Засновниця «Пресклубу Білорусь» про затримання журналістів: Лукашенко хоче показати Путіну, що взяв усе під контроль

Засновниця «Пресклубу Білорусь» про затримання журналістів: Лукашенко хоче показати Путіну, що взяв усе під контроль

3 Вересня 2020
1344

Засновниця «Пресклубу Білорусь» про затримання журналістів: Лукашенко хоче показати Путіну, що взяв усе під контроль

1344
Через видворення з Білорусі зарубіжних журналістів та масові затримання місцевих, іноземним медіа доведеться брати матеріали російського пропагандистського ресурсу RT, який зараз працює в Білорусі із «зеленим світлом».
Засновниця «Пресклубу Білорусь» про затримання журналістів: Лукашенко хоче показати Путіну, що взяв усе під контроль
Засновниця «Пресклубу Білорусь» про затримання журналістів: Лукашенко хоче показати Путіну, що взяв усе під контроль

Президент Білорусі Олександр Лукашенко перед зустріччю з президентом Росії Володимиром Путіним намагається зробити картинку, що він узяв усе під контроль, саме тому в країні почали масово затримувати журналістів та позбавляти їх акредитації. Таку думку висловила засновниця проєкту «Пресклуб Білорусь» Юлія Слуцька в коментарі «Детектору медіа».

«Моя гіпотеза. Те, що відбувається зараз, пов'язане з майбутньою зустріччю Путіна й Лукашенка. Мабуть, Лукашенко намагається зробити картинку, що він узяв усе під контроль. І йому потрібно, щоб справжня картинка не вийшла. Тому вони (влада. – Ред.) розібралися із зарубіжними журналістами, тими, хто працював з акредитацією…», – пояснює пані Слуцька.

Через видворення з Білорусі зарубіжних журналістів іноземні ЗМІ звертаються по допомогу до місцевих журналістів. Якщо влада не дасть місцевим журналістам готувати для іноземних медіа картину подій, то іноземні медіа навряд чи будуть брати картинки з телеграму. «Мені здається, що їхній (влади. – Ред.) задум – не випустити картинку того, що відбувається в Білорусі, у світ і в саму Білорусь», – припустила пані Слуцька.

На її думку, у такій ситуації іноземним медіа доведеться користуватися матеріалами російського пропагандистського ресурсу RT. За її словами, RT зараз працює в Білорусі із «зеленим світлом» і дає на весь світ картинку, яка потрібна їм.

Юлія Слуцька говорить, що в країні й раніше затримували та судили журналістів, але це явище не було таким масовим та ніколи не йшлося про звинувачення в «участі та координації несанкціонованих акцій». Переважно затримання чи суди стосувалися іноземних журналістів чи білоруських видань, яким довелося реєструватися в іншій країні (фактично теж іноземних). Зарубіжні кореспонденти зобов’язані мати акредитації, однак часто білоруська влада відмовляє в її видачі. Тому іноземних журналістів та фрілансерів часто затримують та штрафують. За 2017-2019 роки суди на підставі міліцейських протоколів оштрафували журналістів-фрілансерів за співпрацю з іноземними ЗМІ без акредитації 231 раз на загальну суму майже 100 тисяч доларів.

Натомість зараз, лише з початку серпня 2020 року, зафіксовано 159 випадків затримання журналістів (ця цифра постійно зростає); троє журналістів отримали вогнепальні поранення; лише за перший тиждень після виборів (9-16 серпня) 45 журналістів отримали травми через дії силовиків. Крім того, у регіонах журналісти зазнають булінгу та нападів. Пані Слуцька уточнила, що ці напади організовують через соцмережі, можливо, представники місцевої влади.

Через напружену ситуацію в країні деякі редакції, за даними засновниці проєкту «Пресклуб Білорусь», думають про релокації, проте більшість залишається в Білорусі. «Усі журналісти зараз відчувають, що вони роблять історію своїми руками. І навіть постраждалі журналісти однаково виходять і працюють –  не прагнуть їхати», – додала вона.

Юлія Слуцька також розповіла, що несподівано нового змісту набули друковані медіа. Деякі газети, після тортур і насильства над затриманими протестувальниками у відділках міліції (ООН каже про 450 задокументованих випадків), надрукували фотографії з постраждалими. «Газети набули зовсім нового смислу. Стали такими артефактами і свідченнями того, що відбувалося. Люди виходили й несли ці газети в руках, передавали з рук в руки», – згадує вона.

Після публікації цих фото чотири газети – «Комсомольская правда в Беларуси», «Народна воля», «Свободные новости» і «БелГазета» – спочатку не взяли до друку, потім їх не взяли в поширення, за винятком дрібних магазинів.

Крім того, пані Слуцька назвала показовою ситуацію із затриманням журналістів Tut.by Надії Калініної та Олексія Суднікова, кореспондента БелаПАН Андрія Шавлюги, знімальної групу «Комсомольской правды в Беларуси» – Сергія Щеголєва (Святослава Зорького), Микити Дуболека (Микити Недоверкова) та Марії Елешевіч, яких звинувачують нібито в «порушенні порядку організації або проведення масових заходів».

«Майже дві доби, як шість журналістів, наших колег перебувають у неволі. У нас багато дикого зараз відбувається, але це поки взагалі найдикіше. <…> Якщо їх зараз посадять – на добу, 10 або 15 діб – це означає, що шість журналістів наших провідних медіа будуть вилучені з процесу, – сказала вона та додала, що завтра силовики можуть схопити та посадити нових журналістів. – Зробивши так кілька разів, можна просто знекровити редакції, адже вони в нас не такі численні».

Пані Слуцька нагадала, що затримані журналісти були в жилетах з написом «Преса» та бейджами з назвами видань, як зобов’язує білоруське законодавство. «Так одягнених журналістів виловлюють, затримують, і зараз над ними триває судовий процес. Ми не можемо сказати, чим він закінчиться. Сам процес – це вже божевілля. Тому що журналістів, які виконували свої професійні обов'язки, зараз намагаються звинуватити в участі, навіть у координації акцій», – сказала вона.

За її словами, силовики визначають журналістів, зокрема – завдяки жилетам: «Я боюся, якщо так буде продовжуватися, то в журналістів не буде інших варіантів, як знімати ці жилети і не позначати себе. І сподіватися, що їх не затримають. Тому що зараз на них прямо полюють».

Нагадаємо, 27 серпня у Мінську затримали 42 журналістів, які готувалися висвітлювати акцію протесту на майдані Свободи. Крім того, білоруська влада заблокувала доступ до «Радіо Свобода», «Белсат» та ще 80 сайтів. Згодом були заблоковані сайти незалежних видань Naviny.by та «Наша ніва».

29 серпня з'явилась інформація, що близько 20 журналістів іноземних ЗМІ в Білорусі позбавили акредитації. У тому числі співробітників Reuters, AFP, Associated Press, BBC, «Радыё Свабода». Знімальну групу «Радыё Свабода» затримали в прямому ефірі.

1 вересня міліція затримала близько 10 журналістів. Марію Вайтовіч («Єврорадіо»); Романа Годуна («Белорусы и рынок») та кореспондента «РИА Новости» згодом випустили. Натомість журналістів Tut.by Надію Калініну та Олексія Суднікова, кореспондента БелаПАН Андрія Шавлюгу, знімальну групу («Комсомольской правды в Беларуси») – Сергія Щеголєва, Микиту Дуболеку та Марію Елешевіч судитимуть за нібито «порушення порядку організації або проведення масових заходів». 2 вересня суд Жовтневого району Мінська вирішив відправити на доопрацювання справи цих журналістів, а їх самих перевели в Центр ізоляції правопорушників на Окрестіна.

Фото: Фокус

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1344
Читайте також
28.09.2020 10:30
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 070
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду