Лукашенко підтвердив, що в Белтелерадіокомпанії працюють російські кореспонденти

Лукашенко підтвердив, що в Белтелерадіокомпанії працюють російські кореспонденти

21 Серпня 2020
2368

Лукашенко підтвердив, що в Белтелерадіокомпанії працюють російські кореспонденти

2368
Він також включив одну російську знімальну групу до свого пулу.
Лукашенко підтвердив, що в Белтелерадіокомпанії працюють російські кореспонденти
Лукашенко підтвердив, що в Белтелерадіокомпанії працюють російські кореспонденти

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що в Белтелерадіокомпанії почали працювати російські кореспонденти. Він попросив у РФ прислати дві-три групи репортерів після того, як білоруські журналісти почали масово звільнятися з державних ЗМІ та виходити на протести. Про це він розповів 21 серпня, передає державне агентство «БелТА».

«Однаково треба розуміти, що тебе ніде не чекають, конкуренція велика. Я попросив росіян: дайте нам 2-3 групи журналістів про всяк випадок. Це 6 або 9 осіб з самого просунутого телебачення. І наша молодь нехай подивиться, як працюють. Слухайте, ці ще 2-3 групи не приїхали, а половина тих, які постили і бігали навколо Белтелерадіокомпанії, – назад. Я кажу: ну добре, сьогодні візьмемо назад. Хто завтра піде – не беремо», – сказав Олександр Лукашенко.

Він також повідомив, що російським кореспондентам Білорусь нібито не платить зарплату.

«Ми росіянам не платимо взагалі. Слухайте, невже я для 6-9 людей не знайду в Росії друзів, які їх підтримають? Тому не треба про літаки, що тут нам перекидають росіян та інше. Нам стільки і не треба. Ясно, хто нагнітає обстановку», – додав Олександр Лукашенко.

Крім того, він розповів, що включив одну російську знімальну групу з «нормального телебачення» до свого пулу.

Як писав ДМ, 19 серпня білоруська служба «Радіо Свобода» повідомила, що працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі (Белтелерадіокомпанії), які підтримують протестувальників та вийшли на страйк, замінюють фрілансерами, колишніми та нинішніми працівниками російського пропагандистського каналу Russia Today. Водночас до будівлі Белтелерадіокомпанії не пускають працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі, які виходили на страйк. Головна редакторка RT (Russia Today) Маргарита Симоньян заявила, що в Мінську її журналістів нібито немає. За її словами, співробітники російського пропагандистського каналу готові допомогти, якщо їх «ввічливо попросять».

20 серпня міжнародна ініціатива експертів iSANS повідомила, що в Білорусі журналістів Белтелерадіокомпанії та ОНТ, які звільнилися або вийшли на страйк, замінюють працівниками МІА «Россия Сегодня» (RT, Sputnik, «РИА Новости»), які мають завдання встановити контроль над білоруськими державними ЗМІ. Крім того, за даними iSANS, удо Білорусі приїхали «високопоставлені куратори з Москви», які мають завдання «уніфікувати подачу інформації»; а також група осіб з Адміністрації президента РФ, які мають курувати «роботу по контролю та переструктуруванню соціального простору». 

Нагадаємо, у Білорусі після початку протестів, 9 серпня, з державних телеканалів та радіо почали масово звільнятися журналісти й ведучі. Відомо щонайменше про 22 працівники, які пішли з держЗМІ: ведучий «Беларусь 1» і «Беларусь 24» Євген Перлін, ведуча «Беларусь 1» Віра Каретнікова, голова інформаційного агентства «Белтелерадіокомпанія», ведучий телеканалу «Беларусь 1» Сергій Казловіч, ведуча СТВ Тетяна Бородкіна, ведучий «Беларусь 1» Володимир Бурко, ведуча Белтелерадіокомпанії й Unistar Ольга Бельмач, ведучий «Беларусь 1» і радіостанції «Пілот FM» Андрій Макайонок, ведучий на Першому каналі білоруського радіо Олександр Шустер, журналістка на Першому каналі білоруського радіо Тетяна Філіпченко, ведуча телеканалу ОНТ Ольга Богатиревіч, кореспондент «Беларусь 1» Олександр Лучонок, журналіст «БелТА» Павло Горбач, ведуча «Беларусь 3» Катерина Водоносова, ведучий «Белтелерадіокомпанії» Ілля Кононов, ведучі «НТВ-Беларусь» Максим Островський й Кирило Нестеровичведучий ОНТ, колишній начальник президентського пулу Дмитро Семченко, спортивний журналіст «Першого національного каналу Білоруського радіо» Сергій Беркутов, «голос» «Першого національного каналу Білоруського радіо»  Сергій Комаровський, випускова редакторка «БелТА» Тетяна Петручик, кореспондентка «Белтелерадіокомпанії» Антоніна Станкевич. 

16 серпня співробітники каналів СТВ та ОНТ вийшли на протест, а Білоруське радіо приєдналось до забастовки. 17 серпня співробітники Белтелерадіокомпанії також приєдналися до страйку. Зокрема, в ефірі «Беларусь 1» транслювали архівні матеріали, а на «Радиё Сталіца» ефірний час заповнили музикою.

17 серпня журналістів державної телерадіокомпанії міста Гродно Дмитра Чекана, Дмитра Лютомського та Сергія Гадзеєва звільнили після заяви про готовність надати майданчик для об'єктивного висвітлення подій у Білорусі. Керівника Жодінського телеканалу Ельшада Акберова відсторонили від займаної посади через трансляцію в ефірі відео з насильницькими розгоном пікетів та думки іноземних політологів про ситуацію в Білорусі. 19 серпня колектив білоруського радіо «Сталіца» вирішив звільнитися на знак протесту: радіостанцію залишає 11 працівників. Головний редактор газети та видавничого дому «Звязда» Павло Сухаруков пішов у відставку, замість нього 20 серпня призначили колишнього міністра інформації Олександра Карлюкевича.

Фото: БелТА

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2368
Читайте також
28.09.2020 10:30
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 070
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду