У Білорусі видання «Наша Нива» оштрафували через друк примірників газети на принтері

У Білорусі видання «Наша Нива» оштрафували через друк примірників газети на принтері

13 Квітня 2021
1204
13 Квітня 2021
16:59

У Білорусі видання «Наша Нива» оштрафували через друк примірників газети на принтері

1204
«Наша Нива» двічі на рік друкує 20 паперових примірників газети і надсилає їх до Міністерства інформації та інших відомств.Така розсилка є вимогою закону.
У Білорусі видання «Наша Нива» оштрафували через друк примірників газети на принтері
У Білорусі видання «Наша Нива» оштрафували через друк примірників газети на принтері

У Білорусі видання «Наша Нива» оштрафували через друк газети на принтері. Як повідомляє Радіо Свобода, друк 20 примірників на принтері є стандартною процедурою звітності перед Міністерством інформації, проте суд вирішив, що це «незаконна підприємницька діяльність».

Суд постановив оштрафувати редакцію на 8700 рублів. «Наша Нива» двічі на рік друкує 20 паперових примірників газети і надсилає їх до Міністерства інформації та інших відомств. Така розсилка є вимогою закону. Кожна копія – аркуш формату А3, надрукований з двох сторін. Ці листи надсилаються безкоштовно.

Однак, податкова інспекція Ленінського району Мінська вирішила, що приватне підприємство «Суродзічы», яке є засновником видання «Наша Нива», через друк цих примірників повинно бути покаране за незаконну підприємницьку діяльність.

Міністерство інформації вважає, що друк навіть 20 примірників газети повинен здійснюватися лише за наявності обов'язкової ліцензії на друкарську діяльність. Це стало формальною причиною притягнення «Суродзічы» до відповідальності. Однак, податкова визнала, що не змогла знайти прибуток, який компанія, керуючись логікою влади, повинна була б отримати за ці 20 примірників.

Видання вже назвало рішення суду абсурдом.

12 квітня головного редактора порталу NewGrodno Ігоря Бублікова оштрафували за поширення «екстремістських матеріалів». Суд визнав Бублікова винним у розповсюдженні матеріалів з Телеграм-каналу, який білоруська влада оголосила «екстремістським».

7 квітня правоохоронці Білорусі порушили справу через репост виданням «Газета Слонімська» «екстремістського Телеграм-каналу».

5 квітня cуд міста Могильов постановив оштрафувати журналістку Аліну Скребунову через інтерв'ю, яке вона дала польському телеканалу «Белсат» після обшуку в її квартирі.

У Білорусі тривають репресії проти журналістів та активістів, які відмовляються визнавати легітимність самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

Ілюстрація: відкриті джерела 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1204
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду