«Суспільний запит на розправу» похитнув позиції українських олігархів у 2021 році, – НВ

«Суспільний запит на розправу» похитнув позиції українських олігархів у 2021 році, – НВ

27 Червня 2021
2265
27 Червня 2021
13:57

«Суспільний запит на розправу» похитнув позиції українських олігархів у 2021 році, – НВ

2265
Хоча ветерани українського бізнесу все ще входять у топ найвпливовіших українців, їх наздоганяють представники нового бізнесу, який більше зав’язаний на інноваціях, а не на приватизації минулих часів.
«Суспільний запит на розправу» похитнув позиції українських олігархів у 2021 році, – НВ
«Суспільний запит на розправу» похитнув позиції українських олігархів у 2021 році, – НВ

Про це різні експерти розповіли виданню «Новое время», яке й опублікувало новий топ найвпливовіших українців.

Наприклад, старший науковий співробітник Атлантичної ради у Вашингтоні Андерс Аслунд вважає, що «політичні зв’язки залишаються життєво важливими для управління великим бізнесом в Україні».

Перші місця в топі займає «великий олігархічний капітал: Рінат Ахметов, Віктор Пінчук, Ігор Коломойський, Петро Порошенко». Однак, на думку політолога з Дому демократії Анатолія Октисюка, «суспільний запит на розправу з олігархами все-таки створив негативний фон, який похитнув їхні [олігархів] позиції у політичному житті».

Фотоколаж: НВ

Водночас новий бізнес дихає їм у спину в плані нарощення впливовості. 

«Наприклад, Владислав Чечоткін, засновник гіганта онлайн-торгівлі Rozetka, цього року розташувався на 23-му місці. За ним йдуть інші представники того ж покоління, чий бізнес росте не з контраверсійної приватизації минулого, а з інноваційних рішень сьогоднішнього дня. Владислав Чечоткін з Rozetka, В’ячеслав Клімов з Нової пошти, Дмитро Запорожець з GiLab, Тарас Кицмей з SoftServe, Олександр Конотопський з Ajax Systems — усі вони творять нову українську економіку, зростання якої в рази випереджає збільшення ВВП, що стоїть обома ногами на сировину і держкомпаніях. Так, IT-сектор минулого році піднявся більше ніж на 20% за загального падіння економіки на 4%», – пише НВ.

Також видання відмічає, що підхід Ахметова щодо власного бізнесу не виглядає перспективним, оскільки вугільні активи дешевшають, регуляторних проблем все більше, а проблеми шкоди довколишньому середовищу лише наростають. І такі бізнесмени як він чи Пінчук не поспішають вкладатися в оновлення.

Нагадаємо, що Рінат Ахметов зайняв другу позицію в топі найвпливовіших українців. Першу цього року зайняв президент України Володимир Зеленський

2 червня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про олігархів.  Президент визначив його як невідкладний.

Текст законопроєкту про олігархів оприлюднений на сайті парламенту. За даними ЗМІ, у випадку ухвалення закону про олігархів, Україну може чекати «великий перерозподіл медіа».

15 квітня президент Зеленський виступив з ініціативою розробки законопроєкту щодо олігархів з метою обмеження їхнього впливу на політику й ухвалення законів в Україні. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, до олігархів в України можна віднести 13 осіб, прізвища яких він відмовився назвати.

В колонці для сайту «Фокус» президент Зеленський висловив думку, що в країні зменшилась кількість олігархів, бо з відповідного списку вибув лідер «ОПЗЖ», нардеп Віктор Медведчук.

Партія «Європейська Солідарність» вважає, що законопроєкт про олігархів направлений особисто проти п'ятого президента Петра Порошенка, головною його метою нібито «є узурпація Володимиром Зеленським влади».

Український бізнесмен та медіавласник Ігор Коломойський заявив, що «морально готовий» потрапити до офіційного реєстру олігархів.

Фото: Flicker

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2265
Читайте також
03.06.2021 23:24
Роман Головенко, Інститут масової інформації
2 562
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
1048 дн. тому
«Старі», як і наші продажні, корумповані «патріоти» народились з морально та фізично застарілим марксистко-ленінським вихованням. В них навіть діти народжуються морально та фізично застарілими. От, чи варто радіти новим «гігантам». Розетці, яка засмітила своєю зневажливою до споживача рекламою всі ЗМІ та Інтернет, як рекламними оголошеннями засмічені всі будинки, стовпи, паркани, … . Новій пошті, в угоду якій майже знищіли державну пошту, яка виконувала трудове законодавство стосовно віку, офіційного працевлаштування та сплати податків. А Нова ні інвалідів, ні після 40 років не влаштує. Всі працівники на аутстафінгу, через фіктивні фірми. Тоді і Нашу рябу, яка засмічує навколишнє середовище та насичує водою м’ясо зробити інноваційною. І АТБ з корупційними схемами купівлі землі та держнерухомості і рабськім ставленням до робітників похвалити. «Гіганти» знищують середній клас, як його знищували після більшовицького перевороту наприклад, колективізація. Просто, раніше була партноменклатура, а зараз великий бізнес. Якщо у АТБ працює 60 тис., то це, щонайменше, знищено 12 тис. мікровласників.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду