Російська «Вёрстка» налічила в Росії 19 журналістів за ґратами. Чотирьох кримців зарахували до росіян

Російська «Вёрстка» налічила в Росії 19 журналістів за ґратами. Чотирьох кримців зарахували до росіян

24 Жовтня 2023
1660

Російська «Вёрстка» налічила в Росії 19 журналістів за ґратами. Чотирьох кримців зарахували до росіян

1660
Наводячи список ув’язнених в Росії журналістів, російське опозиційне видання виділило двох «іноземців» — американця Гершковича та викраденого з Київщини Дмитра Хилюка. Чотирьох журналістів з Криму видання іноземцями не вважає.
Російська «Вёрстка» налічила в Росії 19 журналістів за ґратами. Чотирьох кримців зарахували до росіян
Російська «Вёрстка» налічила в Росії 19 журналістів за ґратами. Чотирьох кримців зарахували до росіян

Російське опозиційне видання «Вёрстка» підрахувало, що в ув’язненні в Росії перебуває щонайменше 19 журналістів. До такого висновку видання дійшло на основі повідомлень ЗМІ та правозахисників.

Серед утримуваних у неволі в Росії журналістів видання виділо двох «іноземців» — американця, кореспондента The Wall Street Journal Евана Гершковича та українця, кореспондента УНІАН Дмитра Хилюка, якого, нагадує «Вёрстка», у березні 2022 року викрали російські військові з його дому під Києвом. Видання повідомляє, що Хилюк, імовірно, перебуває в одній із колоній у Владимирській області РФ. У чому його звинувачують, невідомо, пише ЗМІ.

При цьому у списку, наведеному «Вёрсткой», є ще четверо журналістів з окупованого Росією Криму. Це Ірина Данилович, Владислав Єсипенко, Вілен Темер’янов та Ремзі Бекіров.

Їх видання до іноземців не зарахувало, а отже, вочевидь, віднесло до росіян. 

Бекірова видання згадує у своєму повідомленні як журналіста, що найдовше серед інших перебуває в ув'язненні. При цьому «Вёрстка» представляє Бекірова як журналіста російського видання «Грани.ру» і жодним чином не згадує, що він з Криму, а отже, за міжнародним законодавством є громадянином України.

Відзначимо, Ремзі Бекіров, як і Вілен Темер’янов, справді у 2017 році отримав прескартку від російського опозиційного видання «Грани.ру». Однак крім того, вони є активістами «Кримської солідарності», висвітлювали справу «Хізб-ут-Тахрір» та інші.

Як пише «Вёрстка», Бекірова заарештували у березні 2019 року за звинуваченням в організації діяльності терористичної організації та приготуванні до насильницького захоплення влади. У березні 2022 року суд засудив Бекірова до 19 років позбавлення волі.

Усього, за даними «Вёрстки», на сьогодні вироки в Росії винесено дев'ятьом журналістам. Середній термін покарання у восьми журналістів, яких засудили до позбавлення волі, становить 10,4 року.

Найсуворіше покарання отримав колишній кореспондент російського «Коммерсанта» та «Ведомостей» Іван Сафронов — у вересні 2022 року його засудили до 22 років колонії суворого режиму у справі про держзраду.

Останньою журналісткою, яка потрапила під переслідування російської влади, стала редакторка проєкту «Радіо Свобода» «Идель.Реалии» Алсу Курмашева. Її звинувачують у ненаданні документів для включення до реєстру «іноземних агентів» (стаття 330.1 КК РФ). Радянський районний суд Казані відправив її до СІЗО.

Відзначимо, «Вёрстка» — це російське інтернет-видання, запущене 26 квітня 2022 року колишньою шефредакторкою новинної редакції телеканалу «Дождь» Лолою Тагаєвою. Видання позиціонує себе як «швидка відповідь на знищення російських ЗМІ під час війни з Україною». Воно випускає статті про наслідки війни, роботу волонтерів, які допомагають біженцям з України, російську пропаганду та інше.

Читайте також:

Нагадаємо, Владислава Єсипенка 16 лютого 2022 року окупаційна «влада» Криму засудила до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в розмірі 110 тис. руб. (понад 41 тис. грн). ФСБ звинуватила журналіста в незаконному виготовленні боєприпасів нібито за наказом Служби зовнішньої розвідки України.

Окупанти затримали Єсипенка 10 березня 2021 року після того, як він узяв участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі.  З вимогою звільнити журналіста виступили МЗС Українинизка правозахисних українських організацій«Репортери без кордонів», Держдеп США та президент «Радіо Свобода» Джеймі Флай.

Ірину Данилович окупанти затримали 29 квітня 2022 року по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи. 28 грудня 2022-го окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин. Своєї вини Данилович не визнала. Вона оголошувала сухе голодування та втрачала свідомість під час перевезення до суду. 

Вілена Темер’янова затримали  11 серпня 2022 року, коли в тимчасово окупованому Криму провели вісім обшуків, під час яких затримали шістьох кримських татар за «терористичну діяльність». Його помістили у психіатричну лікарню в Сімферополі.

Журналіст агентства УНІАН Дмитро Хилюк зник у березні 2022-го на окупованій Росією Київщині. У квітні РФ підтвердила, що утримує журналіста. Певний час він перебував у СІЗО в Брянській області. Точне місце перебування кореспондента було невідоме.

У серпні 2022 року через Міжнародний комітет Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього лист, датований 14 квітня. На конверті був штамп «Почта России», а сам лист містив одне речення: «Дорогі мої мамо, тату, я живий, здоровий, у мене все добре».

У липні 2023-го «Репортери без кордонів» встановили, що Дмитро живий і утримувався в СІЗО №2 у Новозибкові Брянської області РФ, а зараз перебуває в одній із в'язниць Владимирської області РФ.

Дмитро Хилюк є серед двох зниклих безвісти в 2022 році в усьому світі журналістів, які ввійшли до річного звіту «Репортерів без кордонів».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1660
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду