У Мінську затримали та депортували двох російських журналістів «Радіо Свобода»

У Мінську затримали та депортували двох російських журналістів «Радіо Свобода»

22 Серпня 2020
1828

У Мінську затримали та депортували двох російських журналістів «Радіо Свобода»

1828
Журналісти звертались по акредитацію для висвітлення подій після президентських виборів, але запит проігнорували.
У Мінську затримали та депортували двох російських журналістів «Радіо Свобода»
У Мінську затримали та депортували двох російських журналістів «Радіо Свобода»

У столиці Білорусі 21 серпня затримали двох журналістів російської служби «Радіо Свобода» - Юлію Вишневецьку і Андрія Кисельова. Про це йдеться на сайті РС.

Журналістів зупинили для перевірки документів, доставили до райвідділку міліції, і через кілька годин влада країни ухвалила рішення вислати їх назад до Росії в супроводі працівника російського консульства.

Обоє медіників працюють у московському бюро «Радіо Свобода». Перед їхнім від’їздом до Мінська редакція зверталася до Міністерства закордонних справ Білорусі з проханням про офіційний дозвіл на роботу на території цієї країни для висвітлення подій після президентських виборів 9 серпня.

Виконуюча обов'язки президента медіакорпорації «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» Дейзі Сінделар підкреслила, що влада в Мінську ігнорує запити на акредитацію десятків російських, українських та інших іноземних журналістів, які намагаються приїхати до Білорусі для освітлення нинішніх подій.

За її словами, «ця тактика дає владі цинічний привід затримувати і депортувати будь-якого журналіста, який ризикнув вирушити в Білорусію без офіційного статусу». Сінделар назвала це спробою перешкодити висвітленню подій з боку «знесиленого диктатора», яка показує, як далеко він готовий піти в жорстокому поводженні з мирними білорусами, які вимагають його відставки.

Напередодні влада Білорусі заблокувала доступ до сайту «Радіо Свобода» і ще понад 80 видань на території країни. У списку заблокованих - «Белсат», «Єврорадіо», «Медіазона», білоруський підрозділ спортивного сайту Sports.ru - «Трибуна», агентство «Регнум» та інші видання. Доступ обмежений до сайтів кандидатів на пост президента Віктора Бабарика, Валерія Цепкала, Миколи Статкевича.

Іще до виборів, 7 серпня, в Білорусі затримали і вислали з країни трьох журналістів телеканалу «Настоящее время» – Ірину Ромалійську, Івана Гребенюка (громадян України) і Юрія Баранюка (громадянина Росії). Їм оголосили про заборону в’їзду в Білорусь на 10 років.

За офіційною версією, причиною став неврегульований статус їхньої акредитації, хоча телеканал так само звернувся про акредитацію заздалегідь.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1828
Читайте також
22.08.2020 11:00
Мар'яна Олійник
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
8 329
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду