Медведчук і Козак готували проєкт проти інформаційної безпеки України — Венедіктова

Медведчук і Козак готували проєкт проти інформаційної безпеки України — Венедіктова

11 Травня 2021
2642
11 Травня 2021
19:09

Медведчук і Козак готували проєкт проти інформаційної безпеки України — Венедіктова

2642
Вони начебто планували вербувати українців, які живуть в Росії, щоб через них поширювати російську пропаганду.
Медведчук і Козак готували проєкт проти інформаційної безпеки України — Венедіктова
Медведчук і Козак готували проєкт проти інформаційної безпеки України — Венедіктова

Голові політради «Опозиційної платформи — За життя» Віктору Медведчуку та народному депутату від цієї партії Тарасу Козаку оголосили підозру за трьома епізодами. Про це повідомили генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова та очільник Служби безпеки України Іван Баканов на брифінгу 11 травня.

«Сьогодні за результатами об’ємної та досить кропіткої роботи, проведеної нами спільно з колегами з правоохоронних органів, Медведчуку Віктору Володимировичу та Козаку Тарасу Романовичу повідомлено про підозру у вчинені державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на території тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим», – сказала Венедіктова.

Нардепів підозрюють у вчиненні злочинів, які передбачені ст. 111 та 348 ККУ.

Один із епізодів, за якими оголошено підозру, стосується безпеки держави в інформаційній сфері: Козак та Медведчук нібито готували проєкт «Промінь». У ньому йшлося про створення інфраструктури впливу на українських трудових мігрантів у Росії на користь останньої. Зокрема, планувалося збирати особисті дані, вербувати українців та впливати на внутрішню політику України, поширюючи через них російську пропаганду. Рукописні правки на тексті проєкту, як встановила експертиза, належать Медведчуку.

Ще один епізод стосується розграбування національних ресурсів. За даними слідства, Медведчук і Козак у 2015 році передали російській стороні морське газове родовище «Глибоке» в Азовському морі, вартість запасів у якому оцінюється у 38 млрд грн. ТОВ «Нові Проекти», яке належить Медведчуку, в 2012 році отримало дозвіл на розробку родовища, до цього родовище кілька років досліджували. Після окупації півострова Медведчук перереєстрував компанію за російським законодавством, ніби на момент окупації вона знаходилась в Криму, а не в Києві. Таким чином, Медведчук зекономив РФ калькі років на дослідження родовища.

На підтвердження цієї інформації на брифінгу оприлюднили кілька записів розмов Медведчука із заступником голови уряду РФ (Медведчук називає його «Діма»). За словами генпрокурорки,експертиза підтвердила, що голос на записах належить саме Медведчуку. Також його рукою внесені правки до листа президенту РФ Володимиру Путіну стосовно законопроєкту, який дозволив перереєструвати ТОВ «Нові Проекти».

За словами Баканова, таким чином лідер ОПЗЖ хотів уникнути сплати податків в Україні та «легітимізував окупацію півострова».

«Схематоз полягав ще в тому, що певні підприємства, які мали реєстрацію не на території Криму, наприклад, київську, як у нашому випадку, перереєструвалися завдяки прийнятому "закону" на території тимчасово окупованій. Першопрохідцем схеми виявилося ТОВ "Нові проекти", яке, на нашу думку афілійовано з Медведчуком. Доля Медведчука в цій компанії безпосередньо підтверджена експертизою, яка проведена в рамках кримінальної справи. Більш того, за версією слідства, що підтверджено експертизою, сам Медведчук відправив листа за цим проектом, адресованого президенту РФ Володимиру Путіну. На нашу думку, це нонсенс, що народний депутат України сприяє і легітимує окупацію Кримського півострова», – зазначив Баканов.

За словами Венедіктової, родовище «Глибока» не почали досі розробляти лише тому, що його межі перетинаються з одним із російських військових округів.

Третій епізод, за яким оголошено підозру, відбувся у серпні 2020 року. Тоді Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування, особовий склад і бойову підготовку прихованого війського підрозділу Збройних сил України.

Як заявив Баканов, Козак наразі перебуває в Росії або тимчасово виїхав з її території. Медведчук, за даними слідства, 8 травня в'їхав в Україну й її територію не полишав, але його місце знаходження точно невідоме, тож підозру йому особисто не вручили. Підозри направлено за місцями проживанння та роботи нардепів.

За словами голови СБУ, розслідування у справі щодо фінансування тероризму з боку родини Медведчука ще триває. Саме через цю статтю против ннардепа та його дружини запровадили санкції РНБО.

11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри народним депутатам від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку.

СБУ підтвердила «Детектор медіа», що її співробітники проводять обшук у народного депутата Віктора Медведчука.

19 лютого 2021 року РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму». Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб. 

Також РНБО ухвалила рішення повернути у держвласність частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», продаж якого пов’язували із оточенням Віктора Медведчука. Нафтопроводом користувалися іноземні компанії, якими володіють громадяни України. При цьому ніякої приватизації не проходило.

11 березня ДБР розпочало розслідування щодо Медведчука та Козака в межах кримінального провадження за ч. 1. ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Також ДБР відкрило кримінальне провадження про держзраду щодо Медведчука і Козака.

Детальніше про санкції України проти Медведчука читайте у матеріалі.

Фото: пресслужба «ОПЗЖ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2642
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду