Редакторка Sputnik у Білорусі звільнилася через «десант росіян» у ЗМІ

Редакторка Sputnik у Білорусі звільнилася через «десант росіян» у ЗМІ

21 Вересня 2020
1824
21 Вересня 2020
12:23

Редакторка Sputnik у Білорусі звільнилася через «десант росіян» у ЗМІ

1824
Вона більше не може ставити замітки про «пухнастих омонівців».
Редакторка Sputnik у Білорусі звільнилася через «десант росіян» у ЗМІ
Редакторка Sputnik у Білорусі звільнилася через «десант росіян» у ЗМІ

Світлана Ліцкевич, редакторка російського інформаційного агентства Sputnik у Білорусі, звільнилася з посади. Про це вона написала у своєму Facebook

Журналістка заявила, що подала заяву про звільнення в день, коли стало відомо про «десант росіян, які прилетіли підтримати правителя, який захитався». Мова йде про російських працівників ЗМІ, яких Олександр Лукашенко запросив на державні канали замість звільнених білоруських працівників.

За словами Світлани Ліцкевич, керівництво попросило її взяти відпустку, «подумати і переосмислити».

«За цей час я зрозуміла: з кожним днем стає все легше від усвідомлення, що далі все це – вже без мене. Я не зможу поставити замітку про пухнастих омонівців, яких жорстоко б’ють мітингувальники, і про те, як дівчата фарбами собі синці малюють», – написала журналістка.

Нагадаємо, 19 серпня білоруська служба «Радіо Свобода» повідомила, що працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі (Белтелерадіокомпанії), які підтримували протестувальників та вийшли на страйк, замінили фрілансерами, колишніми та нинішніми працівниками російського пропагандистського каналу Russia Today. Головна редакторка RT (Russia Today) Маргарита Симоньян заявила, що в Мінську її журналістів нібито немає. За її словами, співробітники російського пропагандистського каналу готові допомогти, якщо їх «ввічливо попросять».

20 серпня міжнародна ініціатива експертів iSANS повідомила, що в Білорусі журналістів Белтелерадіокомпанії та ОНТ, які звільнилися або вийшли на страйк, замінили працівниками МІА «Россия Сегодня» (RT, Sputnik, «РИА Новости»), які мали завдання встановити контроль над білоруськими державними ЗМІ. Крім того, за даними iSANS, до Білорусі приїхали «високопоставлені куратори з Москви», які мали завдання «уніфікувати подачу інформації»; а також група осіб з Адміністрації президента РФ, які мали курувати «роботу по контролю та переструктуруванню соціального простору».

Наступного дня чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що в Белтелерадіокомпанії почали працювати російські кореспонденти. Він попросив у РФ прислати дві-три групи репортерів після того, як білоруські журналісти почали масово звільнятися з державних ЗМІ та виходити на протести.

10 вересня російський державний пропагандистський телеканал RT повідомив, що 32 працівники каналу та відеоагентства Ruptly працюють зараз у Білорусі. Працівників російського агентства Sputnik телеканал не рахував. Згодом білоруський телеграм-канал Nexta Live опублікував список із 10 відповідальних «за російські інформаційні атаки на Білорусь» пропагандистів. За даними розслідування російського видання «Медуза», у Білорусі працює цілий «десант» з російських державних пропагандистських каналів – 32 співробітника каналу RT та агентства Ruptly, а також журналісти з телеканалу Міноборони РФ «Звезда», ВГТРК і НТВ.

Після появи російських пропагандистів білоруське ТБ почало залякувати глядачів «майданом», «розколом» та НАТО. Хоча раніше білоруські ЗМІ були схильні закликати до переговорів з опозицією.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1824
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду