Венедіктова підписала підозри Медведчуку та Козаку

Венедіктова підписала підозри Медведчуку та Козаку

11 Травня 2021
2392
11 Травня 2021
15:56

Венедіктова підписала підозри Медведчуку та Козаку

2392
Їх підозрюють у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму.
Венедіктова підписала підозри Медведчуку та Козаку
Венедіктова підписала підозри Медведчуку та Козаку

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри народним депутатам від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку. Про це 11 травня вона повідомила в Facebook.

Венедіктова не вказала прізвищ депутатів, лише написала: «Поставила свій підпис на повідомленнях про підозру двом народним депутатам українського Парламенту – М і К».

Водночас вона розповіла, що їх підозрюють у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ. Ірина Венедіктова також сказала, що «місцезнаходження нардепа М не встановлено, а тому СБУ вживаються відповідні заходи до його встановлення та вручення йому клопотання про тримання під вартою». Служба безпеки України раніше підтвердила «Детектору медіа», що 11 травня проводить обшук у Віктора Медведчука.

Генпрокурорка повідомила, що за результатами вивчення зібраних матеріалів справи, дійшла висновку про необхідність повідомити «парламентарям» про підозру. На її думку, слідство і прокурори отримали достатньо підстав для зміни їх статусу із свідків на підозрюваних.

«Висновки: 1. Вважати Крим частиною іншої держави – не можна. 2. Сприяти і безпосередньо брати участь в передачі цінних документів, що стосуються українських надр, грошовий еквівалент ресурсів яких становить 38 млрд грн – не можна. 3. Ставати правонаступником української власності, що по праву належить громадянам України – не можна. 4. Розкривати відомості, що містять держтаємницю – не можна.  5. Створювати армію інформаційних клоунів і ляльководити ними у власних антиукраїнських інтересах – не можна», – додала генпрокурорка.

Як писав ДМ, Служба безпеки України підтвердила «Детектору медіа», що 11 травня проводить обшук у народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з ефіру.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму». Санкції діятимуть три роки та передбачають арешт усього майна підсанкційних осіб. 

Санкції проти Марченко і Лавренюк ввели через володіння заводом, що забезпечує нафтопродуктами «Л/ДНР». Відповідний завод розташований у Росії.

Також РНБО ухвалила рішення повернути у держвласність частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», продаж якого пов’язували із оточенням Віктора Медведчука. Нафтопроводом користувалися іноземні компанії, якими володіють громадяни України. При цьому ніякої приватизації не проходило.

11 березня ДБР розпочало розслідування щодо Медведчука та Козака в межах кримінального провадження за ч. 1. ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Також ДБР відкрило кримінальне провадження про держзраду щодо Медведчука і Козака. Детальніше про санкції України проти Медведчука читайте у матеріалі.

7 квітня генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що всі справи, у яких фігурує Медведчук матимуть логічне завершення, але підозр поки немає. 23 квітня вона заявила, що бачить перспективу отримання Віктором Медведчуком тюремного терміну у справі про контрабанду нафтопродуктів. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2392
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду