У Білорусі 72% журналістів думали про від'їзд з країни – опитування

У Білорусі 72% журналістів думали про від'їзд з країни – опитування

21 Квітня 2021
1281
21 Квітня 2021
10:10

У Білорусі 72% журналістів думали про від'їзд з країни – опитування

1281
Ще близько 45% опитаних думали про те, щоб змінити професію.
У Білорусі 72% журналістів думали про від'їзд з країни – опитування
У Білорусі 72% журналістів думали про від'їзд з країни – опитування

У Білорусі більшість з опитаних журналістів думали про від'їзд з країни після президентських виборів у серпні 2020 року, на який, за офіційними даними, переміг Олександр Лукашенко. Про це свідчить опитування Меdiakritika.by.

Зокрема, понад 65% опитаних журналістів говорять, що в їх редакції є випадки від'їзду колег з країни. Понад 72% визнають, що вони також думали про від'їзд з Білорусі, а близько 45% опитаних думали про те, щоб змінити професію.

Трохи більше 40% опитаних зізналися, що з літа 2020 року їм доводилось відмовлятися від виконання редакційних завдань з політичних причин, 31% - робив це з етичних причин, більше 65% – з міркувань безпеки.

У половини опитаних був досвід надання психологічної допомоги колегам. При цьому, лише третина опитаних зверталися за професійною психологічною допомогою, незважаючи на те, що 72% зіткнулися з порушенням сну, панічними атаками і т.д. Трохи більше 40% опитаних працівників медіа вдавалися до допомоги медичних препаратів, щоб підтримати свою працездатність і знизити рівень стресу.

Оцінюючи вжиті в редакціях заходи цифрової, фізичної та психологічної безпеки журналістів, більше 45% опитаних відповіли, що на їхню думку, редакція вжила заходів щодо посилення фізичної безпеки працівників, 76% відповіли, що додаткові заходи було вжито в області цифрової безпеки, про психологічну безпеку редакції подбали лише в 37% випадків.

При цьому 72% опитаних відповіли, що з літа 2020 року їм особисто, або їх колегам доводилося бути затриманими, 67% – що їм, або колегам, доводилося бути фігурантами адміністративних або кримінальних справ.

Більше половини опитаних відзначають, що з літа 2020 року їхні медіа змінили тональність і подачу політичних і соціальних новин. У більш ніж 70% відповідей відзначається, що редакції стали вживати заходів щодо забезпечення безпеки героїв публікацій. Рівно половина опитаних зазначає, що в їх медіа стали часто приховувати імена героїв. І лише 13% респондентів відповіли, що редакція так ніколи не робить.

Близько 78% респондентів зізнаються, що їм або їхнім колегам доводилося вдаватися до псевдонімів або зовсім не підписувати журналістські матеріали своїми іменами.

Всього в опитуванні взяли участь 60 представників білоруських редакцій. Їм пропонувалося оцінити власну психологічну і фізичну безпеку, зміни в редакційній політиці і стандартах професії, а також загальний фізичний і емоційний стан себе і колег.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. У Білорусі розпочалися масові акції протесту, які були жорстоко придушені владою.

Зокрема, було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

14 квітня 2021 року медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Фото: Spyros Papaspyropoulos/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1281
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду