Канал «Беларусь 1» видав фото вибуху в порту Бейрута за наслідки протестів у Лівані

Канал «Беларусь 1» видав фото вибуху в порту Бейрута за наслідки протестів у Лівані

24 Серпня 2020
2548
24 Серпня 2020
17:29

Канал «Беларусь 1» видав фото вибуху в порту Бейрута за наслідки протестів у Лівані

2548
На державному білоруському каналі наразі працюють «запрошені» медійники з російських пропагандистських ресурсів - і в ефірі вже не вперше з'являються маніпуляції та фейки, пов'язані із протестами в Білорусі.
Канал «Беларусь 1» видав фото вибуху в порту Бейрута за наслідки протестів у Лівані
Канал «Беларусь 1» видав фото вибуху в порту Бейрута за наслідки протестів у Лівані

Канал «Беларусь 1» у випуску новин показав пропагандистський відеоролік, в якому видав фото вибуху в порту столиці Лівану за наслідки протестів у цій країні. Відео опублікував у Facebook журналіст Серж Харітонов.

«У чому нас переконують і що відбувається насправді? Відкриємо завісу. Висновки робити вам», - говорить ведучий перед показом відео.

Далі глядачі бачать кадри з натовпами людей, які, імовірно, зібрались на акції протесту (принаймні так це подано). На кожному кадрі з'являється назва країни, про яку йдеться: Лівія, Єгипет, Сирія, Україна (кожна назва великими літерами та зі знаком оклику). Супроводжують ці кадри звуки голосів, вигуків, що сприймаються як гул натовпу, проте зрозуміти його походження неможливо, а також тривожна музика.

Завершується низка кадрів фотографією з білоруського протесту, на якому люди із біло-червоно-білими прапорами стоять біля сміттєвих баків, та написом: «Білорусь???».

Після цього під ще більш тривожну музику та більш динамічно показують нібито наслідки протестів у країнах, про які йшлося вище - перелякані люди, знищені будівлі та автівки, вогонь.

На фото, де йдеться про Україну, показаний київський Майдан під час пожежі у Будинку профспілок у 2014 році, що саме відбувається на інших фотографіях та наслідком чого вони стали - ідентифікувати складно.

Проте цікаво, що показаний також кадр із Лівану, про який на початку відео не йшлося. Причому фото легко розпізнати: на ньому зображений порт у місті Бейрут, фотографії якого розлетілись по всіх ЗМІ світу. 4 серпня 2020 року там стався масштабний вибух селітри, внаслідок якого тисячі людей були поранені, більше 140 загинули, сотні тисяч залишились без даху над головою. І в країні дійсно відбулись протести із закликами до відставки уряду - але вже після вибуху. На думку протестувальників, саме недбалість міністрів призвела до такої трагедії. 

Раніше «Білорусь 1» вже випускав, в якому порівнював Майдан та протести в Білорусі. Також канал змонтував сюжет, в якому натовп нібито проганяв одну з лідерок опозиції Марію Колеснікову. Насправді її прихильники кричали «Уходи!» на адресу Лукашенка.

Як писав ДМ, 19 серпня білоруська служба «Радіо Свобода» повідомила, що працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі (Белтелерадіокомпанії), які підтримують протестувальників та вийшли на страйк, замінюють фрілансерами, колишніми та нинішніми працівниками російського пропагандистського каналу Russia Today. Водночас до будівлі Белтелерадіокомпанії не пускають працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі, які виходили на страйк. Головна редакторка RT (Russia Today) Маргарита Симоньян заявила, що в Мінську її журналістів нібито немає. За її словами, співробітники російського пропагандистського каналу готові допомогти, якщо їх «ввічливо попросять».

20 серпня міжнародна ініціатива експертів iSANS повідомила, що в Білорусі журналістів Белтелерадіокомпанії та ОНТ, які звільнилися або вийшли на страйк, замінюють працівниками МІА «Россия Сегодня» (RT, Sputnik, «РИА Новости»), які мають завдання встановити контроль над білоруськими державними ЗМІ. Крім того, за даними iSANS, удо Білорусі приїхали «високопоставлені куратори з Москви», які мають завдання «уніфікувати подачу інформації»; а також група осіб з Адміністрації президента РФ, які мають курувати «роботу по контролю та переструктуруванню соціального простору». 

21 серпня Лукашенко визнав, що росіяни приїхали працювати на державному телебаченні Білорусі, щоб замінити тих працівників, які страйкують або звільнились.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2548
Читайте також
23.08.2020 12:09
Тетяна Безрук
«Детектор медіа»
3 337
22.08.2020 11:00
Мар'яна Олійник
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
8 347
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду