«Не наші війська, зв’язки з Порошенком та бойовиками». Bihus.Info оприлюднив нові записи ймовірних розмов Медведчука (ВІДЕО)

«Не наші війська, зв’язки з Порошенком та бойовиками». Bihus.Info оприлюднив нові записи ймовірних розмов Медведчука (ВІДЕО)

18 Травня 2021
2652
18 Травня 2021
10:20

«Не наші війська, зв’язки з Порошенком та бойовиками». Bihus.Info оприлюднив нові записи ймовірних розмов Медведчука (ВІДЕО)

2652
Журналісти запевняють, що отримали десятки годин розмов з мобільних телефонів нібито Медведчука, усі з яких – на російських номерах.
«Не наші війська, зв’язки з Порошенком та бойовиками». Bihus.Info оприлюднив нові записи ймовірних розмов Медведчука (ВІДЕО)
«Не наші війська, зв’язки з Порошенком та бойовиками». Bihus.Info оприлюднив нові записи ймовірних розмов Медведчука (ВІДЕО)

Журналісти-розслідувачі Bihus.Info заявили, що отримали доступ до десятків годин записів розмов нібито голови політради «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, які свідчать про його зв’язки з російськими посадовцями, бойовиками та адміністрацією п'ятого президента Петра Порошенка. Розслідування журналістів цитує hromadske.

Журналісти оприлюднили першу частину записів, джерело отримання записів у Bihus.Info не розкривають.

Записи Bihus.info свідчать, що з червня 2014 року Медведчук нібито «прописався» в Адміністрації тодішнього президента і вів від її імені перемовини з бойовиками.

У розмові з одним із ватажків «ЛНР» Олексієм Карякіним голос нібито Медведчука казав, що «все робить на прохання Путіна і на прохання Порошенка, але до Порошенка і цих офіційних дій я жодного стосунку не маю».

Із проаналізованих розмов Bihus.Info робить висновок, що роль переговорника з «ДНР» і «ЛНР» Медведчуку визначили в Кремлі.

При цьому українська влада принаймні не заперечувала проти цього, а з Порошенком, за словами нібито Медведчука, вони зустрічалися, бувало, і ввечері та вночі. Записи свідчать, що нібито Медведчук у розмовах запевняв, що здатен впливати на президента України.

У розмові в червні 2014 року згаданий Карякін погрожує знищити колону української бронетехніки, якщо її просування не зупинять. Медведчук заявляє, що передасть це Порошенку. При цьому з українського боку вимог не передавалося. Згідно з записами, Медведчук у розмові з Карякіним називає українські війська «не нашими».

В Bihus.Info стверджують, що попри нібито наближеність Медведчука до Путіна і призначення його переговорником із «ДНР» і «ЛНР» голова політради ОПЗЖ спілкується переважно з чиновниками з адміністрації російського президента.

Зустріч із Путіним Медведчук добивався тижнями. Таким чином, Медведчук створив враження, начебто він здатен впливати на щось у Кремлі й особисто на Путіна, тоді як насправді його вплив був доволі обмеженим.

Ще один епізод, який наводять журналісти Bihus.Info, стосується подій липня 2014 року, коли бойовики збили два українські військові літаки. 17 липня Медведчук телефонує одному з ватажків «ДНР» Олександру Бородаю і скаржиться на те, що «50 людей атакують дім» Ріната Ахметова.

Через кілька годин після цієї розмови на окупованому Донбасі буде збито малазійський Boeing, усі 298 пасажирів і членів екіпажу якого загинуть. У жовтні 2014 року Медведчук обговорює з російською стороною результати парламентських виборів в Україні. Зокрема, в розмові з керівником протоколу Путіна Володимиром Островенком він говорить, що між Порошенком і Яценюком «буде далі війна» через невеликий розрив у результатах.

У листопаді 2014-го Медведчук обговорював із російськими посадовцями, наприклад тодішнім помічником Путіна Владиславом Сурковим та російським послом Михайлом Зурабовим, проєкти законів щодо Донбасу, зокрема про статус вільної економічної зони для «ДНР» і «ЛНР».

У Bihus.Info припускають, що Медведчук так міг впливати на ухвалення багатьох вигідних РФ законів.

Журналісти анонсували публікацію ще низки записів, де фігурує людина, схожа голосом на Медведчука. Зокрема, про бізнес на окупованих територіях, участь в обміні полонених та захоплення нафтопроводу на Прикарпатті.

25 лютого 2021 року видання «Цензор.НЕТ» вперше оприлюднило запис нібито розмови колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова та Віктора Медведчука  від 2014 року. Сурков та Медведчук обговорювали постачання електроенергії в окупований Крим й обмін полоненими на Донбасі.

У березні видання Оbozrevatel опублікувало нові записи розмов між нібито Віктором Медведчуком та нібито експомічником президента РФ Владиславом Сурковим.

На записах люди, голоси яких схожі на голоси Медведчука і Суркова, зокрема, обговорюють спробу колишнього глави СБУ (на момент запису розмови – заступника глави відомства) Василя Грицака зв'язатися з «міністром оборони ДНР» Володимиром Кононовим.

Мета – обговорити з представником російських найманців на Донбасі схеми постачання «готівки» на тимчасово окуповані території, зокрема, до Дебальцевого. Також на записах згадують Мінські угоди, щодо пунктів яких «Медведчук» мав передати деякі побажання «Суркова».

13 квітня Печерський районний суд Києва постановив відправити Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету. 

Медведчук і його однопартієць, нардеп Тарас Козак підозрюються у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ. Підозру нардепам оголосили 11 травня за трьома епізодами.

Один із них стосується проєкту проти інформаційної безпеки України під назвою «Промінь». Другий епізод стосується розграбування національних ресурсів в Азовському морі. Третій епізод стосується подій серпня 2020 року, коли Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування, особовий склад і бойову підготовку прихованого військового підрозділу Збройних Сил України.

11 травня СБУ проводила обшуки у київському будинку Медведчука та в офісі «ОПЗЖ». Точне місцезнаходження Тараса Козака наразі невідоме, за словами Медведчука, його однопартієць знаходиться у Білорусі «на лікуванні».

Скріншот відео: Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2652
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду