Разумков розповів, чому «реєстр олігархів» має формувати не РНБО, а незалежна комісія

Разумков розповів, чому «реєстр олігархів» має формувати не РНБО, а незалежна комісія

25 Липня 2021
2942
25 Липня 2021
18:10

Разумков розповів, чому «реєстр олігархів» має формувати не РНБО, а незалежна комісія

2942
Також він підтримує ідею зобов’язати держслужбовців декларувати зустрічі із «представниками великого бізнесу».
Разумков розповів, чому «реєстр олігархів» має формувати не РНБО, а незалежна комісія
Разумков розповів, чому «реєстр олігархів» має формувати не РНБО, а незалежна комісія

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що потрібно забрати в Ради національної безпеки і оборони можливість формувати «реєстр олігархів», оскільки імовірні олігархи можуть контактувати з тими, хто формує ці списки. 

Про це він розповів в етері програми «Велика деолігархізація» на телеканалі «Україна».

У нинішньому варіанті проєкту закону цим питанням займається Рада національної безпеки і оборони. На думку спікера, це створює конфлікт інтересів, оскільки представники бізнесу контактують із членами РНБО, тож можуть впливати на формування списку. 

Тому відповідне рішення повинні приймати не ті самі представники влади, з якими може контактувати бізнес.

«На мою думку, це повинна бути незалежна комісія, яка може (і відповідні правки я теж подавав) діяти при НАЗК. Вона формується на конкурсній основі, є незалежною, є громадською, може, не буде потребувати додаткових коштів, організаційний процес буде забезпечуватись НАЗК, і це зніме будь-які питання – а чому той потрапив, а той не потрапив до переліку олігархів», – сказав він.

Також він підтримує ідею зобов’язати держслужбовців декларувати зустрічі із «представниками великого бізнесу» і вважає за потрібне розширити перелік осіб, які повинні декларувати такі зустрічі.

«Якщо ми запускаємо цей механізм, він має працювати сьогодні, завтра, коли ми є у владі, або коли нас немає. Навіть якщо ми говоримо про цей законопроєкт, то його дія розповсюджується на 10 років. І сьогодні президентом є Зеленський, але через деякий час буде інший президент. І завжди мають бути відповідні запобіжники, які не дозволять використовувати цей потужний механізм проти інтересів нашої держави», – підсумував він.

Сам Разумков є членом РНБО, однак від самого початку реєстрації у Раді критикує президентський законопроєкт за можливий конфлікт інтересів в органу, який займатиметься формуванням «реєстру олігархів».

Нагадаємо, що 1 липня Верховна Рада у першому читанні ухвалила президентський законопроєкт про деолігархізацію.

«За» законопроєкт проголосували 275 народних обранців, «проти» — 39, ще 19 утрималися, а 8 — не голосували. Законопроєкт підтримали 231 депутатів фракції «Слуга народу», 18 нардепів від «За майбутнє» та «Довіри» та 8 позафракційних. Натомість нардепи від «Європейської солідарності» та партії «Голос» законопроєкт не підтримали.

Спікер Разумков схвально відгукнувся про ідею деолігархізації , але вважає, що президентський законопроєкт помилково пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів. Голова парламенту також вказав на ймовірний конфлікт інтересів з огляду на те, що до складу Ради входять політики вищого рангу.

Президентський законопроєкт пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів, якщо вони відповідають щонайменше трьом з чотирьох критеріїв. Зокрема, якщо особа: 

  1. Бере участь у політичному житті;
  2. Має значний вплив на засоби масової інформації;
  3. Є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягомодного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  4. Підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук вважає, що парламент може схвалити законопроєкт про олігархів вже восени.

Партія «Європейська Солідарність» заявила, що законопроєкт про олігархів направлений особисто проти п'ятого президента Петра Порошенка, головною його метою нібито «є узурпація Володимиром Зеленським влади».

Український бізнесмен та медіавласник Ігор Коломойський, проти якого США запровадили санкції заявив, що «морально готовий» потрапити до офіційного реєстру олігархів.

Пресслужба Ріната Ахметова заявила, що бізнесмен не є олігархом, а є «найбільшим інвестором» в економіку країни.

Фото: Андрій Нестеренко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2942
Читайте також
03.06.2021 23:24
Роман Головенко, Інститут масової інформації
2 554
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Фенікс
998 дн. тому
Разумковщина, як цинічне політичне совково-рігоанальне явище,має канути в Лєту разом з олігархатом. Все інше - від лукавого спікера ...
євгеній
998 дн. тому
ЯК ЗАЛИШАТИСЯ ЧИСТИМ? Звісно як, не вимаститися. З одного боку це повага - член РНБО. З іншого, небезпека нажити собі ворогів серед олігархів. Адже, як вказує життя, це лише влада міняється, а олігархи в нашій країні незмінні. Отож, при нинішній владі він "позорний" олігарх, а завтра він дуже поважаєма і надзвичайно впливова людина зі своєю політичною партією, кагалом депутатів у парламенті, декількома міністрами у Кабміні - олігарх. От і кому потрібне оце горе - боротися з олігархами і брати на себе увесь цей негатив. Хай ними краще займаються ті хто на це вже підписався, типу НАПК. Тому нахріна оцими проблемами з олігархами займатися в РНБО, саме до компетенції якого і входить: - розробка держполітики; -здійснення контролю; - залучення необхідних посадових осіб; - контроль та координація, тощо. Треба бути обережним сьогодні, щоб завтра бути "чистим".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду