«Бібісі-шмібісі» від Медведчука. Медіапідсумки 10–16 червня 2019 року

«Бібісі-шмібісі» від Медведчука. Медіапідсумки 10–16 червня 2019 року

18 Червня 2019
3084
18 Червня 2019
11:30

«Бібісі-шмібісі» від Медведчука. Медіапідсумки 10–16 червня 2019 року

3084
За законами інформаційних бомб, у п’ятницю ввечері, наприкінці спекотного літнього дня й напередодні подовженого вікенду, медійний простір сколихнула звістка про те, що власником телеканалу ZIK офіційно став Тарас Козак, а отже Віктор Медведчук.
«Бібісі-шмібісі» від Медведчука. Медіапідсумки 10–16 червня 2019 року
«Бібісі-шмібісі» від Медведчука. Медіапідсумки 10–16 червня 2019 року

Read in english here

Хлопці об’єднали три канали — «112 Україна», NewsOne і ZIK — у холдинг «Новини» й запросили керувати ним Олексія Семенова. Останньому нарешті непотрібно буде конкурувати із самим собою в особі телеканалів, які він колись очолював. З-поміж таких конкурентів залишився хіба Прямий канал, щодо якого наразі подейкують про скорочення фінансування. Цікаво, чи приєднаються до Олексія Семенова й на цей раз Євген Кисельов та Матвій Ганапольський?

«Усі завжди тринділи, всілякі “бібісі-шмібісі”, про свої стандарти та щось таке. Я, чесно кажучи, завжди плював на ці формулювання, тому що я вважаю, що вони — для людей, які мало що розуміють, як мінімум, у стандартах, а по-друге, в професії. Це просто такий базар, прикриття якихось своїх ідеологічних, психологічних проблем», — радісно розповів пан Семенов в інтерв’ю 4 каналу напередодні появи новини про його призначення.

Про ймовірність того, що одного разу хтось збере докупи кілька інформаційних телеканалів, ми говорили ще 2,5 роки тому. Щоправда, тоді ми підозрювали в таких намірах президента Петра Порошенка чи його оточення. Запитання було логічним: весь час залежати від інформаційно-розважальної милості (чи немилості) власників «великої четвірки» медіагруп тому, в кого є державна влада, відверто некомфортно.

Тепер Віктор Медведчук контролює телеканали з аудиторією, розмір якої виводить його на п’яту сходинку за власниками цієї «великої четвірки». Чому це погано? Бо справа не тільки в розмірі аудиторії, а й у тому, що це інформаційні телеканали: особливості їхнього програмування дозволяють багаторазово повторювати одні й ті самі меседжі протягом стислого проміжку часу, завдяки чому вони швидше всотуються аудиторією навіть при формально меншому охопленні. А наскільки шкідливими є ці меседжі для України, сумнівів немає: згідно з нещодавнім дослідженням, зробленим КМІС на замовлення «Детектора медіа», глядачі NewsOne значно менше за глядачів інших телеканалів поділяють проукраїнські інтерпретації подій в Україні, зокрема щодо війни на Донбасі. Також є тенденція до менш виражених проукраїнських інтерпретацій серед глядачів телеканалів «Інтер» і «112 Україна».

Хто і що може цьому протиставити? Перш за все, держава в особі президента Володимира Зеленського, команда якого а) розуміється на медіа, б) незабаром може отримати комфортну підтримку в парламенті. Посилення іномовлення, в тому числі російською мовою, завдяки розвитку UATV, який перебуває в міцних обіймах Мінінформполітики; розбудова передавальних вишок, глушіння сигналу з російської території, спонукання «Зеонбуду» до добровільно-примусового збільшення покриття, фінансування суспільного мовника в тому обсязі, якого вимагає закон, — усе це питання, які під силу вирішити новій команді. У свою чергу, суспільному мовнику теж слід дуже посилити свій суспільно-політичний напрямок на телебаченні. На прикладі «Зворотного відліку» команда вже показала, що вона на це здатна.

Ми не наївні. Ми погоджуємося з Олексієм Семеновим, що медіа — це завжди гроші і вплив. Ми розуміємо, що до Володимира Зеленського наразі стукають медіаавантюристи різного штибу з усілякими пропозиціями, зокрема і щодо суспільного мовника, який вони часто плутають із державним. Ми помічаємо, що Ігор Коломойський майже непомітно починає вибудовувати систему інформаційних стримувань та противаг до нового президента. І ми здогадуємося, що в таких умовах у президента може виникнути спокуса отримати контроль над власним великим медіа (і якби це було правдою, то він був би не першим українським президентом, у кого виникла така спокуса. А оскільки цікаві інформаційні телеканали вже зайняті, то трохи лячно стає за «державне» НСТУ).

Але ми пропонуємо всім разом відкласти ці важливі справи та ще раз подивитися на Віктора Медведчука: якщо Росія посилить свій вплив в Україні, то від того аналогу «семибанкірщини», який нині встановлюється в нашій країні, дуже швидко нічого не залишиться. Путін прийде сюди не один, а разом із російськими олігархами, в яких і фінансові можливості кращі за наявні в наших олігархів, і зв’язки на Заході подекуди теж. Воно ж нам ні до чого, правда?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3084
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду