Журналістка Ірина Данилович, затримана в Криму, знепритомніла під час етапування

Журналістка Ірина Данилович, затримана в Криму, знепритомніла під час етапування

21 Березня 2023
3977
21 Березня 2023
14:37

Журналістка Ірина Данилович, затримана в Криму, знепритомніла під час етапування

3977
Через знущання окупаційної адміністрації вона збирається оголосити голодування.
Журналістка Ірина Данилович, затримана в Криму, знепритомніла під час етапування
Журналістка Ірина Данилович, затримана в Криму, знепритомніла під час етапування

Громадянська журналістка Ірина Данилович, ув’язнена в окупованому Криму, знепритомніла під час того, як окупанти перевозили її до «Феодосійського міського суду», щоб вона завершила ознайомлення з матеріалами кримінальної справи. Про це виданню ZMINA повідомив батько ув’язненої журналістки Броніслав Данилович. 

За його словами, стан здоров’я Ірини Данилович продовжує погіршуватись і вона просила перенести дату ознайомлення, бо часто втрачає координацію та близька до непритомності.

Попри це, в СІЗО оформили документи, що вона не має медичних перешкод для етапування. Це пов’язане з бажанням «суду» сьогодні закінчити процес ознайомлення з матеріалами справи, щоб швидше передати їх до «суду» апеляційної інстанції.

Відомо, що під час етапування журналістка щонайменше один раз втрачала свідомість.

За тиждень до цього відбувся медичний огляд Ірини Данилович, якого вона через гострий отит потребує з кінця минулого року. Як повідомив батько, огляд мав демонстративно-формальний характер і не сприяв формулюванню діагнозу. Допущена адміністрацією СІЗО лікарка-отоларингологиня заявила, що журналістку треба було відправити до психіатра, а не до лора. Вона так і не зробила жодного медичного висновку про характер захворювання та методи лікування.

З огляду на небезпечний для життя характер запалення захист журналістки планує скерувати повідомлення про злочин щодо лікарки за ст. 124 Кримінального кодексу РФ (ненадання допомоги хворому без поважних причин).

Крім того, близькі журналістки вимагають допустити відповідального та компетентного лікаря, який здійснить обстеження в присутності адвоката, адже наявність захисника дозволить гарантувати, що допомогу журналістці нададуть у повному обсязі, а не формально.

Аналогічну заяву про злочин сторона захисту подасть на лікаря швидкої допомоги, який відмовив у належній допомозі підсудній, коли їй стало зле під час судових дебатів. Документально він це оформив як добровільну відмову Данилович від госпіталізації, проте жодних документів за підписом журналістки про добровільну відмову від лікування в матеріалах справи немає.

Якщо цей факт отримає належну правову оцінку, це стане ще одним доказом того, що Ірина Данилович була позбавлена можливості захищати себе в суді першої інстанції через погане самопочуття.

Сама журналістка повідомила, що на знак протесту проти знущань з неї збирається оголосити сухе голодування.

Нагадаємо, окупанти затримали Ірину Данилович 29 квітня по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи. В її будинку в селі Владиславівка під Феодосією провели обшук, вилучили її телефон та ноутбук. 

11 травня Кримська правозахисна група повідомила, що Ірина Данилович перебуває в СІЗО окупованого Сімферополя.

Українські правозахисні організації звернулись до ООН, Ради Європи та їхніх інституцій через викрадення Данилович. Ексомбудсман Людмила Денісова також зверталася до Комісії ООН.

Спершу російські окупанти інкримінували Данилович роботу «з вибуховими "речовинами"». За попередніми обвинуваченнями в незаконному зберіганні вибухівки їй може загрожувати від 6 до 8 років позбавлення волі та штраф до 100 тис. рублів (45 тис. грн).

Окрім цього, погрожуючи вивезти в ліс та використовуючи інші засоби, співробітники ФСБ змусили Данилович підписати чисті аркуши паперу. Щойно журналістка підписала їх, їй повідомили, що в її сумочці знайшли двісті грамів вибухівки. Після цього представники ФСБ відвезли Данілович до «суду» для обрання запобіжного заходу.

11 листопада у «КримSOS» повідомили, що співробітники ФСБ планують висунути Ірині Данилович ще одне обвинувачення у «державній зраді». Покарання за цією статтею 275 Кримінального кодексу РФ передбачає ув’язнення на строк від 12 до 20 років.

15 листопада правозахисні та медійні організації заявили, що судовий процес над громадянською журналісткою Іриною Данилович є політично мотивованим.

22 листопада Ірина Данилович написала листа, у якому розповіла про посилення тиску на неї у кримському СІЗО.

30 листопада на засіданні підконтрольного Росії міського суду Феодосії Данилович заявила, що співробітники ФСБ били її та душили.

28 грудня окупаційний суд Феодосії в Криму засудив її до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин.

Своєї вини вона не визнає.

Ірина Данилович працювала медсестрою, була журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. До початку повномасштабного вторгнення вона співпрацювала з кількома медійними й правозахисними ініціативами («InЖир-медіа», «Кримський процес») та вела власний проєкт «Кримська медицина без обкладинки», де поширювала інформацію про права медичних працівників.

Фото з особистого архіву Ірини Данилович

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3977
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду