Запобіжний захід Медведчуку: невідомі перешкоджали журналістці hromadske, а Кива заочно нахамив Кутєпову

Запобіжний захід Медведчуку: невідомі перешкоджали журналістці hromadske, а Кива заочно нахамив Кутєпову

13 Травня 2021
3026
13 Травня 2021
13:59

Запобіжний захід Медведчуку: невідомі перешкоджали журналістці hromadske, а Кива заочно нахамив Кутєпову

3026
Невідомі чоловіки створили біля входу до суду живий ланцюг і разом з нардепом Кивою заважали журналістам працювати.
Запобіжний захід Медведчуку: невідомі перешкоджали журналістці hromadske, а Кива заочно нахамив Кутєпову
Запобіжний захід Медведчуку: невідомі перешкоджали журналістці hromadske, а Кива заочно нахамив Кутєпову

Нардеп від «ОПЗЖ» Ілля Кива заважав журналістці hromadske Вікторії Рощиній вести стрім з-під будівлі суду, де обирають запобіжний захід лідеру партії Віктору Медведчуку та допустив некоректні висловлювання на адресу журналіста Богдана Кутєпова.

Зокрема, Кива нав’язливо питав у журналістки Рощиної, яка вела пряму трансляцію, чи «звернувся Кутєпов до психіатра» та назвав журналіста «божевільним».

Крім того, група невідомих чоловіків створила біля входу до суду живий ланцюг, перекривши доступ до будівлі суду і заважаючи журналістам вести зйомку. Правоохоронці, які перебували біля суду не відреагували на поведінку як Киви, так і невідомих, які перешкоджали представникам ЗМІ.

«Детектор Медіа» звернувся за коментарем до поліції Києва. 

Перешкоджання діяльності журналістки на відео зафіксоване у проміжку між 8 та 12 хвилинами трансляції.

13 квітня Печерський районний суд Києва обирає запобіжний захід підозрюваному в держзраді народному депутату від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку. 

Прокурори подали клопотання про обрання Медведчуку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави у розмірі трохи більше 300 мільйонів гривень.

11 травня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала підозри народним депутатам від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку.

Нардепів підозрюють у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ. Також 11 травня СБУ проводила обшуки у київському будинку Медведчука та в офісі «ОПЗЖ». 

Підозру нардепам оголосили за трьома епізодами. Один із них стосувався проєкту проти інформаційної безпеки України під назвою «Промінь».

За даними слідства, Медведчук та Козак планували залучати українців у РФ для розповсюдження російської пропаганди. Ще один епізод стосується розграбування національних ресурсів в Азовському морі. Третій епізод відбувся у серпні 2020 року, коли Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування, особовий склад і бойову підготовку прихованого військового підрозділу Збройних Сил України.

12 травня Віктор Медведчук прибув до Офісу генерального прокурора. Виступаючи перед журналістами, він пояснив, що приїхав туди, бо «почув, що викликають».

Медведчук відмовився коментувати інформацію щодо розграбування національних ресурсів в Азовському морі та передачу РФ секретних даних про військовий підрозділ Збройних Сил України, оскільки ще не читав підозру. Водночас він додав, що «не знає про це родовище» й «не має до нього жодного стосунку». 

В Офісі генпрокурора повідомили, що Медведчуку вручили клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За даними слідства, другий підозрюваний, нардеп від «ОПЗЖ» Тарас Козак наразі перебуває за межами України.

У лютому 2021 року Україна запровадила проти Медведчука та його дружини Оксани Марченко санкції за фінансування тероризму.

За даними журналістів «Схем», грошові активи родини Медведчука у 2020 році зросли вдвічі порівняно з 2019 роком, більшість заощаджень зберігається в російських рублях у білоруському банку. 

Скріншот відео: hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3026
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду