«Love-hate story». Як Ахметов допомагає «Великій деолігархізації» Зеленського

«Love-hate story». Як Ахметов допомагає «Великій деолігархізації» Зеленського

18 Липня 2021
3775
18 Липня 2021
12:33

«Love-hate story». Як Ахметов допомагає «Великій деолігархізації» Зеленського

Олексій Братущак, «Громадське»
3775
Слідом за «Великим будівництвом» та «Великою реставрацією» в Україні з’явилася «Велика деолігархізація». Проте якщо перші два — офіційні проєкти президента Володимира Зеленського, то останній — новий телепроєкт каналу «Україна 24», який входить до медіаімперії Ріната Ахметова.
«Love-hate story». Як Ахметов допомагає «Великій деолігархізації» Зеленського
«Love-hate story». Як Ахметов допомагає «Великій деолігархізації» Зеленського

Автори hromadske подивилися перший випуск нового телепроєкту. У ньому Зеленського представляють як великого борця з олігархатом, якому корумповані чиновники заважають провести головну реформу країни. По суті йдеться про телевізійний піар-проєкт президента. Який, щоправда, і команда Ахметова використовує, аби перекласти негативний шлейф олігархату з найбагатшого українця на інших.

Як інтереси президента та «олігарха №1» зійшлися в телепроєкті «Велика деолігархізація» — у матеріалі hromadske.

Телевізійна деолігархізація Зеленського

«У країні велика деолігархізація. Здається, Зеленський відкрив другий фронт, спрямований на боротьбу з легендарною українською корупцією». Цими словами починається перший випуск програми «Велика деолігархізація», яка вийшла в ефір 3 липня.

Ведучий пояснює, що ініціативі президента буде чинитися шалений спротив, тому суспільству необхідно пильно стежити за цими подіями, і обіцяє щотижневі новини з цього фронту.

Появі такого проєкту на каналі Ахметова не дивується депутатка «Слуги Народу» Євгенія Кравчук.

«Уже місяць, як президент подав законопроєкт, і щотижня на кожному ток-шоу ця тема звучить. Очевидно, теж хочуть бути в тренді», — висловлює Кравчук у розмові з hromadske припущення стосовно запуску окремого телепроєкту.

Проте у «Великої деолігархізації» є суттєва відмінність. На різних ток-шоу ініціатива Зеленського викликає багато критики. А в цьому проєкті висловлюється підтримка президенту й озвучуються закиди на адресу неназваних осіб, які можуть деолігархізації заважати.

«Президент Зеленський іде проти системи. Але ж вона не збирається здаватися. Уже сьогодні те, що він каже про деолігархізацію, і те, що кажуть деякі чиновники, від котрих залежить успіх цієї реформи, не одне й те саме», — пояснює ведучий.

Одразу після цього в ефір дають сюжет. Це — щоденник президента: у понеділок виступив у Верховній Раді на урочистому засіданні до Дня Конституції, далі підписав низку законів, потім — оголосив флешмоби на підтримку збірної України з футболу. У матеріалі тривалістю понад 7 хвилин наведено 12 цитат Зеленського, серед яких — жодної про деолігархізацію.

Насправді це виглядає як черговий піар-проєкт для президента — на зразок тих, що вже виходили на каналі Ахметова за часів Порошенка: «У ритмі спорту з Мариною Порошенко» та «Різдвяні зустрічі з президентом». 

Тоді ці проєкти готувалися у співпраці з командою політтехнологів Порошенка. Чи є така співпраця з командою Зеленського? Євгенія Кравчук переконує, що впливу на інформаційну політику будь-якого каналу нема.

«Чи є тут співпраця з Офісом президента? Це якісь здогадки. З одного випуску не можна робити остаточні висновки. Треба з кількох випусків робити контент-аналіз», — відповіла вона hromadske.

Натомість джерело hromadske з команди Зеленського повідомило, що «Велика деолігархізація» — це спільний проєкт медійників Ахметова та Офісу президента. 

«Разом із нами робиться. Уже з-під палки робиться. Напихали їм за всі інші ефіри. Різні Гройсмани і Ляшки сварили наш гарний закон про олігархів», — пояснює джерело hromadske передумови появи проєкту.

Любов і ненависть

Загалом стосунки з олігархом співрозмовник описує як «love-hate story» — команди Ахметова та Зеленського «то дружать, то воюють». І «Велика деолігархізація» — це про дружні стосунки. Але водночас є й «войовничі» дії.

«У якийсь момент Ахметов знахабнів. Коли він узимку почав вимикати ТЕЦ, це всім не сподобалось. Остання історія — коли він почав знижувати ціну на електрику — окремо не сподобалась. Це сприймається як недружні заходи. Зараз підсилюють переговорну позицію щодо 5600», — пояснює співрозмовник hromadske з президентської команди.

5600 — це номер урядового законопроєкту, яким вносяться зміни у податковий кодекс. Його ще називають «антиахметівським», бо документом передбачається збільшення ренти на руду, що може завдати бізнесу Ахметова значних фінансових утрат. І це одна з причин, чому цей законопроєкт критикують наближені до олігарха політики.

Вид на кар'єр для видобутку руди відкритим способом на ВАТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» (ПГЗК) у Кривому Розі, 22 липня 1998 року. Це підприємство, яке видобуває руду, контролюється групою «Метінвест» Ріната Ахметова. Фото: УНІАН/Сергій Давідков

«Ми примусово штовхаємо бізнес у тінь, щоби вони не платили податків. Якщо у бізнесу не буде грошей, вони проводитимуть реструктуризацію, скорочуватимуть людей», — попереджала напередодні розгляду законопроєкту народна депутатка Вікторія Гриб.

На момент обрання вона працювала керівницею напряму зі сталого розвитку ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО», що входить у бізнес-імперію Ахметова. Разом іще з одним нардепом Мусою Магомедовим (до обрання він очолював ахметівський «Авдіївський коксохім», як і Гриб, висувався від «Опозиційного блоку») вона голосувала проти законопроєкту 5600 і утрималася під час розгляду законопроєкту про олігархів.

Ще один нардеп — бізнес-партнер Ахметова Вадим Новинський — був відсутній під час розгляду згаданих документів.

«Цей законопроєкт нічого спільного з Конституцією не має… Я спеціально не пішов на ту частину засідання парламенту, де голосували за законопроєкт, щоби не брати участі в цих неправильних діях», — пояснив Новинський в інтерв’ю «Українській правді».

Ще місяць тому, коли антиолігархічні законопроєкти були внесені до парламенту, у розмові з hromadske політолог Володимир Фесенко говорив про ризик утворення в Раді широкої олігархічної коаліції.

«Умовно від ОПЗЖ та Ахметова до Порошенка і Коломойського. Вони всі будуть проти цього закону. Побачимо, хто як буде голосувати», — казав тоді Фесенко.

Аби запобігти такому сценарію, Зеленський попередив: якщо хтось спробує домовитися з депутатами, у президента буде одне питання.

«І це запитання щодо статусу олігархів, яке буде винесене на всеукраїнський референдум. Це питання буде першим. А для когось останнім», — заявив Зеленський у відеозверненні.

Голосування за законопроєкти у першому читанні показало, що позафракційні депутати з кола впливу Ахметова не підтримали документи. Натомість група «слуг», яким приписують співпрацю з олігархом, таки натиснула кнопки «за».

«Усі депутати отримали чіткий сигнал: голосування щодо цього закону — фактично прояв лояльності особисто до Зеленського. Депутати з різних угруповань, зокрема з "групи Павлюка", яка загравала з Ахметовим, і група Коломойського — зараз усі вони демонструють лояльність», — вважає Фесенко.

Проте ця лояльність не гарантує ухвалення законопроєктів у другому читанні. 

«Законопроєкт 5600 ми приймаємо суто технічно у першому читанні. Там є багато зауважень. Ми ці зауваження допрацюємо», — пояснював голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія напередодні розгляду документів у парламенті.

Чи буде в межах цього доопрацювання цивілізований діалог влади та бізнесу? Цим питанням переймаються і в телепроєкті «Велика деолігархізація». Й озвучують по суті позицію власника телеканалу: «Влада вважає, що оскільки світова економіка зростає, забезпечуючи більший прибуток, то й бізнес має платити більше податків. Бізнес не сперечається, що світова економіка зростає, але ж українська продовжує падати».

Перший заступник голови ВРУ Руслан Стефанчук, голова ВРУ Дмитро Разумков, народні депутати Олександр Корнієнко та Вадим Івченко під час засідання Верховної Ради України, в Києві, 18 травня 2021 року. Фото: УНІАН/Олександр Кузьмін

Анонімні олігархи та інвестор Ахметов

«Епоха брехні закінчується. Якщо людина олігарх, її треба назвати олігархом», — казав голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко в день реєстрації законопроєкту про олігархів.

Перший випуск телепроєкту «Велика деолігархізація» тривав майже 40 хвилин. За весь цей час в ефірі не прозвучало жодного прізвища українських олігархів.

«Корупційна система зі своїми численними голодними пащами зацікавлена в тому, щоби деолігархізація звелася до боротьби з олігархами, а не з незаконним впливом. Тому й називають прізвища. 13 прізвищ чи 100 — просто прізвища найбагатших в Україні бізнесменів. Але президент не говорить про прізвища, президент говорить про реформу», — розповів ведучий «Великої деолігархізації».

«Я неодноразово стикався з людьми, які працюють на Ахметова, і коли з ними спілкуєшся навіть неформально, непублічно, не на камеру, вони показують пальцем угору — "головний акціонер". Як про Бога не можна згадувати всує, так і про Ахметова», — розповів hromadske політолог Володимир Фесенко.

Проте у команди найбагатшого українця інше пояснення: Ахметов не олігарх, а найбільший інвестор.

«Коли ми говоримо про великий бізнес та олігархів — не треба їх плутати», — пояснила в ефірі телеканалу «Україна 24» Вікторія Гриб.

«Щойно з’явився законопроєкт про олігархів, вони сказали: це нас не стосується, бо Ахметов — не олігарх, а великий інвестор. Логічно, що буде лінія: СКМ, великі інвестори країни, підтримують антиолігархічний рух, бо олігархи — це погано, а самі вони не олігархи, акціонер — не олігарх», — пояснив загальну концепцію телепроєкту «Велика деолігархізація» один із нардепів «Слуги Народу» в розмові з hromadske.

Кадр із програми «Велика деолігархізація» на каналі «Україна 24». Фото: Скриншот
Інше пояснення має колишній нардеп Сергій Лещенко. На його думку, в Ахметова керувалися принципом: «Не можеш зупинити, то краще очолити». І це дає авторам проєкту ще одну перевагу — можливість займатися інтерпретацією деолігархізації.

«Оголошена деолігархізація, і що таке олігархи, чим вони володіють, як їх покарати — це було прерогативою влади. А так вони запустили проєкт, який відкриває певний простір для інтерпретацій цього явища вже у своїх інтересах», — вважає Лещенко.

hromadske поспілкувалося з Лещенком насамперед із тієї причини, що його самого згадують у телепроєкті «Велика деолігархізація».

«Вірогідно, після оприлюднення похмурих результатів роботи свого відомства ("Укрзалізниці" — ред.) він перебуває в пошуках нової роботи. І шукає її в галузі деолігархізації. Тому й так завівся на нашу прем’єру, можливо, вважаючи, що я відбираю в нього хліб», — розповів ведучий.

На Лещенка натякали й у контексті оприлюднення прізвищ 13 олігархів. У травні секретар РНБО Олексій Данілов озвучив таку кількість осіб, які можуть потрапити до переліку олігархів. Того ж дня Лещенко опублікував цей список, у якому фігурував і Ахметов.

Також екснардеп звертає увагу, як за допомогою цього телепроєкту намагаються маніпулювати суспільством. Так, ведучого хвилює питання: як українці відчують, що найголовніша реформа Зеленського, деолігархізація, почала змінювати життя в країні? І пропонує вирушити на базар.

Кадр із програми «Велика деолігархізація» на каналі «Україна 24». Фото: Скриншот

У сюжеті з базару показують пані Наталію, яка вдруге за літо бере собі пів кілограма полуниці, пані Марію, яка рахує кожну копійку. А далі пояснюють: виробники завищують собівартість продукції.

«Скільки заробляють надприбутків — комерційна таємниця… Це гроші українців із наших з вами гаманців, гроші завдяки економії на оподаткуванні. Думаєте, це все? Подвійний прибуток? Ні. Їм держава ще й доплачує», — стверджують у програмі.

Далі йдеться, що три сільгоспмонополії за перші 5 місяців цього року разом сплатили в казну менше ніж мільярд гривень податків, а через повернення ПДВ отримали назад фактично 20 мільярдів. Цими трьома сільгоспмонополіями у телепроєкті називають «АДМ Юкрейн», «Кернел» Андрія Веревського та «Нібулон» Олексія Вадатурського. Ведучий нарікає, що у списку олігархів прізвищ власників цих бізнесів не буде. І закінчує цю частину програми питанням: коли деАГРОолігархізація?

Так автори телешоу хочуть зробити головними олігархами країни тих, хто має стосунок до споживчого ринку, вважає Лещенко. І в такий спосіб маніпулюють глядачами.

«Ти ж залізну руду не купуєш для домашніх потреб. І він хоче сказати, що це не має стосунку до олігархів, які займаються ресурсними монополіями. Але якраз навпаки: олігархи — це передовсім ті, хто заробив гроші на ресурсних монополіях», — пояснює екснардеп.

* * *

Уже з першого випуску телепроєкту «Велика деолігархізація» можна було б описати ще цілу низку маніпуляцій, які видали в ефір. Усі вони спрямовані на підміну понять: основою олігархату є не ті, кого зазвичай називають олігархами, а корупціонери серед чиновників та окремі бізнеси, які збагачуються на бюджеті.

Усі ці маніпуляції поки не викликають негативу у президентській команді. Бо в телепроєкті Зеленського представляють як великого борця з олігархами, якому заважають корумповані можновладці. А втім, трохи все ж остерігаються того, як надалі цей телепроєкт команда олігарха буде використовувати в переговорному процесі.

І хоча «Велика деолігархізація» нині виглядає як «love story», у президентській команді не виключають і подальшої «hate story» через протистояння довкола антиолігархічних законопроєктів.

«Стратегічно щодо Ахметова позиція така: щоб не "офігівав". "Офігіватиме" — будемо далі працювати стосовно нього», — підсумовує співрозмовник hromadske із президентської команди.

Джерело: Громадське
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Олексій Братущак, «Громадське»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3775
Читайте також
03.06.2021 23:24
Роман Головенко, Інститут масової інформації
2 557
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду