Єврокомісія зареєструвала звернення щодо обстрілу будівлі «112 Україна»

Єврокомісія зареєструвала звернення щодо обстрілу будівлі «112 Україна»

24 Липня 2019
1435
24 Липня 2019
15:50

Єврокомісія зареєструвала звернення щодо обстрілу будівлі «112 Україна»

1435
Європейська комісія зареєструвала письмове звернення щодо обстрілу будівлі «112 Україна», яке подав члена Міжнародної редакційної ради каналу «112 Україна», член делегації Європейського парламенту в комітеті Асоціації «Україна – ЄС» депутат від Великої Британії Нейтан Гілл.
Єврокомісія зареєструвала звернення щодо обстрілу будівлі «112 Україна»
Єврокомісія зареєструвала звернення щодо обстрілу будівлі «112 Україна»

Про 24 липня повідомляється на сайті каналу.

«Чи вимагатиме Комісія від української влади зобов'язань провести повне і швидке розслідування терористичної атаки на телеканал "112 Україна" 13 липня 2019 року, коли будівлю мовника було обстріляно із гранатомета?», – йдеться в повідомленні. 

Один із активних захисників українських телеканалів Натан Гіл (Nathan Gill) представляє в Європарламенті популістську євроскептичну Партію незалежності Сполученого Королівства (UKIP). У 2014 році він заявляв, що угода про асоціацію між ЄС та Україною «приведе до війни», та не голосував за неї разом з іншими колегами з UKIP. Вони також не підтримували надання українцям безвізового режиму.

У вересні цього року Натан Гіл розповів Sputnik, російському пропагандистському ресурсу, що для Молдови ЄС — не зовсім те, що їй потрібно. Тоді ж він вирішив захистити інший інструмент пропаганди Кремля — RT. «На вільному ринку, у вільній країні в людей повинна бути можливість відкрито висловлювати свої погляди», — прокоментував пан Гіл перевірки RT британським медіарегулятором Ofcom. Нагадаємо, французькі аналітики детально пояснили, чому RT та Sputnik є інструментами для інформаційних маніпуляцій Росії, а не незалежними ЗМІ.

Вже у жовтні 2018-го євродепутати від UKIP вирішили стати на захист свободи слова в Україні, а точніше — каналів «112 Україна» і NewsOne. Натан Гіл написав депутатський запит до високого представника Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Федеріки Могеріні із занепокоєннями щодо свободи слова в Україні. «Я підтримую телеканал «112 Україна», як підтримують те, що життєво необхідно для будь-якої нації — мати вільну пресу, яка говорить все, що вона хоче сказати», — прокоментував свою ініціативу пан Гіл «112 Україна».

Нагадаємо, в ніч на 13 липня до поліції надійшло повідомлення про те, що місцеві мешканці чули звук, схожий на вибух, на вулиці Дегтярівській у Шевченківському районі Києва. Поліцейські виявили на місці події пошкоджений фасад будівлі та відстріляний тубус гранатомета. Подію кваліфікували як теракт.

Напередодні канал «112 Україна» повідомив, що звернувся до СБУ через запланований мітинг під його будівлею через майбутній показ фільму Олівера Стоуна із Медведчуком та Путіним. Також канал звернувся до дипломатичних установ та міжнародних організацій у сфері захисту прав журналістів. На каналі заявили, що опинились «під загрозою прямого фізичного нападу з боку радикально налаштованих організацій».

Спільно з поліцією та іншими правоохоронними органами Службою безпеки провела невідкладні слідчі дії та розшукові заходи. За фактом вчинення пострілу в будівлю телеканалу було розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258 Кримінального кодексу України. 

Фото: Nathan Gill / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1435
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду