Янукович: гол у власні ворота

4 Вересня 2012
27937
4 Вересня 2012
07:57

Янукович: гол у власні ворота

27937
Янукович: гол у власні ворота

Сьогодні стався інцидент між редактором «Української правди» Оленою Притулою та охороною, яка забезпечувала спокій президента Віктора Януковича на Всесвітньому газетному конгресі.

Охорона не просто вирвала в Олени плакат, де ішлося про згортання демократії в Україні, але і застосували до неї силу. Це чітко видно на відео:



Згодом, за декілька годин після інциденту, Управління державної охорони оприлюднило заяву, що на Олену Притулу напав не їх співіробітник, а якісь «приватні особи» - і УДО тут взагалі ні до чого.

Це не коментар, а насмішка, тому що жодні «приватні особи» потрапити в цей зал просто не могли.

Цинізм цих слів легко викривається - на цьому відео видно, що аналогічно плакат із рук журналіста «5 каналу» Олександр Аргат вириває саме співробітник Управління державної охорони.





На приналежність цієї людини до Управління державної охорони вказує радіостанція, що стирчить з його вуха. А наш «друг», який застосував силу до Олени Притули, стоїть поряд з ним.

Тобто державні охоронці - співробітники УДО - щонайменше вирвали плакат із рук Олександра Аргата.

Не дуже почесна місія в цих «товстолобиків» - бігати за журналістами та виривати з їхніх рук папірці. Не за це вони отримують зарплату із бюджету.

 


Загалом же українська влада програла цей день.

На Всесвітній газетний конгрес до Києва приїхали сотні керівників західних мас-медіа. І влада повелась саме так, як від неї очікували чисельні гості - у повній відповідності до іміджу Януковича як людини, під проводом якого знищується демократія в Україні.

Очевидно, що будь-який крок проти свободи слова в день відкриття Всесвітнього газетного конгресу сприймався би як виклик.

Рух «Стоп цензурі» вирішив у мирний спосіб нагадати, якою є реальна ситуація зі свободою слова. Але ще на вході до Жовтневого палацу в нас почали вилучати особисті речі - так, журналіст «Детектор медіа» розповідає, що один з плакатів (це чотири склеїних між собою папірці А-4) у неї конфіскувала ще одна представниця охорони.

 



Коли цю охоронницю запитали, на підставі чого в журналістки вилучили папери, тобто її особисті речі - та заявила, що там були... нецензурні надписи. Не нагадує історію з біллбордом про хату і кота - його теж заклеїли, бо хворий мозок побачив там «нецензурщину»?

Після цього плакат прямо з рук вирвали в Олени Притули та Олександра Аргата, а у Мустафи Найєма його просто вкрали.

Фактично, сьогодні УДО взяло на себе ще одну функцію - воно почало безпосередньо займатися політичною цензурою. Замість того, щоб убезпечити Януковича від фізичного насильства, озброєний спецпідрозділ став вилучати у журналістів папери, які вони вважають «нецензурними».

Це - саме та картинка, яку думали побачити в Україні західні журналісти. Янукович не зрадив їх сподівань.

 

Сергій Лещенко, «Блоги. Українська правда»

Фото - «Блоги. Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27937
Читайте також
05.09.2012 16:59
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
23 115
04.09.2012 09:46
Зоряна Кріт, Ірина Узлова, «Україна молода»
24 122
04.09.2012 08:20
Дмитро Баркар, «Радіо свобода»
23 097
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду