«Цей суд – пародія». Президент «Радіо Вільна Європа» закликав негайно звільнити Єсипенка

«Цей суд – пародія». Президент «Радіо Вільна Європа» закликав негайно звільнити Єсипенка

16 Лютого 2022
1377
16 Лютого 2022
17:59

«Цей суд – пародія». Президент «Радіо Вільна Європа» закликав негайно звільнити Єсипенка

1377
Джеймі Флай: «Оскільки журналіст не займається нічим іншим, як повідомленням фактів, його не мали затримувати».
«Цей суд – пародія». Президент «Радіо Вільна Європа» закликав негайно звільнити Єсипенка
«Цей суд – пародія». Президент «Радіо Вільна Європа» закликав негайно звільнити Єсипенка

Президент «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай вимагає негайно звільнити засудженого в Криму фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка.

Як ідеться в його коментарі, опублікованому на сайті «Крим.Реалії», журналіста не мали затримувати взагалі. 

«Цей суд над Владиславом є пародією. Оскільки журналіст не займається нічим іншим, як повідомленням фактів, його, по-перше, ніколи не повинні були затримувати, а тим більше застосовувати до нього фізичні та психічні тортури, яких він зазнав протягом останніх 11 місяців. Владислава потрібно негайно повернути додому до дружини та доньки», – сказав Джеймі Флай.

Нагадаємо, МЗС України вимагає скасувати вирок щодо Владислава Єсипенка.

Українські правозахисні організації закликали звільнити журналіста, а також посилити секторальні санкції проти Росії та запровадити персональні санкції проти представників окупаційної влади, які причетні до політично мотивованих переслідувань громадян України.  

16 лютого 2022 року підконтрольний Росії «суд» Сімферополя засудив Єсипенка до шести років колонії загального режиму і штрафу у розмірі 110 тисяч рублів. «Прокуратура» просила для Єсипенка 11 років позбавлення волі.

Затримали журналіста співробітники ФСБ Росії в Криму 10 березня 2021 року за звинуваченням у збиранні інформації «в інтересах спецслужб України», а також зберіганні в автомобілі «саморобного вибухового пристрою».

Протягом 27 днів до Єсипенка не допускали незалежних адвокатів. Водночас інтерв'ю з ним показав російський державний телеканал «Крым 24»: на відео, опублікованому на сайті каналу, Владислав Єсипенко підтвердив, що знімав на півострові для проєкту «Крим. Реалії», а також сказав, що нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам.

На засіданні суду в Сімферополі, куди допустили незалежного адвоката, Владислав Єсипенко заявив про тортури з боку російських спецслужб. Там же Єсипенко відмовився від адвоката за призначенням Віолетти Синєглазової.

Суд залишив Єсипенка під вартою до 11 травня 2021 року.

За повідомленням адвоката Олексія Ладіна, співробітники ФСБ Росії «погрожували Єсипенку розправою» після того, як він на суді в Криму звинуватив відомство в тортурах.

Раніше Владислава Єсипенка звинувачували в Криму лише за ст. 223-1. КК Росії (Незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, перероблення або ремонт вибухових пристроїв). Покарання за цією статтею передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі. Як повідомила дружина Катерина Єсипенко, йому інкримінують ще одну статтю обвинувачення – ст. 222 Кримінального кодексу Росії (Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів). Санкція цієї статті передбачає покарання від 5 до 12 років позбавлення волі.

Служба зовнішньої розвідки України на інформацію ФСБ про співпрацю Владислава Єсипенка з українськими спецслужбами повідомила «Крим. Реалії», що «не коментує провокації російських спецслужб».

Прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом затримання й арешту в Криму Владислава Єсипенка.

Офіційної інформації від російських силових структур про слідчі дії щодо Владислава Єсипенка немає.

Джеймі Флай, Міністерство закордонних справ України, український омбудсмен, Європейська і Міжнародна федерації журналістів неодноразово закликали до негайного звільнення і зняття всіх звинувачень з Владислава Єсипенка.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1377
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду