В Україні не буде законів, які обмежуватимуть свободу слова – Андрій Єрмак

В Україні не буде законів, які обмежуватимуть свободу слова – Андрій Єрмак

12 Лютого 2020
2698

В Україні не буде законів, які обмежуватимуть свободу слова – Андрій Єрмак

2698
Новий керівник Офісу президента Андрій Єрмак від імені Володимира Зеленського запевнив, що в Україні не буде ухвалено законів, які обмежуватимуть право на свободу слова.
В Україні не буде законів, які обмежуватимуть свободу слова – Андрій Єрмак
В Україні не буде законів, які обмежуватимуть свободу слова – Андрій Єрмак

Про це він сказав 12 лютого на брифінгу, повідомляється на сайті президента.

За його словами, ОПУ за дорученням президента разом з іншими державними установами буде гарантом свободи слова та незалежності медіа в Україні.

«Протягом майже дев’яти місяців мого перебування на посаді помічника президента України ви дуже допомагали нам. Іноді й критикували – і за це я хочу вам щиро подякувати. Якби ви не пильнували й не вказували на помилки, ми не змогли б щоденно покращувати нашу роботу. Без медіа влада не може стати кращою, і варто це визнати», – зауважив керівник Офісу.

Водночас він повідомив, що не бачив законопроєктів про медіа і дезінформацію. «Я обов'язково їх перегляну, і тоді у мене буде особиста думка щодо цих законів», – розповів керівник ОПУ, передає «Укрінформ».

Він повідомив, що наразі над законодавчими питаннями свободи слова працює Верховна Рада, а Офіс Президента буде слідкувати за нею.

Пан Єрмак висловив розуміння занепокоєнням ЗМІ щодо цього питання і офіційно запевнив, що президент буде гарантом свободи слова. «Він сам пройшов шлях і багато працював на телевізійних каналах, тому для нього це особиста справа. І відповідно це також особиста справа і для Офісу президента», – додав він.

Як писав ДМ, президент України Володимир Зеленський 11 лютого 2020 року звільнив Андрія Богдана з посади керівника Офісу президента, а замість з нього призначив Андрія Єрмака. 

Раніше Володимир Зеленський заявив, що боротиметься з фейками, а не чесною роботою журналістів. Він вважає, що проти України діють системні платформи дезінформації, які «впливають на суспільне здоров'я та породжують чвари».

Нагадаємо, 17 січня 2020 року міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський і його перший заступник Анатолій Максимчук презентували основні положення законопроєкту про дезінформацію.

Серед новацій – штрафи за поширення дезінформації та в'язниця за розповсюдження дезінформації з допомогою ботоферм і фінансування розповсюдження дези; створення організації журналістського самоврядування, яка видаватиме посвідчення професійного журналіста; запровадження посади Уповноваженого з питань інформації, який шукатиме дезінформацію.

20 січня на сайті міністерства оприлюднили порівняльну таблицю нового законопроєкту.

Міністерство планувало внести законопроєкт на розгляд уряду до 28 лютого, на розгляд парламенту - в березні. На початку лютого міністр повідомив про продовження строків обговорення законопроєкту.

Проти реєстрації цього законопроєкту виступили Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»Комісія з журналістської етикиодеські журналістиІнтернет Асоціація України.

З критикою законопроєкту виступили Європейська федерація журналістівпредставник ОБСЄ з питань свободи медіамоніторингова місія ООНукраїнські медіаюристи і юристи медіагрупи StarLightMedia,  низка народних депутатів з Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політикиРада з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України.

В результаті строки підготовки законопроекту про дезінформацію для винесення на розгляд уряду продовжили мінімум на місяць.

Фото: сайт президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2698
Читайте також
11.02.2020 11:00
Петро Бурковський
«Детектор медіа»
7 659
05.02.2020 15:35
Назар Заболотний, «Українська правда»
1 506
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду