Поліція не розслідує жодної справи за фактом перешкоджань ЗМІ під час суду над Медведчуком

Поліція не розслідує жодної справи за фактом перешкоджань ЗМІ під час суду над Медведчуком

15 Червня 2021
1489

Поліція не розслідує жодної справи за фактом перешкоджань ЗМІ під час суду над Медведчуком

1489
Раніше правоохоронці казали, що журналісти поскаржилися на перешкоджання їх професійній діяльності під Печерським районним судом Києва.
Поліція не розслідує жодної справи за фактом перешкоджань ЗМІ під час суду над Медведчуком
Поліція не розслідує жодної справи за фактом перешкоджань ЗМІ під час суду над Медведчуком

Головне слідче управління Національної поліції в Києві 14 червня повідомило «Детектору медіа», що не розслідує жодного кримінального провадження за фактом перешкоджань журналістам перед та під час засідання Печерського районного суду Києва, що 13 травня обирав запобіжний захід депутату Віктору Медведчуку.

«В Єдиному реєстрі досудових розслідувань кримінальних проваджень за фактами, вказаними у запиті, слідчими підрозділами столичної поліції не розслідуються», – сказали поліцейські.

Зокрема, «Детектор медіа» ще 17 травня запитав, скільки заяв про перешкоджання працівники ЗМІ подали до поліції після суду та чи відкривали провадження за фактом публічних звернень чи внаслідок моніторингу соціальних мереж, повідомлень ЗМІ тощо.

Раніше пресофіцерка Шевченківського управління поліції ГУ НП в місті Києві Анна Зубарєва казала, що журналісти поскаржилися правоохоронцям на перешкоджання їх професійній діяльності під Печерським районним судом Києва. Зубарєва не уточнила медіа, представники якого подали заяву до поліції. 

Нагадаємо, 13 травня нардеп Ілля Кива заважав журналістці hromadske Вікторії Рощиній вести стрім з-під будівлі суду, де обирали запобіжний захід Медведчуку, та допустив некоректні висловлювання на адресу журналіста hromadske Богдана Кутєпова. Головна редакторка hromadske Настя Станко повідомила, що редакція планує подавати заяву до поліції через перешкоджання Рощиній.

Кива також заважав оператору 24 каналу знімати в Печерському районному суді Києва. На каналі розповіли, що депутат висловлював претензії до інших журналістів, мовляв, вони «заважають йому виконувати депутатські повноваження».

Фотокореспондент видання «Букви» Ян Доброносов повідомив, що охоронець Медведчука притиснув його ліктем під горло та не пускав до Печерського районного суду Києва. Доброносов сказав, що не планує подавати заяву до поліції. 

Крім того, група невідомих чоловіків створила біля входу до суду живий ланцюг, перекривши доступ до будівлі суду і заважаючи журналістам вести зйомку.

Печерський районний суд Києва 13 квітня відправив Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету. Термін домашнього арешту Медведчука триватиме до 9 липня 2021 року. Також суд зобов'язав Медведчука здати закордонні паспорти. 14 травня Медведчуку одягли електронний браслет. Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що Віктор Медведчук не зможе брати участь у засіданнях парламенту, але залишається нардепом і може виконувати частину своїх повноваження.

18 травня адвокат Богдан Коваль повідомив, що на рішення Печерського районного суду Києва про домашній арешт народного депутата Віктора Медведчука подали апеляційну скаргу. Того ж дня Апеляційний суд Києва повідомив, що апеляцію також подав Офіс генерального прокурора. 21 травня Київський апеляційний суд розглянув апеляційні скарги, однак залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука та його однопартійця, нардепа Тараса Козака підозрюють у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ. Точне місцезнаходження Тараса Козака наразі невідоме, за словами Медведчука, його однопартієць знаходиться у Білорусі «на лікуванні».

Підозру нардепам оголосили 11 травня за трьома епізодами. Один із них стосується проєкту проти інформаційної безпеки України під назвою «Промінь». Другий епізод стосується розграбування національних ресурсів в Азовському морі. Третій епізод стосується подій серпня 2020 року, коли Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування, особовий склад і бойову підготовку прихованого військового підрозділу Збройних Сил України.

Фото: Станіслав Козлюк / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1489
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду