Родина Медведчука за рік подвоїла статки, гроші зберігають у рублях – «Схеми»

Родина Медведчука за рік подвоїла статки, гроші зберігають у рублях – «Схеми»

1 Квітня 2021
2449
1 Квітня 2021
17:31

Родина Медведчука за рік подвоїла статки, гроші зберігають у рублях – «Схеми»

2449
Грошові активи родини Віктора Медведчука у 2020 році збільшились до 14 420 848 євро.
Родина Медведчука за рік подвоїла статки, гроші зберігають у рублях – «Схеми»
Родина Медведчука за рік подвоїла статки, гроші зберігають у рублях – «Схеми»

Грошові активи родини нардепа від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука у 2020 році зросли вдвічі порівняно з 2019 роком, більшість заощаджень зберігається в російських рублях у білоруському банку. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми», які проаналізували декларації політика за 2019 та 2020 роки.

За підрахунками журналістів, які проводилися з урахуванням актуального курсу валют за відповідні періоди, у 2019 році грошові активи родини Віктора Медведчука склали 7 017 878 євро, а у 2020 році вдвічі більше – до 14 420 848 євро.

При цьому якщо у 2019 році родина політика зберігала гроші переважно у євро і гривнях, то у 2020 році найбільша сума зберігається на рахунку Оксани Марченко в білоруському «Абсолютбанку» і в російських рублях – понад 784 мільйонів (майже 9,5 мільйона євро). Власником «Абсолютбанку» є білоруський олігарх Ніколай Воробей, який в 2019 році став співвласником частини нафтопродуктопроводу в Україні (української компанії Прикарпатзахідтранс).

Громадська організація «Центр протидії корупції» називає Воробея «банкіром» Медведчука і його соратника Тараса Козака.

Також журналісти помітили й інші зміни в декларації: зокрема, Медведчук вказав, що його дружина Оксана Марченко більше не є бенефіціарною власницею російського мікропідприємства «Основы инвестиций» і фінансової компанії «Тренд Оптима».

Також зі списку підконтрольних родині компаній зникли Salaminia Commercial Ltd (Британські Віргінські острови) та Protogems Investments Ltd (Кіпр). Натомість Віктор Медведчук засвідчив, що в Оксани Марченко з’явилися ще дві компанії в Росії, повязані з нафтовим бізнесом.

Ідеться про ООО «Югтранс-НЗНП» (компанія-перевізник) і ООО «НЗНП Инжиниринг». «НЗНП Инжиниринг» – будівельна фірма, яка, як з’ясували «Схеми» у березні 2021 року, виступає замовником робіт з модернізації «Новошахтинського заводу нафтопродуктів». Модернізація має забезпечити виробництво бензину стандарту Євро-5. Сам завод перебуває під дією українських санкцій з лютого 2021 року за нібито постачання нафтопродуктів в ОРДЛО, однак менеджмент «НЗНП» це заперечує.

Також журналісти дослідили грошові активи нардепа від «ОПЗЖ» Тараса Козака,  за їх даними, статки Козака за рік зросли вдвічі. 

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму». Зокрема, під санкції РНБО потрапила і цивільна дружина нардепа «ОПЗЖ» Тараса Козака Наталія Лавренюк.

Санкції проти Марченко і Лавренюк ввели через володіння заводом, що забезпечує нафтопродуктами «Л/ДНР». Відповідний завод розташований у Росії.

За даними джерел ZN.ua, Оксана Марченко володіє 75% заводу, а Лавренюк - 25%. Зазначений завод забезпечує нафтопродуктами «ДНР» і «ЛНР». При цьому санкції проти Лавренюк могли ввести і як проти іноземної особи, адже у неї, як пише видання, є паспорт РФ.

Медведчук і Марченко намагаються оскаржити санкції у Верховному Суді.

Колаж: Радіо Свобода/Cхеми

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2449
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду