З Білорусі на 10 років депортували українського медіаюриста

З Білорусі на 10 років депортували українського медіаюриста

16 Квітня 2021
1698

З Білорусі на 10 років депортували українського медіаюриста

1698
Його дружину Тетяну Гацура-Яворську 15 квітня відпустили з мінського СІЗО №1.
З Білорусі на 10 років депортували українського медіаюриста
З Білорусі на 10 років депортували українського медіаюриста

З Білорусі на 10 років депортували українського правозахисника, медіаюриста Володимира Яворського. Цю інформацію підтвердила його дружина, білоруська активістка Тетяна Гацура-Яворська в коментарі «Єврорадіо».

Яворська розповіла, що нещодавно в їх квартирі пройшов обшук, під час якого її чоловіка побили.

«Вони сказали, що він повинен виїхати з країни разом з молодшою дитиною. Йому заборонять в'їзд на 10 років. Якщо він цього не зробить, тоді вони дадуть йому адміністративну статтю, а дитину віддадуть до притулку», – повідомила Тетяна Гацура-Яворська.

За даними телеграм-каналу «Страна для жизни», медіаюрист мав три дні, щоб залишити країну. «Факт тривалого проживання в Білорусі ігнорується судом, так само як і непричетність чоловіка до дій Тетяни Гацура-Яворської», – йдеться в повідомленні.  

Син Яворських Альгерд повідомив «Радіо Свобода», що правозахисник та його молодший син Данило вже виїхали до України.

«Детектор медіа» намагається отримати коментар Володимира Яворського. 

Правозахисниця Тетяну Гацура-Яворську була однією з організаторів виставки «Машина дихає, а я ні». 6 квітня в неї вдома провели обшук, а її саму затримали. Звинувачення їй не пред'явили, однак 10 днів протримали в СІЗО. 15 квітня, коли стало відомо про депортацію її чоловіка, Тетяну Гацура-Яворську відпустили з мінського СІЗО №1 («Володарка»). За словами правозахисниці, силовики повідомили, що відпала необхідність тримати її за ґратами.

Нагадаємо, медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. 

Фото: zn.ua 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1698
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду