В Україні зафіксували 19 випадків порушень свободи слова за січень – ІМІ

В Україні зафіксували 19 випадків порушень свободи слова за січень – ІМІ

10 Лютого 2020
1775

В Україні зафіксували 19 випадків порушень свободи слова за січень – ІМІ

1775
В Україні за січень 2020 року зафіксували 19 випадків порушень свободи слова, з них 11 –стосувалися фізичної агресії проти журналістів.
В Україні зафіксували 19 випадків порушень свободи слова за січень – ІМІ
В Україні зафіксували 19 випадків порушень свободи слова за січень – ІМІ

Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», оприлюднені 10 лютого.

Найбільше порушень зафіксовано в категорії «перешкоджання професійній журналістській діяльності» – шість.

«Минулого місяця ми зафіксували досить активну "протижурналістську діяльність". Порушники стрімко увірвалися в новий рік після свят. Зазвичай ІМІ фіксує у січні незначну кількість порушень – у межах 10-15 випадків. Як свідчать наші моніторинги, до журналістів переважно застосовують не тільки фізичну агресію, але і намагаються приструнити за допомогою кібератак та юридичного тиску – як це показав січневий моніторинг ситуації зі свободою слова в Україні», – розповіла  експертка Катерина Дячук.

Найгучнішими порушеннями січня стали інциденти з підпалом авто журналістки «Радіо Свобода» у Львові та спроби кіберполіції вмовити редакції регіональних інтернет-видань встановити на їхніх сайтах програмний скрипт, який дозволить ідентифікувати користувачів.

Порушення сталися у семи регіонах країни. Найчастіше порушували права журналістів у Києві та на Львівщині – по чотири випадки, на Одещині та Полтавщині (по три випадки), на Харківщині та Волині (по два випадки) та один випадок у Чернівцях.

Порушували право журналістів на професію в основному приватні особи, місцева влада, правоохоронці та Офіс президента.

Крім того, ІМІ зафіксував один випадок травмування оператора телеканалу СТБ Олександри Бринзи унаслідок застосування невідомими газу під час акції під Харківською ОДА.

В окупованому Росією Криму ФСБ заборонила українському журналісту Тарасу Ібрагімову, який співпрацює з редакцією «Крим.Реалії», в'їзд на територію Росії та окупованого півострова до кінця травня 2054 року.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ у рубриці «Барометр свободи слова».

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.  Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Нагадаємо, Інститут масової інформації зафіксував в Україні в 2019 році 243 випадки порушень свободи, з них 172 випадки стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1775
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду