Російський суд залишив чинним вирок кримському журналісту Аметову: 11 років колонії

Російський суд залишив чинним вирок кримському журналісту Аметову: 11 років колонії

15 Грудня 2023
532

Російський суд залишив чинним вирок кримському журналісту Аметову: 11 років колонії

532
Ернеса Аметова затримали у справі Хізб ут-Тахрір ще в 2017 році, але згодом виправдали. Рік тому вирок переглянули…
Російський суд залишив чинним вирок кримському журналісту Аметову: 11 років колонії
Російський суд залишив чинним вирок кримському журналісту Аметову: 11 років колонії

Апеляційний військовий суд у Росії залишив чинним вирок громадянському журналістові з Криму Ернесу Аметову, якого засудили до 11 років позбавлення волі. Про це повідомляє «Кримська солідарність».

Його дружина Елеонора Аметова вважає вирок помстою російської спецслужби за відмову обмовляти своїх одновірців.

«Ернес — вірянин. Він вірний Богові та своїм життєвим принципам. Коли він відмовився, йому сказали: "Отже, сидітимеш з усіма"», — розповіла вона.

Вона додала, що під нинішньою боротьбою силовиків з тероризмом ховається бажання здобути високі посади і що «їм неважливо, саджають вони реальних терористів чи звичайних людей».

За словами ж самого Ернеса, цей вирок суд затвердив з легкістю, що не піддається поясненню.

«Суд мені більше нагадав конвеєр із закривання кришок консервів — настільки бездоганний і лячно швидкоплинний, налагоджений до ідеалу процес. Наче вони не вирішують долю людини, а закривають чергову консерву. [Для суду це] нічого особистого, просто бізнес», — сказав сам Аметов.

Нагадаємо, 29 грудня 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону переглянув виправдувальний вирок цивільному журналістові з Криму Ернесу Аметову і присудив йому 11 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Крім того, Аметову після звільнення заборонили покидати територію Криму, організовувати публічні заходи та брати участь у них, змінювати місце проживання та перебування і покидати свій будинок з 22 до 6 години без згоди Федеральної служби виконання покарань Росії.

Раніше російська прокуратура вимагала для Ернеса Аметова 18,5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Його звинувачували в участі в терористичній організації (частина 2 статті 205.5 КК Росії) та в підготовці до насильницького захоплення влади (ч. 1 ст. 30, ст. 278 КК Росії).

Арештували Ернеса Аметова 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї разом із Сейраном Салієвим, Марленом Асановим, Тимуром Ібрагімовим, Сервером Зекір'яєвим та Меметом Беляловим після обшуків у Криму.

Усі вони є членами організації «Кримська солідарність» — об'єднання адвокатів, родичів політв'язнів та активістів, яке допомагає кримцям, які зазнали переслідувань з політичних чи релігійних мотивів. За версією слідства, всі затримані перебували в одному осередку ісламської партії «Хізб ут-Тахрір», що заборонена з 2003 року в Росії, але вільно діє в Україні та більшості європейських країн.

Під час трьох років слідства та судових розглядів Аметов перебував у слідчих ізоляторах Криму та Ростова-на-Дону. У 2020 році громадянського журналіста виправдали та звільнили в залі суду через відсутність доказів. Це був перший подібний випадок у «справах Хізб-ут-Тахрір» не лише в Криму, а й на території Російської Федерації. Однак 11 квітня Аметова викликали на попереднє слухання щодо повторного розгляду справи.

Усі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі та стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Фото: «Кримська солідарність»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
532
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду