Деолігархізація... А це точно найголовніше? Медіапідсумки 15–21 липня 2019 року

Деолігархізація... А це точно найголовніше? Медіапідсумки 15–21 липня 2019 року

22 Липня 2019
3429
22 Липня 2019
14:10

Деолігархізація... А це точно найголовніше? Медіапідсумки 15–21 липня 2019 року

3429
Якби Інститут мовознавства Національної академії наук України за аналогією з Оксфордським словником визначав слово року, то в 2019 році ним мало б усі шанси стати слово «деолігархізація», так часто воно лунало протягом наших виборів.
Деолігархізація... А це точно найголовніше? Медіапідсумки 15–21 липня 2019 року
Деолігархізація... А це точно найголовніше? Медіапідсумки 15–21 липня 2019 року

Неділя, 21 липня, 20:00. Закриваються виборчі дільниці, ЗМІ оголошують законно отримані дані екзит-полів, штаби партій-фаворитів святкують перемогу. Паралельно карети перетворюються на гарбузи, Дмитро Гордон, Олег Ляшко та Сергій Лещенко повертаються в журналістику (це є жартом лише частково), до наступних виборів підростає нова зміна популярних у соцмедіа персон у особі Анатолія Шарія (бо все в українській політиці має свій початок та свій кінець).

Протягом тижня представники «Слуги народу», окрилені успіхом, зробили чимало публічних заяв щодо свого бачення майбутнього медійної сфери:

  1. Об’єднати Міністерство інформаційної політики, Міністерство культури та Міністерство молоді та спорту. Мінкультури серед прогресивної частини нашої культурної сфери прийнято не любити та вважати пережитком радянської системи. Створенню Мінінформполітики в 2014 році прогресивна медіатусовка опиралася, але потім звикла. Більше того, міністерство перебувало в перманентному суперництві з Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, якому переважно програвало. До речі, кому відійде цей комітет у парламенті нового скликання – владі чи опозиції – це ще питання, якого публічно ніхто не торкався.
  2. Об’єднати Національну раду з питань телебачення і радіомовлення і Державний комітет телебачення і радіомовлення. Ідея ліквідувати Держкомтелерадіо – теж не нова. Каменем спотикання завжди була необхідність вносити зміни в Конституцію. У «Слузі народу» це усвідомлюють, а з огляду на результати парламентських виборів зробити це – не така вже й утопія.
  3. Змінити принцип формування Нацради, замінивши квотування конкурсним відбором, посилити її організаційну спроможність та, можливо, розширити сферу її регулювання на інтернет-ЗМІ. Ідея звучить прекрасно. Тільки одне «але»: ураховуючи мертву хватку, з якою команда президента Володимира Зеленського узялася завойовувати виконавчу та законодавчу владу (навіть і не скажеш, що перед нами – новачки в політиці), то перед тим, як стати сильним, регулятор має стати дуже, дуже незалежним.
  4. Розробити та ухвалити пакет законопроектів, що забезпечили б незалежність редакційної політики, прозорість фінансування та демонополізацію ринку ЗМІ. Усе це проходить під кодовим словом «деолігархізація». Взагалі якби Інститут мовознавства Національної академії наук України за аналогією з Оксфордським словником визначав слово року, то в 2019 році ним мало б усі шанси стати слово «деолігархізація», так часто воно лунало протягом виборчих кампаній. Питання, яким планується присвятити майбутні законопроекти, давно потребують вирішення. Трошки бентежить, що місяць тому про ці законодавчі ініціативи в Офісі президента говорили, що робоча група працює з різними представниками телеканалів. Не хочеться використовувати заяложений жарт про боротьбу бджіл проти меду, тим більше що ми не знаємо: може, Офіс президента зумів бути настільки переконливим, що бджоли вишикувалися в чергу та здають мед добровільно. Поки на практиці найбільш ефективним деолігархізатором в Україні себе зарекомендував уряд США, та й то плоди його зусиль є досить скромними. Щоправда, в умовах стрімкої ходи до однопартійної більшості в Верховній Раді та, як наслідок, контрольованості цією ж однією партією всіх або майже всіх виконавчих інституцій, можна згадати й про те, що Володимир Путін теж досяг деолігархізації медіа. І що олігархи іноді можуть забезпечувати хоч і своєрідний, але плюралізм...
  5. Створити інформаційно-розважальний канал для мовлення на окуповані території – чи то інтернет-, чи то супутниковий, – імовірно, з російськомовним контентом. Кому належатиме цей канал? Державі? Приватним особам? Чи це буде державно-приватне партнерство, про яке, можу припустити, мріяв ще Ігор Коломойський, коли створював Ukraine Today? У розпорядженні держави наразі перебуває UATV, плюс є Суспільний мовник, і вони могли б і мали б виконувати суспільно важливі функції в сфері інформаційної безпеки. Але, добре це чи погано, та виглядає так, що в команди президента, представники якої є вихідцями з бізнесу, поки що співробітництво краще складається саме з представниками бізнесу.

Отже, неділя, 21 липня, 20:00. Я дивлюся на попередні результати виборів до парламенту і, як і багато хто з журналістів, намагаюся спрогнозувати майбутнє країни. Команда президента отримала нечувану представленість у парламенті і це, з одного боку, можливість втілити всі описані вище медійні ініціативи, а з іншого – небезпека втілювати тільки їх у державі з малим досвідом державотворення. Я гортаю списки новообраних депутатів і розумію, що проросійська п’ята колона в парламенті не обмежуватиметься тільки представниками «Опозиційної платформи – За життя»: завдяки моді на нові обличчя я знаю творчий шлях чималої кількості свіжоприбулих народних обранців і бачу, що серед них є ті ще підсніжники, які зійдуть невідомо як і коли.

І я думаю про те, що реформаторський порядок денний із деолігархізацією як найголовнішим завданням є застарілим. Так, ще років шість тому це питання було основним. Але з початком російської агресії саме зовнішні виклики вийшли на перший план. І саме з ними зараз потрібно боротися в першу чергу: захист інформаційного простору від російської дезінформації, що її розповсюджують певні українські ЗМІ та всі соцмережі, – ось на чому потрібно зосередити зусилля президенту, парламенту, уряду та всій небайдужій громадськості.

Фото: cdn.business2community

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3429
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду