У Білорусі двох блогерів з Бреста засудили до трьох років колонії

У Білорусі двох блогерів з Бреста засудили до трьох років колонії

14 Квітня 2021
976
14 Квітня 2021
11:18

У Білорусі двох блогерів з Бреста засудили до трьох років колонії

976
За версію слідства, активність блогерів у соцмережах посприяла активізації післявиборних протестів у 2020 році.
У Білорусі двох блогерів з Бреста засудили до трьох років колонії
У Білорусі двох блогерів з Бреста засудили до трьох років колонії

У середу, 14 квітня, Жовтневий суд Могильова засудив блогерів Сергія Петрухіна та Олександра Кабанава до трьох років колонії загального режиму. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Петрухіна та Кабанова визнали винними в організації групових дій, які грубо порушували громадський порядок (за версію слідства, їх активність у соцмережах посприяла активізації післявиборних протестів) та образі представника влади під час виконання ним службових обов'язків.

Також блогери повинні виплатити по 750 рублів компенсації моральної шкоди працівнику ОМОНу Віталію Автушенку, якого, за версією слідства, образили їх публікації у соціальних мережах.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений протягом 10 днів. Правозахисники вже визнали блогерів політичними в'язнями. Петрухін і Кабанов не визнали себе винними у інкримінованих злочинах.

У Білорусі тривають репресії проти журналістів та активістів, які відмовляються визнавати легітимність самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

Фото: Наша Нива

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
976
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду