У Білорусі обмежили доступ до ресурсу disidentby.com, який збирає інформацію про політв'язнів

У Білорусі обмежили доступ до ресурсу disidentby.com, який збирає інформацію про політв'язнів

14 Квітня 2021
1125
14 Квітня 2021
15:43

У Білорусі обмежили доступ до ресурсу disidentby.com, який збирає інформацію про політв'язнів

1125
Наразі сайт зібрав інформацію про 526 громадян, яких ув'язнили з політичних мотивів.
У Білорусі обмежили доступ до ресурсу disidentby.com, який збирає інформацію про політв'язнів
У Білорусі обмежили доступ до ресурсу disidentby.com, який збирає інформацію про політв'язнів

Міністерство інформації Білорусі розпорядилося обмежити доступ до сайту disidentby.com, який публікував інформацію про політичних в’язнів та способи допомоги їх сім’ям. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Користувачі низки інтернет-провайдерів вже не можуть отримати доступ до контенту сайту. При спробі встановити зв’язок з disidentby.com з'являється повідомлення «Доступ до ресурсу обмежений з метою виконання рішення Міністерства інформації Республіки Білорусь».

На сайті є інформація про 526 громадян, яких ув'язнили з політичних мотивів, імена, контактна інформація та деталі, та способи допомоги їх сім’ям. Є також інформація про людей, яких правозахисна спільнота не визнала політичними в’язнями.

У Білорусі тривають репресії проти журналістів та активістів, які відмовляються визнавати легітимність самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Тільки у квітні зафіксовано декілька випадків тиску влади на опозиційних журналістів та видання. 

Зокрема, 14 квітня 2021 року двох блогерів з Бреста засудили до трьох років колонії, за версією слідства, вони посприяли активізації післявиборних протестів у 2020 році.

13 квітня видання «Наша Нива» оштрафували через друк газети на принтері. Друк 20 примірників на принтері є стандартною процедурою звітності перед Міністерством інформації, проте суд вирішив, що це «незаконна підприємницька діяльність».

12 квітня влада Білорусі припинила мовлення телеканалу Euronews. Одночасно у Білорусі почали транслювати програму російського виробництва «Победа» про Велику Вітчизняну війну.

12 квітня головного редактора порталу NewGrodno Ігоря Бублікова оштрафували за поширення «екстремістських матеріалів».

8 квітня журналіста видання «Настоящее время» Романа Васюковича оштрафували через ввезену книгу «Білоруський Донбас», яку влада визнала «екстремістською».

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

Скріншот: disidentby.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1125
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду