Українські медіа продовжують страждати за свою професійну діяльність – Світлана Остапа

Українські медіа продовжують страждати за свою професійну діяльність – Світлана Остапа

5 Червня 2020
1953

Українські медіа продовжують страждати за свою професійну діяльність – Світлана Остапа

1953
За даними ІМІ, в Україні погіршується ситуація з фізичною агресією і нападами на журналістів.
Українські медіа продовжують страждати за свою професійну діяльність – Світлана Остапа
Українські медіа продовжують страждати за свою професійну діяльність – Світлана Остапа

В Україні погіршується ставлення органів влади до медіа, журналісти продовжують страждати за свою професійну діяльність. Про це голова наглядової ради НСТУ, заступниця шефредактора «Детектора медіа» Світлана Остапа сказала під час дискусії «Безпека журналістів та протидія безкарності за злочини проти журналістів»

«Ми не раз чули [від влади], що журналісти не потрібні, що вони [влада] будуть спілкуватися із суспільством напряму через фейсбук та інстаграм. Таким чином, влада ставить під сумнів важливість медіа як суспільного інституту та ігнорує підзвітність держави через медіа. Вони просто не люблять критичних запитань і не можуть звикнути, що на такі питання вони зобов’язані відповідати. Влада також не перешкоджає агресивним кампаніям проти медіа і журналістів. Зокрема, колишнього соратника Януковича Андрія Портнова, метою якого є залякати журналістів. Через ворожнечу власників медіа ми також бачимо, що журналістське середовище розділене, а нам би дуже була потрібна солідарність», – каже вона.

Водночас виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк говорить, що в Україні простежуються дві основні тенденції – фізична агресію щодо журналісті та тиск місцевої влади (зокрема, недопуск журналістів на сесії чи до адмінбудівель через нібито карантин). Загалом з початку року ІМІ зафіксував 91 випадок перешкоджання роботі журналістів, з них 26 – пов'язані з карантином. 

Також пані Романюк вважає, що для ефективного розслідування злочинів проти журналістів потрібно налагодити комунікацію між владою, правоохоронцями та медіаспільнотою; зокрема – створити онлайн-платформу, яка б фіксувала всі порушення прав журналістів. 

Нагадаємо, заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко розповів про ідею створення президентського пулу ЗМІ, до якого увійдуть 20-25 журналістів.

Раніше Андрій Богдан, коли був на посаді керівника Офісу президента України, говорив, що журналістика як «четверта влада» є «глибоко корумпованою», а тому – потребує «очищення».

Фото: Світлана Остапа / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1953
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду