СБУ просила Нацраду відмовити «112 Україна» в продовженні ліцензій

СБУ просила Нацраду відмовити «112 Україна» в продовженні ліцензій

27 Лютого 2019
5544
27 Лютого 2019
17:55

СБУ просила Нацраду відмовити «112 Україна» в продовженні ліцензій

5544
За даними народного депутата Сергія Лещенка, Служба безпеки України просила Національну ради з питань телебачення і радіомовлення розглянути питання щодо відмови в продовженні ліцензій групи компанії «112 Україна», а не утриматися від розгляду цього питання. Джерела «Детектора медіа» в СБУ та перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк підтвердили зміст листа СБУ до Нацради, оприлюдненого Сергієм Лещенком. Однак, за словами пані Герасим’юк, голова Нацради раніше посилався на інший лист, який потім зник.
СБУ просила Нацраду відмовити «112 Україна» в продовженні ліцензій
СБУ просила Нацраду відмовити «112 Україна» в продовженні ліцензій

Лист СБУ до Нацради народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко отримав у відповідь на свій депутатський запит і процитував та частково оприлюднив у своїй авторській програмі «Чесна політика» на каналі «24».

Сергій Лещенко нагадав, що 19 вересня 2018 року в каналу «112 Україна» завершився строк дії регіональних цифрових ліцензій, оформлених на п’ять компаній. І Нацрада мала всі підстави не продовжити ці ліцензії, оскільки компанії мали низку порушень і санкцій. На засіданні Нацради 13 вересня 2018 року голова Нацради Юрій Артеменко пояснив зволікання з розглядом питання про продовження/непродовження цих ліцензій тим, що СБУ, нібито, попросила Нацраду зачекати: «СБУ просить утриматися».

Сергій Лещенко отримав копію листа СБУ до Нацради, датованого 24 вересня 2018 року (тобто вже після того засідання Нацради, де Юрій Артеменко говорив про прохання СБУ утриматися). У цьому листі СБУ пише, що «за результатами аналізу інформаційної діяльності групи компаній, які здійснюють мовлення під логотипом "112 Україна", прослідковується тенденція до зростання кількості елементів деструктивної пропаганди держави-агресора в передачах телеканалу».

«Крім цього, зміни в структурі власності т.зв. групи компаній "112 Україна" свідчать про можливі спрямування держави-агресора до встановлення опосередкованого контролю за діяльністю мовника в цілях ефективного впровадження технології впливу на свідомість громадян України у власних інтересах», – йдеться в листі СБУ до Нацради.

Далі СБУ вказує на те, що «112 Україна» «неодноразово порушували умови ліцензій та вимоги законодавства, що підтверджувалося відповідними рішеннями і санкціями Національної ради».

За словами пана Лещенка, в кінці листа СБУ просить Нацраду «розглянути питання щодо відмови в продовженні строку дії ліцензій на мовлення компаніям, які здійснюють мовлення під логотипом "112 Україна"».

«Це просить СБУ у своєму вересневому зверненні до Нацради. Тоді як голова Нацради сказав, що СБУ просила не поспішати з таким рішенням», – наголосив депутат-телеведучий.

«Під впливом Артеменка – а це багаторічний соратник Петра Порошенка – Нацрада ухвалила рішення перенести питання щодо 112-го каналу. А ще через якийсь час (18 жовтня. – ДМ) канал "112" отримав ухвалу суду, яка заборонила розглядати це питання. І, за "дивним" збігом обставин, це був припис того самого Окружного адміністративного суду Києва, керівник якого любить чаювати з президентським смотрящим Олександром Грановським. А сам суд любить ухвалювати абсурдні рішення, приміром, про поновлення Романа Насірова на посаді або відсторонення Уляни Супрун», – заявив пан Лещенко.

Джерела «Детектора медіа» в СБУ підтвердили існування листа, оприлюдненого народним депутатом, і його зміст.

У програмі Сергій Лещенко оприлюднив зображення лише першої сторінки листа СБУ до Нацради.

«Детектор медіа» з власних джерел у Нацраді отримав другу сторінку листа. Там ідеться про те, що СБУ просить Нацраду розглянути питання щодо відмови у продовженні строку дії ліцензій на мовлення компаній, що здійснюють мовлення під логотипом «112 Україна», на підставі пункту «б» частини 7 статті 33 закону «Про телебачення і радіомовлення».

Згідно з цією нормою закону, на яку посилається СБУ, Нацрада може прийняти рішення про відмову у продовженні строку дії ліцензії на мовлення, якщо «протягом дії ліцензії ліцензіат порушував умови ліцензії та вимоги чинного законодавства. Ці порушення повинні бути підтверджені рішеннями та санкціями Національної ради, не скасованими у визначеному законодавством порядку, або відповідними судовими рішеннями».

Голова Нацради Юрій Артеменко відмовився коментувати «Детектору медіа» достовірність листа, оприлюдненого Сергієм Лещенком, і зміст листів СБУ до Нацради. «Я не можу коментувати листи з грифом для службового користування. Коли хтось із колег почав коментувати – це їхня відповідальність».

«По-друге, ви знаєте, хто почав і вів усі чотири роки всі справи проти “112 Україна”, всі судові процеси. У нас було бажання розглянути це питання (продовження чи непродовження ліцензій. – ДМ), були листи і в підтримку каналу, і проти нього. На сьогодні діє заборона суду відмовляти в продовженні ліцензій. Це рішення не якогось суду з іншого міста, а київського суду. Наші доводи його не переконали», – додав пан Артеменко.

Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасимюк підтвердила «Детектору медіа», що Нацрада отримувала від СБУ лист від 24 вересня 2018 року, оприлюднений Сергієм Лещенком. Однак, зауважила вона, Юрій Артеменко на засіданні 13 вересня 2018 року посилався на інший лист, якого в Нацраді зараз немає, його намагався знайти член Нацради Олег Черниш, але виявилося, що лист не був зареєстрований у канцелярії Нацради.

Про це раніше писав «Детектор медіа». За словами членів Нацради, цей документ був призначений для службового користування, з ним ознайомилися всі члени, про що поставили свої підписи. У листі СБУ нібито рекомендувала Нацраді утриматися від розгляду питань про продовження ліцензій каналу «112 Україна» у зв’язку з дослідженням СБУ кінцевих бенефіціарів каналу (детальніший зміст листа члени Нацради не переказували, посилаючись на службову таємницю).

«Листи ДСК реєструються в спеціальному журналі. І той лист, на який посилався голова 13 вересня, не зареєстрований і його ніде немає. Ми з Олегом Чернишом опитували всіх працівників. Вони до цього не мають стосунку, – зауважила пані Герасим’юк. – Олег Черниш писав офіційні листи до голови – голова ставив на них знущальні візи типу “Це Ви його вкрали, поверніть”».

«Питання про розгляд звернень щодо ліцензій “112” ми з Олегом Чернишом ставимо ще з літа. Офіційно Національна рада на запити депутатів (звертався двічі Мустафа Найєм) пише, що ніби не розглядали через відсутність влітку кворуму. Це неправда питання про 112 зникло з порядку денного ще тоді, коли кворуму не було. І більше не з‘являлося, коли кворум був. Національна рада пояснює, що це через накопичення справ. І це неправда. Ми регулярно ставили питання про необхідність розгляду. Причин було безліч у відповідь. Зокрема й лист», – додала пані Герасим’юк.

Як писав «Детектор медіа», Національна рада з питань телебачення і радіомовлення з різних причин на півроку затягла з розглядом питання цифрових ліцензій каналу «112 Україна». За цей час власником каналу офіційно став соратник Віктора Медведчука Тарас Козак, а канал у суді заблокував потенційну відмову в продовженні ліцензій, на яку регулятор має законні підстави. Детальніше читайте в статті «І вовки ситі, і вівці цілі. Що там зі «112 Україна»?».

19 грудня 2018 року Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив Нацраді в задоволенні її апеляції та залишив у силі ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києві від 17 жовтня, яка забороняє Нацраді відмовляти п’яти компаніям групи «112 Україна» в продовженні їхніх цифрових ліцензій.

Крім того 4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила постанову, якою схвалила пропозиції санкцій щодо семи юридичних осіб телеканалів «112 Україна» та NewsOne. 19 жовтня цю постанову підписав голова Верховної Ради. Відповідно, парламент скерував свої пропозиції до Ради національної безпеки та оборони України, яка може розглянути їх і винести своє рішення про санкції, яке далі вводиться в дію указом Президента України. Але РНБО ніяких санкцій досі не запровадила, через що окремі депутати і деякі фракції («Народний фронт») періодично вимагають у Петра Порошенка скликати засідання РНБО і врешті запровадити санкції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5544
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду