Суд у Казані арештував журналістку «Радіо Свобода» через її відмову визнати себе «іноземним агентом»

Суд у Казані арештував журналістку «Радіо Свобода» через її відмову визнати себе «іноземним агентом»

23 Жовтня 2023
1082
23 Жовтня 2023
12:29

Суд у Казані арештував журналістку «Радіо Свобода» через її відмову визнати себе «іноземним агентом»

1082
Алсу Курмашевій, яка є громадянкою РФ та США, загрожує позбавлення волі до п’яти років.
Суд у Казані арештував журналістку «Радіо Свобода» через її відмову визнати себе «іноземним агентом»
Суд у Казані арештував журналістку «Радіо Свобода» через її відмову визнати себе «іноземним агентом»

Районний суд Казані заарештував журналістку татарсько-башкирської служби «Радіо Вільна Європа» Алсу Курмашеву. Про це повідомляє «Idel.Реалии».

Засідання суду відбулося в закритому режимі. Адвокат Курмашевої просив обрати запобіжний захід, не пов'язаний із позбавленням волі.

Як повідомлялось раніше, Курмашеву затримали 18 жовтня за підозрою у відмові зареєструватися так званим «іноземним агентом». Відповідно до частини 3 статті 330.1 Кримінального кодексу РФ, журналістка, яка, за версією російського слідства, збирала відомості в галузі військово-технічної діяльності РФ, мала добровільно зареєструватися як «іноземний агент», чого вона не зробила. 

Зокрема, стверджує Слідчий комітет РФ, у вересні 2022 року Курмашева нібито отримала дані про мобілізованих викладачів одного з вишів у Татарстані «з метою підготовки альтернативних аналітичних матеріалів», передання їх «профільним міжнародним інстанціям та проведення інформаційних кампаній, що дискредитують Росію».

Арештованій журналістці загрожує позбавлення волі терміном до п’яти років. 

Алсу Курмашева є громадянкою Росії та США, яка проживає в Празі (Чехія) зі своїм чоловіком та дітьми. Вона приїхала до Росії за сімейними обставинами в середині травня 2023 року. За кілька тижнів силовики затримали її в казанському аеропорту. У Курмашевої вилучили американський та російський паспорти. Згодом мировий суд у Казані оштрафував її за неповідомлення російської влади про друге громадянство.

Курмашева багато років висвітлює проблеми етнічних меншин у Волго-Уральському регіоні Росії. Вона писала про захист та збереження татарської мови й культури на тлі посилення за останні роки тиску російської влади на корінні народи РФ.

Як пишуть «Idel.Реалии», російська влада може оголосити «іноагентом» будь-кого, хто перебуває під «іноземним впливом», визначення якого в законі прописано дуже розмито. Нині в реєстрі кілька сотень так званих агентів: фізичних осіб, ЗМІ, ГО та рухів. З кінця 2022 року новими поправками до законодавства «іноагентам» заборонили викладати в держустановах, бути організаторами публічних заходів, служити в армії за контрактом та бути членами виборчих комісій.

Мін’юст Росії у 2017 році визнав проєкти татаро-башкирської служби «Радіо Вільна Європа» — «Idel.Реалії» та «Азатлик Радіоси» — «іноземними агентами».

Редакція «Радіо Вільна Європа» і Комітет захисту журналістів (CPJ) закликали звільнити Курмашеву. «Алсу — дуже шанована колега, віддана дружина та віддана мати двох дітей. Її потрібно звільнити, аби вона могла негайно повернутися до своєї родини», — наголосив виконувач обов’язків президента «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода» Джеффрі Гедмін.

«Алсу затримали просто тому, що вона співпрацює із “Радіо Свобода”. Фактично тепер будь-який незалежний журналіст у Росії ризикує зіткнутися з тим самим», — повідомив CPJ на умовах анонімності один з колег Курмашевої.

Фото: Алсу Курмашева / «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1082
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду