021 року.

Таку ж інформацію поширила і ФСБ РФ, заявивши, що російські спецслужби брали участь в операції із затримання Федути і Зенковича в Москві. ФСБ РФ стверджує, що вони нібито прибули в Москву після «консультацій» в США і Польщі, щоб зустрітися з «опозиційно налаштованими генералами Збройних сил Білорусі». При цьому, як стверджує ФСБ, «переворот» в Білорусі нібито планувався на 9 травня.

Олександр Федута в 1990-х був речником Лукашенка, а в 2005-му став автором першої політичної біографії президента. Пізніше Федута перейшов в опозицію.

У 2010 році він очолював виборчий штаб опозиційного кандидата в президенти Білорусії Володимира Некляєва. Після виборів Федуту заарештували і засудили до двох років позбавлення волі умовно. Правозахисна організація Amnesty International визнала його в'язнем совісті.

13 квітня стало відомо, що Федута був затриманий спецслужбами у Москві. Григорія Костусєва затримали напередодні в Могильовській області Білорусі. 

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. 

У Білорусі тривають репресії проти журналістів та активістів, які відмовляються визнавати легітимність самопроголошеного президента Лукашенка.

Фото: пресслужба самопроголошеного президента Олександра Лукашенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1604
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду