Законопроєкт про дезінформацію внесуть на розгляд Кабміну до кінця лютого

Законопроєкт про дезінформацію внесуть на розгляд Кабміну до кінця лютого

17 Січня 2020
3777

Законопроєкт про дезінформацію внесуть на розгляд Кабміну до кінця лютого

3777
Міністерство культури, молоді та спорту планує до 28 лютого внсети проєкт закону «Про протидію дезінформації» на розгляд Кабінету Міністрів України, а в березні – внести цей законопроєкт на розгляд Верховної Ради.
Законопроєкт про дезінформацію внесуть на розгляд Кабміну до кінця лютого
Законопроєкт про дезінформацію внесуть на розгляд Кабміну до кінця лютого

Про це 17 січня 2020 року йшлося в презентації документу.

До 28 лютого заплановані робочі сесії з вирішення проблемних питань законопроєкту, та його доопрацювання.

Нагадаємо, 9 листопада 2019 року президент України Володимир Зеленський доручив уряду розробити положення щодо «вимог та стандартів новин». Цей законопроєкт має бути винесений на розгляд парламенту до кінця року. У медіаспільності указ президента викликав обурення через те, що влада нібито планує нав'язувати стандарти новин.

Натомість міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський пояснив, що влада не планує регулювати стандарти новин і назвав це термінологічним непорозумінням. За його словами, влада має намір ввести поняття «небезпечна інформація», «дезінформація», «недостовірна інформація», оскільки це є «дуже важливим в умовах інформаційної війни з РФ та можливим фінансуванням деяких ЗМІ країною агресором». Голова Комітету Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко назвав «вимоги та стандарти новин», про які йшлося в указі президента, «технічною помилкою».

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський виступає за впровадження адміністративної та кримінальної відповідальності за поширення дезінформації.

15 листопада пан Бородянський і перший заступник міністра Анатолій Максимчук провели публічну дискусію. Запрошеним медійникам представили концепцію захисту інформаційного простору від дезінформації, розроблену міністерством. За словами Володимира Бородянського, скоріше за все, питання захисту інформаційного простору будуть винесені в окремий законопроєкт, з приблизною назвою «Про боротьбу з дезінформацією». Детальніше про ініцативи міністерства читайте тут

17 січня 2020 року на презинтації проєкту закону «Про протидію дезінформації» стало відомо, що за умисне масове розповсюдження завідомо недостовірних повідомлень та фінансування цих дій передбачена кримінальна відповідальність, за поширення дезінформації, порушення правил спростування, надання відповіді та вимог прозорості – адміністративна. МКМС пропонує карати за дезінформацію штрафами, а за поширення недостовірних повідомлень –виправними роботами й позбавленням волі до 5 років. 

Фото: МКМС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3777
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду