Нацрада пропонує створити міжвідомчу робочу групу із захисту інформпростору

Нацрада пропонує створити міжвідомчу робочу групу із захисту інформпростору

9 Липня 2019
2166

Нацрада пропонує створити міжвідомчу робочу групу із захисту інформпростору

2166
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ініціює створення робочої групи з питань захисту інформаційного простору. Відповідне рішення Нацрада ухвалила 9 липня.
Нацрада пропонує створити міжвідомчу робочу групу із захисту інформпростору
Нацрада пропонує створити міжвідомчу робочу групу із захисту інформпростору

Регулятор пропонує створити спільну робочу групу «з метою протидії антиукраїнській діяльності» на базі Нацради і включити до неї за згодою представників Служби безпеки України, Ради національної безпеки й оборони, Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції та інших державних органів, повідомила заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

«Щоб країна могла ефективно протидіяти російські пропаганді, Національна рада пропонує створити робочу групу, яка б запобігала антиукраїнським діям з боку інших осіб і органів влади – неукраїнських. Ми будемо писати листа і пропонувати за згодою включити до цієї робочої групи представників СБУ, РНБО, НАБУ, НАЗК та інших органів державної влади, щоб мати можливість ефективно протидіяти викликам у сфері інформації», – сказала вона.

За словами пані Фещук, Нацрада підтримує ініціативу СБУ щодо скликання РНБО для запровадження санкцій щодо телеканалів NewsOne і «112 Україна» відповідно до постанови Верховної Ради від 4 жовтня 2018 року, а також ініціативу Генеральної прокуратури України щодо порушення кримінального провадження за статтею «державна зрада» через підготовку спільного телемосту між українським телеканалом NewsOne і російським державним телеканалом «Россия».

Нацраду, за словами пані Фещук, теж турбує створення інформаційного холдингу «Новини» з трьох каналів – «112 Україна», NewsOne і ZIK, що належать соратнику Віктора Медведчука – Тарасу Козаку. Регулятор поки що не отримав від каналу ZIK документів на переоформлення ліцензії у зв’язку зі зміною власника – канал має подати їх протягом 35 днів. Одразу після отримання документів Нацрада планує звернутися до Антимонопольного комітету України із запитом, чи отримували нові власники дозвіл на концентрацію та чи підпадає ця угода під дію антимонопольних обмежень, а також до Національного агентства з питань запобігання корупції щодо перевірки суми угоди.

З групою компаній «112 Україна» в Нацради, за підрахунками пані Фещук, понад 30 судових справ, частина з яких зупинені до вирішення в суді інших. «Два тижні тому ми отримали негативне рішення суду щодо накладення штрафів, які на той момент були встановлені Кабміном, а не законом. Ми це рішення оскаржуємо», – повідомила вона.

Також Нацрада звернеться до Верховної Ради з пропозиціями змін до закону «Про телебачення і радіомовлення», щоб мати можливість у певних випадках призупиняти та анульовувати ліцензії «для запобігання антиукраїнській діяльності».

Нагадаємо, що 8 липня тимчасовий виконувач обов’язків голови СБУ Іван Баканов запропонував:

  • ініціювати невідкладне скликання РНБО, на якому ухвалити рішення про санкції щодо каналів «112 Україна» та NewsOne і ввести їх у дію указом президента;
  • запропонувати на найближчому засіданні Верховної Ради розглянути ситуацію щодо функціонування вказаних телеканалів до прийняття рішення Антимонопольним комітетом України щодо порушень антимонопольного законодавства в результаті придбання Тарасом Козаком телеканалів NewsOne, «112 Україна» та ZIK;
  • поінформувати керівників медіахолдингу «Новини» (телеканали «112 Україна», NewsOne та ZIK) про відповідальність за проведення спільних заходів з телеканалом «Россия» та іншими мовниками держави-агресора, які знаходяться під санкціями РНБОУ;
  • доручити Нацраді попередити телеканали «112 Україна», NewsOne та ZIK про неприпустимість порушення ліцензійних вимог та чинного законодавства (співпраця з юридичними особами РФ, які перебувають у санаційному списку РНБО), що може стати підставою для застосування відносно них штрафних санкцій;
  • ініціювати закріплення на законодавчому рівні повноваження Нацради анульовувати ліцензії мовників і провайдерів без звернення до суду, якщо порушення не були усунені після застосування санкцій попередження та штрафу, або в разі невиконання розпорядження державного регулятора у встановлені ним строки;
  • ініціювати перед Антимонопольним комітетом України застосування заходів з демонополізації інформаційного простору з боку медіахолдингу «Новини».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2166
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду