ДБР відкрило кримінальне провадження про держзраду щодо Медведчука і Козака

ДБР відкрило кримінальне провадження про держзраду щодо Медведчука і Козака

3 Квітня 2021
6913
3 Квітня 2021
14:00

ДБР відкрило кримінальне провадження про держзраду щодо Медведчука і Козака

6913
Також вони є фігурантами провадження ДБР про порушення законів та звичаїв війни. РНБО запровадило санкції проти нардепів через «фінансування тероризму».
ДБР відкрило кримінальне провадження про держзраду щодо Медведчука і Козака
ДБР відкрило кримінальне провадження про держзраду щодо Медведчука і Козака

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження про державну зраду щодо лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука і його соратника Тараса Козака. Про це повідомив у Telegram народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко.

«ДБР відкрило кримінальне провадження про державну зраду Медведчука і Козака. Таку інформацію я отримав від Офісу генпрокурора у відповідь на мою заяву про вчинення дій Медведчуком і Козаком, які підпадають під статтю 111 Кримінального Кодексу України (державна зрада). Мою заяву долучили до матеріалів кримінального провадження, яке вже ведеться Державним бюро розслідувань», – йдеться в повідомленні Гончаренко.

Нардеп додав, що його заява стосувалась висловлювань Медведчука та Козака в інтерв’ю російському пропагандистському телеканалу RT.

«Там Медведчук коментував питання, які стосувалися введення санкцій РНБО щодо Козака, а також анулювання ліцензій 112, ZIK та NewsOne. Тоді він допустив ряд висловлювань, які можна трактувати як державну зраду», – додав Олексій Гончаренко.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з ефіру.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму». Зокрема, під санкції РНБО потрапила і цивільна дружина нардепа «ОПЗЖ» Тараса Козака Наталія Лавренюк.

Санкції проти Марченко і Лавренюк ввели через володіння заводом, що забезпечує нафтопродуктами «Л/ДНР». Відповідний завод розташований у Росії.

За даними джерел ZN.ua, Оксана Марченко володіє 75% заводу, а Лавренюк - 25%. Зазначений завод забезпечує нафтопродуктами «ДНР» і «ЛНР». При цьому санкції проти Лавренюк могли ввести і як проти іноземної особи, адже у неї, як пише видання, є паспорт РФ.

1 березня ДБР розпочало розслідування щодо Медведчука та Козака в межах кримінального провадження за ч. 1. ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6913
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду