Журналісти поскаржилися поліції на перешкоджання під судом, де обирають запобіжний захід Медведчуку

Журналісти поскаржилися поліції на перешкоджання під судом, де обирають запобіжний захід Медведчуку

13 Травня 2021
1555

Журналісти поскаржилися поліції на перешкоджання під судом, де обирають запобіжний захід Медведчуку

1555
Журналістка hromadske, якій заважав вести стрім Кива, заяву до поліції ще не подавала.
Журналісти поскаржилися поліції на перешкоджання під судом, де обирають запобіжний захід Медведчуку
Журналісти поскаржилися поліції на перешкоджання під судом, де обирають запобіжний захід Медведчуку

Пресофіцерка Шевченківського управління поліції ГУ НП в місті Києві Анна Зубарєва повідомила «Детектору медіа», що журналісти поскаржилися правоохоронцям на перешкоджання їх професійній діяльності під Печерським районним судом Києва, який обирає запобіжний захід народному депутату від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку.

Зубарєва не уточнила медіа, представники якого подали заяву до поліції. 

Головна редакторка hromadske Настя Станко повідомила «Детектору медіа», що редакція планує подавати заяву до поліції через перешкоджання їх журналістці Вікторії Рощиній, якій заважав вести стрім з-під будівлі суду народний депутат Ілля Кива.

«hromadske випустило матеріал про "силовий блок" ОПЗЖ, зокрема, там йдеться про охоронну фірму "Шторм", яку пов’язують з Медведчуком, а також про організацію "Патріоти — За життя!", яку очолює Кива. Віка Рощина ретельно готувала цей матеріал. Її впізнають, заважають її діяльності, провокують», – розповіла Станко.

Як писав ДМ, нардеп Ілля Кива заважав журналістці hromadske Вікторії Рощиній вести стрім з-під будівлі суду, де обирають запобіжний захід Медведчуку, та допустив некоректні висловлювання на адресу журналіста hromadske Богдана Кутєпова.

Фотокореспондент видання «Букви» Ян Доброносов повідомив, що охоронець Медведчука притиснув його ліктем під горло та не пускав до Печерського районного суду Києва. Доброносав сказав, що не планує подавати заяву до поліції. 

Крім того, група невідомих чоловіків створила біля входу до суду живий ланцюг, перекривши доступ до будівлі суду і заважаючи журналістам вести зйомку.

Нагадаємо, 11 травня 2021 року генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри народним депутатам від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку. СБУ того ж дня провела обшук у Медведчука. Нардепів підозрюють у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму. 

Підозру їм оголосили за трьома епізодами. Один із них стосувався проєкту проти інформаційної безпеки України під назвою «Промінь»: начебто вони планували вербувати українців у РФ для розповсюдження російської пропаганди. Ще один епізод стосується розграбування національних ресурсів в Азовському морі. Третій епізод відбувся у серпні 2020 року, коли Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування, особовий склад і бойову підготовку прихованого військового підрозділу Збройних Сил України.

Медведчук ввечері 11 травня повідомив, що перебуває в Україні та не збирається ховатися від правосуддя. Однак не уточнив, де саме нині перебуває. 12 травня Оксана Марченко повідомила, що разом з Медведчуком вже повернулася додому. За даними СБУ, Тарас Козак наразі перебуває за кордоном. 

Віктор Медведчук прибув до Офісу генерального прокурора 12 травня. Виступаючи перед журналістами, він пояснив, що приїхав туди, бо «почув, що викликають». Медведчук відмовився коментувати інформацію щодо розграбування національних ресурсів в Азовському морі та передачу РФ секретних даних про військовий підрозділ Збройних Сил України, оскільки ще не читав підозру. Водночас він додав, що «не знає про це родовище» й «не має до нього жодного стосунку». 

Адвокат Медведчука після візиту до прокуратури повідомив лише про вручення підозри. Офіс генпрокурора, своєю чергою, заявив, що Медведчуку вручили клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Офіс генерального визначив  Медведчука у розмірі трохи більше 300 мільйонів гривеньМедведчук сказав, що в нього немає 300 мільйонів гривень на заставу, бо його рахунки заблоковані через санкції. 

Раніше Медведчук заявив, що в нього немає необхідності користуватися заблокованою карткою, адже є достатньо готівки для купівлі продуктів та інших товарів. За даними журналістів «Схем», грошові активи родини Медведчука у 2020 році зросли вдвічі порівняно з 2019 роком, більшість заощаджень зберігається в російських рублях у білоруському банку. 

Президент Володимир Зеленський 2 лютого ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з ефіру.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму». Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб. 

Санкції проти Марченко і Лавренюк ввели через володіння заводом, що забезпечує нафтопродуктами «Л/ДНР». Відповідний завод розташований у Росії.

Також РНБО ухвалила рішення повернути у держвласність частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», продаж якого пов’язували із оточенням Віктора Медведчука. Нафтопроводом користувалися іноземні компанії, якими володіють громадяни України. При цьому ніякої приватизації не проходило.

11 березня ДБР розпочало розслідування щодо Медведчука та Козака в межах кримінального провадження за ч. 1. ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Також ДБР відкрило кримінальне провадження про держзраду щодо Медведчука і Козака. Детальніше про санкції України проти Медведчука читайте у матеріалі.

7 квітня генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що всі справи, у яких фігурує Медведчук матимуть логічне завершення, але підозр поки немає. 23 квітня вона заявила, що бачить перспективу отримання Віктором Медведчуком тюремного терміну у справі про контрабанду нафтопродуктів. 

Фото: Станіслав Козлюк / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1555
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду