detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
09.07.2019 13:45
Нацрада пропонує створити міжвідомчу робочу групу із захисту інформпростору
Нацрада пропонує створити міжвідомчу робочу групу із захисту інформпростору
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ініціює створення робочої групи з питань захисту інформаційного простору. Відповідне рішення Нацрада ухвалила 9 липня.

Регулятор пропонує створити спільну робочу групу «з метою протидії антиукраїнській діяльності» на базі Нацради і включити до неї за згодою представників Служби безпеки України, Ради національної безпеки й оборони, Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції та інших державних органів, повідомила заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

«Щоб країна могла ефективно протидіяти російські пропаганді, Національна рада пропонує створити робочу групу, яка б запобігала антиукраїнським діям з боку інших осіб і органів влади – неукраїнських. Ми будемо писати листа і пропонувати за згодою включити до цієї робочої групи представників СБУ, РНБО, НАБУ, НАЗК та інших органів державної влади, щоб мати можливість ефективно протидіяти викликам у сфері інформації», – сказала вона.

За словами пані Фещук, Нацрада підтримує ініціативу СБУ щодо скликання РНБО для запровадження санкцій щодо телеканалів NewsOne і «112 Україна» відповідно до постанови Верховної Ради від 4 жовтня 2018 року, а також ініціативу Генеральної прокуратури України щодо порушення кримінального провадження за статтею «державна зрада» через підготовку спільного телемосту між українським телеканалом NewsOne і російським державним телеканалом «Россия».

Нацраду, за словами пані Фещук, теж турбує створення інформаційного холдингу «Новини» з трьох каналів – «112 Україна», NewsOne і ZIK, що належать соратнику Віктора Медведчука – Тарасу Козаку. Регулятор поки що не отримав від каналу ZIK документів на переоформлення ліцензії у зв’язку зі зміною власника – канал має подати їх протягом 35 днів. Одразу після отримання документів Нацрада планує звернутися до Антимонопольного комітету України із запитом, чи отримували нові власники дозвіл на концентрацію та чи підпадає ця угода під дію антимонопольних обмежень, а також до Національного агентства з питань запобігання корупції щодо перевірки суми угоди.

З групою компаній «112 Україна» в Нацради, за підрахунками пані Фещук, понад 30 судових справ, частина з яких зупинені до вирішення в суді інших. «Два тижні тому ми отримали негативне рішення суду щодо накладення штрафів, які на той момент були встановлені Кабміном, а не законом. Ми це рішення оскаржуємо», – повідомила вона.

Також Нацрада звернеться до Верховної Ради з пропозиціями змін до закону «Про телебачення і радіомовлення», щоб мати можливість у певних випадках призупиняти та анульовувати ліцензії «для запобігання антиукраїнській діяльності».

Нагадаємо, що 8 липня тимчасовий виконувач обов’язків голови СБУ Іван Баканов запропонував:

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY