Данілов прокоментував слова Разумкова про імовірний конфлікт інтересів в РНБО через «реєстр олігархів»

Данілов прокоментував слова Разумкова про імовірний конфлікт інтересів в РНБО через «реєстр олігархів»

30 Липня 2021
2471

Данілов прокоментував слова Разумкова про імовірний конфлікт інтересів в РНБО через «реєстр олігархів»

2471
Данілов сказав, що не може бути такого конфлікту, оскільки серед 23-х членів РНБО немає олігархів.
Данілов прокоментував слова Разумкова про імовірний конфлікт інтересів в РНБО через «реєстр олігархів»
Данілов прокоментував слова Разумкова про імовірний конфлікт інтересів в РНБО через «реєстр олігархів»

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов на брифінгу після засідання РНБО закликав дочекатися голосування в другому читанні законопроєкту про олігархів.

Журналісти спитали в нього, що він думає про позицію голови парламенту Дмитра Разумкова та низки експертів, які вказують на слабке, на їхню думку, місце законопроєкту. Мовляв, не РНБО має складати «реєстр олігархів», а якийсь незалежний орган, наприклад, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК). 

Тому що можуть бути зв’язки між членами РНБО та представниками бізнесу, що впливатиме на складання «реєстру олігархів».

На що Данілов відповів, що не бачить такого конфлікту, оскільки серед 23-х членів РНБО, за його словами, олігархів немає. 

«Я хотів би зауважити, якщо поважний пан, член Ради нацбезпеки і оборони, голова Верховної Ради вважає, що серед нас 23-х членів РНБО є олігархи, то я хотів би послухати, хто із нас тут є олігарх, щоб тут був конфлікт інтересів», – сказав він. 

Також він додав, що остаточна версія законопроєкту ще не готова і аналізувати слід її, коли вона з’явиться.

Нагадаємо, що 1 липня Верховна Рада у першому читанні ухвалила президентський законопроєкт про деолігархізацію.

«За» законопроєкт проголосували 275 народних обранців, «проти» — 39, ще 19 утрималися, а 8 — не голосували. Законопроєкт підтримали 231 депутатів фракції «Слуга народу», 18 нардепів від «За майбутнє» та «Довіри» та 8 позафракційних. Натомість нардепи від «Європейської солідарності» та партії «Голос» законопроєкт не підтримали.

Спікер Разумков схвально відгукнувся про ідею деолігархізації , але вважає, що президентський законопроєкт помилково пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів. Голова парламенту також вказав на ймовірний конфлікт інтересів з огляду на те, що до складу Ради входять політики вищого рангу.

Президентський законопроєкт пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів, якщо вони відповідають щонайменше трьом з чотирьох критеріїв. Зокрема, якщо особа: 

  1. Бере участь у політичному житті;
  2. Має значний вплив на засоби масової інформації;
  3. Є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  4. Підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук вважає, що парламент може схвалити законопроєкт про олігархів вже восени.

Партія «Європейська Солідарність» заявила, що законопроєкт про олігархів направлений особисто проти п'ятого президента Петра Порошенка, головною його метою нібито «є узурпація Володимиром Зеленським влади».

Український бізнесмен та медіавласник Ігор Коломойський, проти якого США запровадили санкції заявив, що «морально готовий» потрапити до офіційного реєстру олігархів.

Пресслужба Ріната Ахметова заявила, що бізнесмен не є олігархом, а є «найбільшим інвестором» в економіку країни.

Фото: брифінг / фото з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2471
Читайте також
03.06.2021 23:24
Роман Головенко, Інститут масової інформації
2 556
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду