За час великої війни Росія вчинила 543 злочини проти медіа та журналістів

За час великої війни Росія вчинила 543 злочини проти медіа та журналістів

24 Листопада 2023
812
24 Листопада 2023
20:56

За час великої війни Росія вчинила 543 злочини проти медіа та журналістів

812
З початку повномасштабного вторгнення окупанти вбили в Україні 69 журналістів, з них 10 — під час виконання професійної журналістської діяльності.
За час великої війни Росія вчинила 543 злочини проти медіа та журналістів
За час великої війни Росія вчинила 543 злочини проти медіа та журналістів

За рік і дев’ять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 543 злочини проти журналістів та медіа в Україні. Про це свідчать дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації (ІМІ).

За жовтень-листопад ІМІ зафіксував три порушення свободи слова, які вчинила Росія, — викрадення та кібератаки.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти вбили 69 журналістів, з них 10 — під час виконання професійної журналістської діяльності.

У листопаді на війні загинув військовий, головний редактор та засновник рівненського видання «Горинь.інфо» Тарас Давидюк. Захисник загинув 3 листопада на околицях Роботиного Запорізької області. Йому було 37 років. Тарас Давидюк брав участь у Революції гідності. З початком російсько-української війни служив у добровольчому батальйоні «Гарпун». Опісля продовжив службу в одному з окремих розвідувальних батальйонів ЗСУ. Додому повернувся лише навесні 2019 року. З початку повномасштабної війни Тарас пішов на фронт. Останніми місяцями воював у 14 окремому полку разом зі своїми побратимами ще з «Гарпуна».

У жовтні стало відомо про викрадення адміністраторів телеграм-каналів запорізького регіонального видання «РІА-Мелітополь» і «Мелітополь — це Україна», яких окупанти тримають у полоні та звинувачують у тероризмі. Відео їх затримання в пропагандистських медіа і телеграм-каналах окупанти оприлюднили тільки 29 жовтня, хоча в полон їх узяли ще 20 серпня. Росіяни оприлюднили імена таких затриманих: Олександр Малишев, Георгій Левченко, Максим Рупчов, Яна Суворова, Марк Каліуш, Костянтин Зиновкін. Усіх їх звинувачують за кількома статтями російського кримінального кодексу: про публічні заклики до терактів, держзраду, шпигунство. Їм загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі.

У листопаді російські хакери атакували ефір телемарафону «Єдині новини». Трансляція ефіру переривалася російськими музичними кліпами й пропагандою. Росіяни атакували сигнал на супутнику. Проте фахівці вчасно помітили й відбили атаку.

Також росіяни атакували супутникові телеканали Суспільного. Було зафіксовано спроби втручання в роботу п’яти телеканалів Суспільного, які мовлять на супутнику: їх намагалися глушити та підмінити контент. Йшлося про супутникові телеканали «Перший», «Суспільне Новини», «Суспільне Крим», «Суспільне Культура» та «Суспільне Спорт», які глядачі дивляться через індивідуальні супутникові антени. 

У коментарі ІМІ голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа зазначила, що за нападом стоїть Росія. «Ми зʼясували, що за цим стоїть Росія. Повʼязуємо з незалежним мовленням і правдивим висвітленням війни, що дуже не подобається агресору. Нам вдалося швидко відновити мовлення. Але щоб убезпечити себе від блокування, компанія розглядає можливість переходу на інший, більш захищений супутник», — сказала вона.

Детальніше читайте тут.

Нагадаємо, в жовтні Інститут масової інформації зафіксував 12 злочинів проти свободи слова в Україні. П’ять із них вчинила Росія. 

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
812
Читайте також
09.12.2023 16:07
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
790
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду