Працівники RT, Sputnik та «РИА Новости» мають завдання встановити контроль над держЗМІ Білорусі – iSANS

Працівники RT, Sputnik та «РИА Новости» мають завдання встановити контроль над держЗМІ Білорусі – iSANS

21 Серпня 2020
3066

Працівники RT, Sputnik та «РИА Новости» мають завдання встановити контроль над держЗМІ Білорусі – iSANS

3066
Крім того, за даними ініціативи, у Мінськ приїхали «високопоставлені куратори з Москви», які мають завдання «уніфікувати подачу інформації».
Працівники RT, Sputnik та «РИА Новости» мають завдання встановити контроль над держЗМІ Білорусі – iSANS
Працівники RT, Sputnik та «РИА Новости» мають завдання встановити контроль над держЗМІ Білорусі – iSANS

У Білорусі журналістів Белтелерадіокомпанії та ОНТ, які звільнилися або вийшли на страйк, замінюють працівниками МІА «Россия Сегодня» (RT, Sputnik, «РИА Новости»), які мають завдання встановити контроль над білоруськими державними ЗМІ. Про це 20 серпня повідомила міжнародна ініціатива експертів iSANS.

У Мінську 18 серпня помітили пересувну телевізійну станцію пропагандистського телеканалу RT, а 19 серпня користувачі соцмереж опублікували фото пропагандистки російського каналу НТВ Іради Зейналової. Перебування Іради Зейналової в Мінську також підтверджують її коментарі виданню Sputnik та білоруському каналу СТВ, з якими вона «поділилася враженнями» від протестів.  

«Наша Ніва» також повідомила, що в Белтелерадіокомпанії помітили росіянина Костянтина Придибайла, колишнього білоруського журналіста, який зараз працює на російському пропагандистському каналі RT.

На запитання про його участь у формуванні нової команди Белтелерадіокомпанії, він відповів: «Частково так. Людей звільняють, комусь потрібно працювати. Шукали по всьому ринку, у тому числі в Росії. Я працював на "БТ", у деяких російських ЗМІ, і зараз я ходив до колег, і цю тему (про персонал) ми теж обговорювали».

Крім того, за даними iSANS, у офіс «Sputnik Беларусь» 19 серпня приїхали «високопоставлені куратори з Москви», які мають завдання «уніфікувати подачу інформації». «Тепер, за задумом кремлівського десанту, білоруський телевізор буде уніфікований з російським, і на ньому з'явиться все більше клонів Соловйова та Скабеєвої. Перші плоди такої роботи ми вже бачимо – дикі пропагандистські ролики, які запустили на іншому держканалі, СТВ, з метою демонізації Світлани Тіхановської. Фактично, зараз роль державних телеканалів зведена до розпалювання громадянського конфлікту в Білорусі», – йдеться в повідомленні.

Ініціатива iSANS також звернула увагу на зміни риторики чинного президента Олександра Лукашенка та припустила, що з цього тижня промови йому пишуть російські спічрайтери.  

«Тези протистояння зараз сформульовані по кальці українського сценарію для "донбасизації" Білорусі. Основні – протиставлення сходу та заходу країни, католиків і православних, білоруської та російської мови (з відвертою брехнею про неіснуючі плани Світлани Тіхановоської про заборону російської мови)», – зазначається в повідомленні.

Крім того, до Білорусі приїхала група осіб з Адміністрації президента РФ, які мають курувати «роботу по контролю та переструктуруванню соціального простору». У соціальних мережах також пишуть, що деякі державні канали почали називати країну «Белоруссией».

Як писав ДМ, 19 серпня білоруська служба «Радіо Свобода» повідомила, що працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі (Белтелерадіокомпанії), які підтримують протестувальників та вийшли на страйк, замінюють фрілансерами, колишніми та нинішніми працівниками російського пропагандистського каналу Russia Today. Водночас до будівлі Белтелерадіокомпанії не пускають працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі, які виходили на страйк. Головна редакторка RT (Russia Today) Маргарита Симоньян заявила, що в Мінську її журналістів нібито немає. За її словами, співробітники російського пропагандистського каналу готові допомогти, якщо їх «ввічливо попросять».

Нагадаємо, у Білорусі після початку протестів, 9 серпня, з державних телеканалів та радіо почали масово звільнятися журналісти й ведучі. Відомо щонайменше про 22 працівники, які пішли з держЗМІ: ведучий «Беларусь 1» і «Беларусь 24» Євген Перлін, ведуча «Беларусь 1» Віра Каретнікова, голова інформаційного агентства «Белтелерадіокомпанія», ведучий телеканалу «Беларусь 1» Сергій Казловіч, ведуча СТВ Тетяна Бородкіна, ведучий «Беларусь 1» Володимир Бурко, ведуча Белтелерадіокомпанії й Unistar Ольга Бельмач, ведучий «Беларусь 1» і радіостанції «Пілот FM» Андрій Макайонок, ведучий на Першому каналі білоруського радіо Олександр Шустер, журналістка на Першому каналі білоруського радіо Тетяна Філіпченко, ведуча телеканалу ОНТ Ольга Богатиревіч, кореспондент «Беларусь 1» Олександр Лучонок, журналіст «БелТА» Павло Горбач, ведуча «Беларусь 3» Катерина Водоносова, ведучий «Белтелерадіокомпанії» Ілля Кононов, ведучі «НТВ-Беларусь» Максим Островський й Кирило Нестеровичведучий ОНТ, колишній начальник президентського пулу Дмитро Семченко, спортивний журналіст «Першого національного каналу Білоруського радіо» Сергій Беркутов, «голос» «Першого національного каналу Білоруського радіо»  Сергій Комаровський, випускова редакторка «БелТА» Тетяна Петручик, кореспондентка «Белтелерадіокомпанії» Антоніна Станкевич. 

16 серпня співробітники каналів СТВ та ОНТ вийшли на протест, а Білоруське радіо приєдналось до забастовки. 17 серпня співробітники Белтелерадіокомпанії також приєдналися до страйку. Зокрема, в ефірі «Беларусь 1» транслювали архівні матеріали, а на «Радиё Сталіца» ефірний час заповнили музикою.

17 серпня журналістів державної телерадіокомпанії міста Гродно Дмитра Чекана, Дмитра Лютомського та Сергія Гадзеєва звільнили після заяви про готовність надати майданчик для об'єктивного висвітлення подій у Білорусі. Керівника Жодінського телеканалу Ельшада Акберова відсторонили від займаної посади через трансляцію в ефірі відео з насильницькими розгоном пікетів та думки іноземних політологів про ситуацію в Білорусі. 19 серпня колектив білоруського радіо «Сталіца» вирішив звільнитися на знак протесту: радіостанцію залишає 11 працівників. Головний редактор газети та видавничого дому «Звязда» Павло Сухаруков пішов у відставку, замість нього 20 серпня призначили колишнього міністра інформації Олександра Карлюкевича.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3066
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду