У Білорусі головреда «Intex-press» оштрафували через інтерв’ю з Тихановською

У Білорусі головреда «Intex-press» оштрафували через інтерв’ю з Тихановською

26 Квітня 2021
1256
26 Квітня 2021
14:14

У Білорусі головреда «Intex-press» оштрафували через інтерв’ю з Тихановською

1256
За словами Володимира Янукевича, подібні дії влади можна розцінювати як тиск на свободу слова.
У Білорусі головреда «Intex-press» оштрафували через інтерв’ю з Тихановською
У Білорусі головреда «Intex-press» оштрафували через інтерв’ю з Тихановською

У Білорусі головреда видання «Intex-press» Володимира Янукевича оштрафували через інтерв’ю з опозиціонеркою Світланою Тихановською. Про це повідомляє Tut.by.

У понеділок, 26 квітня, суд Барановичів постановив оштрафувати Янукевича на максимально можливу суму у 580 рублів.

Інтерв'ю з Тихановською вийшло в номері Intex-press від 14 квітня. Після цього прокуратура винесла Янукевичу наступне попередження:

«Встановлено, що в номері "Intex-press" від 14 квітня було опубліковано інтерв'ю зі Світланою Тихановською, яка переховується від органів кримінального переслідування, щодо якої порушено низку справ за вчинення дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь, яка виступає, в тому числі, від імені Координаційної Ради, "що є екстремістським формуванням"», – сказано у повідомленні.

Також в попередженні було зазначено про «неприпустимість поширення в засобах масової інформації та на інтернет-ресурсах інформації, спрямованої на пропаганду війни, екстремістської діяльності або такої, що містить заклики до насильства і жорстокості».

Правоохоронці також почали адміністративний процес щодо юрособи «Видавничий дім "Інтер-прес"» через публікацію з Тихановською. Крім того, в міліції повідомили, що за фактом публікації проводиться перевірка за ст. 361 Кримінального кодексу (Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь).

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі.

14 квітня медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

Фото: Tut.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1256
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду