Подоляк: «Медведчуку та його спільникам доведеться пройти через судовий процес, сховатися не вийде»

Подоляк: «Медведчуку та його спільникам доведеться пройти через судовий процес, сховатися не вийде»

11 Травня 2021
1356
11 Травня 2021
21:28

Подоляк: «Медведчуку та його спільникам доведеться пройти через судовий процес, сховатися не вийде»

1356
11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку. Особисто вручити їм підозри не вдалося, тому що правоохоронці не знають, де перебувають фігуранти.
Подоляк: «Медведчуку та його спільникам доведеться пройти через судовий процес, сховатися не вийде»
Подоляк: «Медведчуку та його спільникам доведеться пройти через судовий процес, сховатися не вийде»

Народним депутатам Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку (фракція ОПЗЖ), яких підозрюють у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму, доведеться пройти через слідство та суд. Про це в коментарі «Укрінформу» сказав радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

«У Президента Зеленського достатньо політичної волі, щоб в Україні дійсно працював принцип верховенства права і рівності усіх громадян перед законом і судом. Медведчуку, як і його спільникам, доведеться пройти через слідство і судовий процес, як це і передбачено законом. Сховатися не вийде», – сказав він.

За словами Подоляка, «навряд чи хтось міг подумати, що Медведчук почне ховатися десь лісами чи на дачах у друзів, коли виявиться, що в Україні по відношенню і до нього також працює закон».

«Зображав із себе вкрай впливову та солідну людину, намагався вирішувати долю народу чи окремо Донецька та Луганська, активно користувався ресурсами країни у Криму вже після окупації, а в підсумку – просто десь сховався. Від слідчих дій. Це може викликати тільки іронічну посмішку – як впливає сила закону на людей, які звикли жити над законом протягом десятиліть», – зазначив Подоляк.

У коментарі «РБК-Україна» він додав, що діяльності Медведчука надали оцінку ще під час засідання Ради національної безпеки та оборони, коли ухвалили рішення про запровадження санкцій щодо нього та його оточення.

«Зараз ця оцінка отримала логічне продовження. Держава завжди має працювати комплексно, і у випадку з Медведчуком бачимо конкретний приклад цього. Дослідження кримінальної природи діяльності Медведчука, відповідне засідання РНБО, відповідні санкції щодо суб'єктів і як фіналізація цих подій – цілком мотивована підозра. Кримінальні провадження, які зараз дійшли до тієї стадії, коли можливе вручення підозри, підтверджують те, що політика для Медведчука – це просто інструмент руйнування державності з одного боку і спосіб класичного тіньового збагачення з іншого. І нічого більше», – сказав Подоляк.

На його думку, лідер ОПЗЖ «не міг організовувати свої "енергетичні бізнеси" чесно»: «Тільки політичний "дах" у різних владах протягом багатьох років допомагав Медведчуку уникати уваги правоохоронців та прокуратури».

19 лютого 2021 року РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму». Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб. 

Також РНБО ухвалила рішення повернути у держвласність частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», продаж якого пов’язували із оточенням Віктора Медведчука. Нафтопроводом користувалися іноземні компанії, якими володіють громадяни України. При цьому ніякої приватизації не проходило.

11 березня ДБР розпочало розслідування щодо Медведчука та Козака в межах кримінального провадження за ч. 1. ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри народним депутатам від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку.

СБУ підтвердила «Детектор медіа», що її співробітники проводять обшук у народного депутата Віктора Медведчука.

Підозру Медведчуку і Козаку оголосили за трьома епізодами. Один із них стосувався проєкту проти інформаційної безпеки України під назвою «Промінь». Начебто вони планували вербувати українців у РФ для розповсюдження російської пропаганди.

За даними СБУ, Тарас Козак наразі перебуває за кордоном, місце знаходження Віктора Медведчука для вручення йому підозри встановити не вдалось.

На фото: Михайло Подоляк / Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1356
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду