Нижня палата Конгресу США схвалила резолюцію на підтримку народу Білорусі

Нижня палата Конгресу США схвалила резолюцію на підтримку народу Білорусі

22 Квітня 2021
1119
22 Квітня 2021
10:47

Нижня палата Конгресу США схвалила резолюцію на підтримку народу Білорусі

1119
У тексті резолюції наводяться свідчення репресій проти журналістів, яких неодноразово затримували під час протестів.
Нижня палата Конгресу США схвалила резолюцію на підтримку народу Білорусі
Нижня палата Конгресу США схвалила резолюцію на підтримку народу Білорусі

Палата представників Конгресу США схвалила резолюцію «На підтримку народу Білорусі і його демократичних устремлінь», в якій засудила фальсифікацію виборів і подальше придушення мирних акцій протесту «нелегітимним режимом Лукашенка». Про це повідомляє «Голос Америки».

Резолюцію підтримала більшість членів Конгресу від обох партій – 355 осіб. Проти ухвалення резолюції проголосували 69 конгресменів, п’ять законодавців були відсутні під час голосування.

У тексті резолюції наводяться свідчення репресій проти громадян Білорусі, які виражали незгоду з режимом Олександра Лукашенка, в тому числі – проти журналістів, яких неодноразово затримували під час протестів. Кількох представників незалежної преси засудили до реальних тюремних термінів, або ж вони перебувають у СІЗО.

Серед згаданих у документі – популярний блогер, медіаконсультант білоруської служби Радіо Свобода Ігор Лосик. У середу виповнилося 300 днів, як він перебуває у СІЗО за звинуваченням в участі в організації масових заворушень. Суду над ним ще не було. 6 тижнів він голодував на знак протесту.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай в середу знову закликав негайно звільнити його з-під варти. Він також засудив «кампанію репресій» режиму Лукашенка, спрямовану проти незалежної преси, в тому числі до РВЄ/РС, журналісти якої були позбавлені офіційної акредитації.

У резолюції Палати представників наголошується, що США не визнають результатів президентських виборів, що відбулися у Білорусі 9 серпня, оскільки вони не були «ні вільними, ні чесними», і визнають опозиційну Координаційну раду в якості легітимного органу для участі в діалозі про мирний перехід влади.

У тексті є також заклик координувати санкційну політику щодо Мінська за участю країн ЄС та інших союзників. Резолюція має рекомендаційний характер. Адміністрація США також не визнала підсумки виборів президента Білорусі. У понеділок Держдепартамент оголосив про санкції проти низки білоруських держкомпаній.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. У Білорусі розпочалися масові акції протесту, які були жорстоко придушені владою.

Зокрема, було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

14 квітня 2021 року медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Згідно з опитуванням Меdiakritika.by, більшість працівників білоруських ЗМІ думали про від'їзд з країни після президентських виборів у серпні 2020 року.

Фото: John Brighenti/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1119
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду