УДО запевняє, що на Притулу на відкритті газетного конгресу напав не їхній співробітник

5 Вересня 2012
10001
5 Вересня 2012
15:12

УДО запевняє, що на Притулу на відкритті газетного конгресу напав не їхній співробітник

10001
УДО обіцяє розібратися і повернути журналістам вилучені особисті речі, зокрема плакати
УДО запевняє, що на Притулу на відкритті газетного конгресу напав не їхній співробітник

Людина, яка вирвала з рук головного редактора «Української правди» Олени Притули плакат з написом про цензуру в Україні під час промови президента на відкритті Всесвітнього газетного конгресу в Києві, не є співробітником Управління державної охорони. Про це заявив заступник начальника Управління державної охорони (УДО) Микола Решетняк на засіданні парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації 5 вересня.

 

«Ми зараз розбираємося, хто це був. Він був акредитований на конгрес, тому всі питання до організаторів», - сказав пан Решетняк і додав, що «ніякі охоронці інших приватних фірм інструктаж в УДО не проходили».

 

Відповідаючи на запитання, навіщо в журналіста «Детектор медіа» забрали плакат на вході на конгрес, пан Решетняк сказав, що розбереться із цим і доповість.

 

Заступник начальника УДО пообіцяв повернути журналістам вилучені особисті речі, зокрема плакати.

 

Члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації вирішили надіслати депутатський запит до Управління державної охорони з вимогою пояснити, чому охоронці допустили порушення прав журналістів під час відкриття конгресу, і з вимогою повернути журналістам їхні особисті речі.

 

Засідання Комітету проходить в режимі наради, оскільки немає кворуму. На засіданні присутні представники опозиції Юрій Стець, Віктор Уколов, Олена Кондратюк і Олександр Абдуллін. Представники провладних фракцій не прийшли на засідання.

 

Слова представника УДО Миколи Решетняка суперечать тому, що повідомив «Детектор медіа» представник приймаючої сторони конгресу, генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси Олексій Погорєлов. За його словами, під час відкриття конгресу та перебування там президента України Віктора Януковича за охорону в залі відповідало УДО, йому підпорядковувалися всі додатково найняті організаторами приватні охоронці, які пройшли інструктаж УДО.

 

В офіційній заяві УАВПП, оприлюдненій 5 вересня, сказано, що ані до, ані під час проведення церемонії відкриття жодних інструкцій та наказів охоронцям та будь-яким приватним охоронним структурам стосовно чинення перешкод журналістам та учасникам конгресу з боку УАВПП не надавалось. При цьому УАВПП не може коментувати дії або відсутність таких дій з боку державної охорони.

 

УАВПП висловлює занепокоєння та невдоволення тим фактом, що окремі особи застосовували силу та перешкоджали мирному висловлюванню думок деякими учасниками церемонії відкриття. «На наш погляд, ці дії є шкідливими, оскільки створюють хибне враження про наявність перешкоджання мирному висловлюванню своєї думки в Україні», - заявляє асоціація.

 

Наразі особи тих, хто перешкоджав висловленню власних думок під час урочистої церемонії відкриття конгресу, не встановлені. Після завершення розслідування та виявлення причин такого перешкоджання УАВПП обіцяє надати додаткову інформацію.

 

Нагадаємо, 3 вересня на відкритті Конгресу під час мирної журналістської акції, охорона силою забрала плакат з написом про цензуру у головного редактора «Української правди» Олени Притули, який вона тримала під час виступу президента. А також грубо відштовхнула заступника головного редактора Kyiv Post Катерину Горчинську.

 

 

Перед початком форуму охорона намагалася не пропустити журналістів через наявність у них плакатів, однак їм вдалося пройти. У кореспондента «Детектор медіа» охоронці забрали плакат з написом «Україна посідає 130 місце в рейтингу свободи преси», пояснюючи це тим, що там написана «нецензурщина».

 

УДО запевнило, що не перешкоджало акції журналістів на Всесвітньому газетному конгресі і що це зробили приватні охоронці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10001
Читайте також
05.09.2012 16:59
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
23 115
04.09.2012 11:48
Ирина Лопатина, Валерий Калныш, «Коммерсантъ Украина»
23 713
04.09.2012 09:46
Зоряна Кріт, Ірина Узлова, «Україна молода»
24 122
04.09.2012 08:20
Дмитро Баркар, «Радіо свобода»
23 098
04.09.2012 07:57
Сергій Лещенко, «Блоги. Українська правда»
27 938
03.09.2012 20:50
Алексей Погорелов, «Українська правда. Блоги»
22 568
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду