В Азербайджані затримали журналіста агентства Turan у справі працівників Abzas Media

В Азербайджані затримали журналіста агентства Turan у справі працівників Abzas Media

14 Грудня 2023
578

В Азербайджані затримали журналіста агентства Turan у справі працівників Abzas Media

578
Це вже сьоме затримання журналістів в Азербайджані за останні тижні.
В Азербайджані затримали журналіста агентства Turan у справі працівників Abzas Media
В Азербайджані затримали журналіста агентства Turan у справі працівників Abzas Media

Поліція Азербайджану 13 грудня затримала редактора економічного відділу інформаційного агентства Turan Хафіза Бабалі, повідомляє Turan та передає ІМІ.

Це затримання пов'язують зі справою про контрабанду валюти, за якою раніше заарештували керівників незалежного видання Abzas Media, повідомили агентству у пресслужбі МВС Азербайджану. Яким чином журналіст пов'язаний з цією справою, невідомо.

Родичі Бабалі повідомили Turan, що 13 грудня пополудні додому до журналіста прийшли співробітники Головного управління поліції Баку, провели обшук, а потім забрали Бабалі із собою.

Агентство уточнює, що Бабалі вже викликали до поліції як свідка у справі про контрабанду валюти співробітниками Abzas Media.

Комітет захисту журналістів (CPJ) засудив затримання Бабалі і закликав негайно звільнити його та інших журналістів, яких нині утримує азербайджанська влада.

«Арештувавши широко шанованого журналіста-розслідувача Хафіза Бабалі, влада Азербайджану лише підтверджує, що їхня справжня мета в нападі на Abzas Media — змусити замовкнути її безкомпромісні репортажі про офіційні звинувачення», — заявила координаторка програм CPJ по Європі та Центральній Азії Ґульноза Саїд.

Хафіз Бабалі відомий в Азербайджані журналістськими розслідуваннями фактів корупції у владі.

Нагадаємо, за даними міжнародної організації «Репортери без кордонів», наприкінці листопада та на початку грудня в Азербайджані ув’язнили шістьох журналістів. Серед них четверо працівників Abzas Media — редакторка Севіндж Ваґіфкізі та журналісти Ульві Гасанлі, Магаммад Кекалов і Нарґіз Абсаламова.

Гасанлі та Ваґіфкізі загрожує до восьми років ув’язнення за сфабрикованим звинуваченням у «контрабанді іноземної валюти». Інші співробітники Abzas Media зараз не мають доступу до своїх офісів і піддаються повторним допитам.

Abzas Media є незалежним ЗМІ, що часто публікує матеріали про корупційні справи, пов’язані з людьми, близькими до президента Ільхама Алієва. 

«Репортери без кордонів» (RSF) закликали негайно звільнити працівників Abzas Media.

Вони відзначають, що наразі в Азербайджані постійно погіршується ситуація зі свободою преси. Країна посідає 151-ше місце серед 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2023 рік.

Фото: Хафіз Бабалі / CPJ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
578
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду