Зеленський, журналісти і кіно: перші 100 днів. Медіапідсумки 26 серпня – 1 вересня 2019 року

Зеленський, журналісти і кіно: перші 100 днів. Медіапідсумки 26 серпня – 1 вересня 2019 року

2 Вересня 2019
3494
2 Вересня 2019
12:30

Зеленський, журналісти і кіно: перші 100 днів. Медіапідсумки 26 серпня – 1 вересня 2019 року

3494
Президенти журналістів ніде особливо не люблять – ані в США, ані в Росії. Але у США з ними принаймні розмовляють. Чи розмовлятиме з журналістами пан Зеленський?
Зеленський, журналісти і кіно: перші 100 днів. Медіапідсумки 26 серпня – 1 вересня 2019 року
Зеленський, журналісти і кіно: перші 100 днів. Медіапідсумки 26 серпня – 1 вересня 2019 року

«Із 400 журналістів, присутніх у залі, півсотні зустрічали президента (у футболках. – Авт.) з написом “Стоп цензурі!”» – як багато спогадів пробуджує ця коротка фраза з репортажу 5 каналу від 4 червня 2010 року. Адже розповідає цей репортаж про пресконференцію Віктора Януковича, присвячену першим 100 дням його президентства. Так, пригадаймо: на початку своєї каденції Янукович намагався сподобатися просунутій частині співгромадян та грав в усі ці «демократичні ігри» типу підсумкових пресконференцій. А погані, вічно скептично налаштовані журналісти прийшли до нього із заявою проти цензури, а також допитувалися про Межигір’я.

Петро Порошенко свою пресконференцію до 100 днів президентства присвятив презентації пакету реформ, які Україні необхідно здійснити, щоби подати заявку на набуття членства в Європейському Союзі. А погані, вічно скептично налаштовані журналісти запитували в нього про балотування його сина до Верховної Ради.

«Ну їх від гріха подалі, цих журналістів», – мабуть, подумали в команді Володимира Зеленського і замість пресконференції до 100 днів президентства показали на телеканалі «1+1» продовження серіалу «Слуга народу» – новий 56-хвилинний фільм «100 днів президента Володимира Зеленського», де Станіслав Боклан грає самого себе в ролі людини, яка бере інтерв’ю у президента України.

Протягом перегляду цього фільму я час від часу перемикалася з режиму журналіста в режим просто глядача і назад. Як журналіст, я хотіла поставити безліч уточнювальних запитань. Як просто глядач, я емоційно вірила: президент вирішить усі мої проблеми – невідомо як, але людина хороша, старається, та й група підтримки у складі трьох перших президентів, які теж отримали невеличкі ролі в цьому фільмі, поганого не порадить. Іншими словами, команда президента вкотре довела своє розуміння того, що «з усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно», та вміння користуватися цим інструментарієм.

Чула у професійних колах обговорення, чи варто було ЗМІ робити новини з цитат із цього фільму та ставити їх у свої стрічки. Як людина, яка ввечері в суботу теж відповідала для себе на це запитання, думаю, що варто: все-таки суспільний інтерес до думок Володимира Зеленського переважає над почуттям образи від цього ляпаса журналістам та розумінням, що знову громадською думкою маніпулюють, не надаючи громадянам усієї інформації. А то ж де ми ще почуємо, що президент має тверді наміри поставити на місце телеканали й партію Віктора Медведчука? Щоправда, незрозуміло, як це корелює з призначенням Нестора Шуфрича головою парламентського Комітету з питань свободи слова, адже це відкриває для «ОПЗЖ» можливості узурпувати риторику захисту ЗМІ і бігати з нею по міжнародних майданчиках. Пан Шуфрич уже навіть встиг виступити на підтримку Суспільного мовника, куди наприкінці тижня прийшло з обшуками Державне бюро розслідувань (упс, як погано це виглядає, особливо в комплекті із судовим позовом до мовника з боку Андрія Богдана). З НСТУ Нестора Івановича, звісно, не вигнали, але й потрапляти на спільні фотографії теж не дуже прагнули.

У парламенті, який уже запрацював у режимі «скаженого принтера», який штампує законопроекти пачками, поки що нічого схожого на загрозу для фінансованих Росією ЗМІ немає. Зате Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики уже має для розгляду законопроекти про рекламу алкоголю та тютюну (№1145 від 29.08.2019, на момент написання цієї статті документа на сайті Верховної Ради ще не було) та про cash rebates (№1058 від 29.08.2019), Комітет з питань бюджету – законопроект про наповнення спецфонду Держбюджету доходами від кіно та можливість використання коштів загального та спеціального фондів для держпідтримки кіно після закінчення року, в якому вони надійшли (№1074 від 29.08.2019). Причому двоє останніх законопроектів позначені президентом як невідкладні: це раніше медійні та дотичні до них законодавчі ініціативи рухалися в парламенті довго й нудно, тепер же до влади прийшли люди, які знають, що «з усіх мистецтв…» (далі ви знаєте).

А в Міністерстві культури, молоді та спорту кажуть, що попри те, що з назви установи зникла згадка про інформаційну політику, в її функціоналі вона залишилася. Офіс із розробки гуманітарної політики має робочу групу з медіа та інформаційної безпеки й бачення того, що просувати в суспільстві певні корисні для країни меседжі та смисли можна, в тому числі, за допомогою кіносеріального контенту.

Цей підхід справді може бути дієвим. Але варто розуміти, що його використовують і США, і Росія, проте результати в них виходять різні. Мабуть, тому що інформаційна сфера завжди є лише складовою загальних підходів до державного управління і напряму пов’язана зі станом зрілості суспільства та можновладців. Президенти журналістів ніде особливо не люблять, але в США з ними принаймні розмовляють. Чи розмовлятиме з журналістами – які за всіма канонами демократії є «шпигунами» суспільства у владі – пан Зеленський?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3494
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду