Епідемія вибіркової сліпоти

5 Вересня 2012
23113
5 Вересня 2012
16:59

Епідемія вибіркової сліпоти

23113
Те, як провідні українські телеканали висвітлили журналістську акцію протесту на Всесвітньому газетному конгресі під час виступу Віктора Януковича, є найяскравішим свідченням існування цензури в Україні. Як на державному каналі, так і на приватних – лояльних до влади.
Епідемія вибіркової сліпоти

«Корупція виростає з мовчання, а страх процвітає в тиші - вільна преса як вікно, в якому світ може побачити всі зловживання, і припинити їх». Так розпочала свій матеріал журналістка Олена Скобало, кореспондент ICTV, що висвітлювала Всесвітній газетний конгрес у Києві. Вона чи то подихати повітрям виходила, чи то просто недогледіла, коли під час виступу Віктора Януковича кільканадцятеро журналістів піднесли догори плакати на знак протесту проти тиску на пресу та обмежень свободи слова в Україні. І, напевно, задивилася на щось за вікном, коли представник охорони силоміць видирав плакат із рук головреда «Української правди» Олени Притули. І не затрималася на вході, де в журналістів забирали особисті речі. Адже всі ці факти до розлогого матеріалу «Фактів» (ВІДЕО) не потрапили. Цікаво, що, на відміну від «Фактів» телевізійних, «Факти» друковані – хоч і мають того самого власника, що канал ICTV, - розповіли цю історію в усій своїй незручній для влади красі. 

 

Епідемія вибіркової сліпоти охопила й багатьох колег Олени Скобало з інших телеканалів, видань та навіть інформаційних агентств. Зокрема, не знайшлося місця для повідомлення про протест у стрічці інформагентства УНІАН, яке натомість дало кілька цілком мирних новин із конгресу. Наприклад, про те, як влада дбає про законність у справі Гонгадзе, а президент WAN-IFRA приїхав, щоб побачити ситуацію зі свободою слова на власні очі. ІА «Інтерфакс-Україна» про акцію «Стоп цензурі!» повідомило, але про напад на Притулу змогло сповістити лише з посиланням на «Українську правду». На власні очі те, що бачили сотні іноземних гостей під час промови Януковича, «Інтерфакс» бачити не захотів.

 

Телеканал «Ера», що належить регіоналові Андрію Деркачу, повівся найрадикальніше - не помітив Всесвітнього газетного конгресу взагалі. Інші канали подію, яка в Україні відбувається вперше й зібрала в Києві сотні бізнесменів та менеджерів з усього світу, проігнорувати не наважились. Одначе акценти розставили так, щоб сумнівів у глядачів не залишалося: центральною постаттю конгресу був Віктор Янукович, який ясно дав зрозуміти іноземним гостям, що зі свободою слова в Україні - ОК.

 

Напевно, нікого не здивує те, що промовчав про протест журналістів і конфлікт з охоронцями Перший національний телеканал. Як і те, що у фокусі останнього опинився виступ Януковича, а не конгрес - хронометраж синхрону гаранта української свободи слова приблизно дорівнює хронометражу всього іншого, що було сказано про захід, а в «усьому іншому» також ідеться переважно про Януковича.

 

Дуже поспішав «1+1». У випуску ТСН, що розпочався повідомленням про жахливий випадок у Вінниці - ведмідь у зоопарку покалічив ногу доглядачеві! - буквально трьома фразами повідомили, що в Києві відкрився конгрес «газетярів» і Віктор Янукович його привітав. О 23.45 у підсумковому випуску новин, який дивляться тільки ті, хто не спить, канал раптом «прозрів» - виявилося, що «на початку його виступу журналісти руху "Стоп цензурі" підняли плакати про утиски свободи слова». Втім, без того факту, що охорона видирала в журналістів плакати, повідомлення про акцію справді скидається на свідчення свободи слова (саме так намагаються подати захисники Банкової - ось, мовляв, журналісти спокійно пройшли в залу і розгорнули плакати, а в інших країнах їх би затримали на вході).

 

Ті, хто не змовчав, зробили це дуже по-різному. Канал «Україна» у «Подіях» присвятив протестові кілька слів, описавши дії «некоторых журналистов» у більш ніж загальних рисах і негайно давши для контрасту синхрон Януковича з запевненням, що «Україні вдалося за цей час досягти суттєвого прогресу в розвитку свободи слова. За ці роки ми здолали шлях без перебільшення від тотальної цензури до відкритого суспільства». На відміну від ICTV, який побачив у пафосному з'їзді газетярів новину номер один, невеличке повідомлення про журналістську акцію запхали в середину випуску, десь між джинсою Королевської та хвалебним повідомленням про успіхи уряду Азарова у відновленні темпів будівництва. Про непересічні законотворчі успіхи Королевської, до речі, розповіли значно детальніше, аніж про протест колег.

 

«Інтер» згадав про акцію протесту, але доволі специфічно передав зміст протестних гасел: «Во время выступления Президента активисты движения "Стоп цензуре!" в центре зала развернули плакаты. На них было написано, что в стране усиливается цензура, общественного телевидения до сих пор нет, а власть не реагирует на журналистские расследования. Однако Виктор Янукович уверен: ограничение свободы слова в Украине - не более чем стереотип». Повідомлення розпочинається непрямою мовою Януковича, продовжується його прямою мовою і завершується вирваними з контексту словами керівника WAN-IFRA, які можуть свідчити про те, що Захід не планує бойкотувати Україну через проблеми зі свободою слова.

 

Ще більш специфічним було стисле повідомлення СТБ. Якщо у випуску о 18.00 канал не дав про конгрес нічого, то о 22.00 виявилося, що журналісти тримали «плакати про медійну залежність» (??). Таке формулювання каналу, який донедавна був одним із найменш залежних серед українських медіа, спотворює справжній зміст акції. А напад на Олену Притулу зображено в такий спосіб, що останнє слово залишається за УДО, яке стверджує: в конфлікті брала участь «приватна охорона». Хоча цю інформацію було надзвичайно легко перевірити і спростувати - варто було простежити за охоронцем, який видирав плакат у Притули. «Вікна» Соколенко, Червакової й Андрушка з'ясували і повідомили би цю інформацію або, принаймні, зробили би таку спробу. «Вікна» під керівництвом Володимира Павлюка обмежилися констатацією того, що лежало на поверхні.

 

У повідомленні Нового каналу навіть названо чотири прізвища (чомусь вони мають вигляд вичерпного переліку учасників акції, яких насправді було більше) журналістів, що піднімали плакати - Мустафа Найєм, Микола Княжицький, Олена Притула та Сергій Лещенко. Це ненав'язливо зводить протест до виступу двох ЗМІ - ТВі та «Української правди», адже про рух «Стоп цензурі!» в короткому матеріалі Нового не йдеться.

 

Про акцію протесту та напад на Притулу в повідомленні, що йшло першим у випуску новин, сповістив канал новин «24». Тут також прозвучала інформація про те, що Управління державної охорони заперечило причетність свого співробітника до рукоприкладства. Для ілюстрації наведеного в матеріалі твердження Януковича про прогрес у свободі слова автори повідомлення згадали про те, що Україна опустилася на кілька позицій у рейтингу рівня свободи слова Freedom House (це ті цифри, з якими так завзято сперечається Денис Іванеско).

 

Детально висвітлили конфлікт на конгресі новини 5-го каналу, журналіст якого Олександр Аргат був серед постраждалих від агресивної охорони. Тут уже не бракувало ні фактів, на подробиць конфлікту. Цей же канал - єдиний з-поміж загальнонаціональних ефірних каналів - дав слово учасникові акції «Стоп цензурі!» (Мустафі Найєму). Інші, навіть висвітлюючи акцію протесту й конфлікт, обмежувалися синхронами Януковича, не дозволяючи представникам «Стоп цензурі!» пояснити свою позицію та вимоги до влади. Природно, докладно й емоційно (точніше, тенденційно - «президент сів у калюжу перед іноземними журналістами», «театр демократичного абсурду») висвітлив подію канал ТВі, проти утисків якого, зокрема, протестували журналісти на газетному конгресі. Цей канал представив найрозлогіший, хоч і не безсторонній, матеріал про подію авторства Юлії Банкової. До цього матеріалу потрапили й кадри з відеозапису Богдана Кутєпова («Детектор медіа»), і реакція учасників конгресу - іноземців - на те, що відбулося. Тільки ТВі і 5 канал навели черговий ляп Януковича, який переплутав «заангажованість» і «незаангажованість». Вони єдині з телеканалів, які спробували, наскільки це було можливо, оперативно розслідувати вочевидь незаконні дії проти учасників ініціативи «Стоп цензурі!».

 

Чому в новинах більшості центральних телеканалів газетний конгрес подавався як бенефіс Януковича, лише подекуди приперчений згадкою про протест, зміст якого, втім, практично ніде не був розкритий навіть у загальних рисах? Питання, перш за все, до редакторів служб новин. Припустити, що інформації про зміст протесту і конфлікт під час виступу Януковича в когось із редакторів могло не бути, ми не можемо, адже всі вони користуються інтернетом, а на момент виходу їхніх програм в усіх незалежних від влади онлайн-джерелах це була новина номер один. Тоді чому, наводячи слова Януковича про свободу слова в Україні, інформаційні служби не подали в адекватному вигляді позиції опонентів Януковича - журналістів? Хоча насправді, якщо називати речі власними іменами - те, що відбулося на відкритті конгресу, було реальним свідченням неправдивості тверджень Януковича, яке розгорталося в той самий час у тому самому приміщенні. До того ж, розгорталося на очах у сотень свідків, які рознесуть історію про те, як охоронець видирав плакат у журналістки, по всьому світі. Було б цікаво почути нериторичну відповідь на це запитання від керівників інформаційних служб каналів.

 

До речі, у випуску за 4 вересня української газети «КоммерсантЪ» є, на жаль, анонімна цитата одного з організаторов конгресу, який критикує рух «Стоп цензурі!» за байдужість до змістовної частини заходу:

 

«Следует отметить, что на вручении награды большинства участников акции протеста уже не было. Этот факт возмутил одного из организаторов газетного форума, заявившего "Ъ": "Акция Алены Притулы и компании выглядела как пиар, они просто захотели себя показать, их целью был эпатаж. Замечу, что никаких требований или петиций, за исключением требования телекомпании ТВi, мы не получали. После того как Янукович покинул зал, вместе с ним, как свита, ушли и они. А им следовало бы остаться и посмотреть на Анабель Эрнандес - настоящего борца за свободу слова, которая каждый день рискует жизнью, борясь с наркокартелями в Мексике"».

 

Зауваження слушне. Але слід також зауважити, що журналісти, які на конгресі не протестували, а працювали, про сам предмет заходу - стан преси у світі - у своїх матеріалах переважно навіть не заїкалися (за винятком ICTV). Як і про вручення нагороди «Золоте перо свободи» Анабель Ернандес (за винятком ICTV і Першого). Тож організаторам Всесвітнього газетного конгресу варто винести офіційну подяку Вікторові Януковичу за те, що він зробив їхній захід подією, вартою згадки в новинах українських телеканалів.

 

Наводимо тексти сюжетів телеканалів про відкриття 64-го Всесвітнього газетного конгресу 3 вересня 2012 року:

 

ICTV, «Факти». Перший матеріал випуску о 18.45

 

«До Києва з'їхалися газетярі та редактори друкованої преси

СТУДІЯ: У студії - Олена ФРОЛЯК. Київ на кілька днів став столицею газетярів та редакторів друкованої преси. В Україні відкрився LXIV Всесвітній газетний конгрес, XIX всесвітній форум редакторів. Потужний форум відвідають цього року понад 700 медіаменеджерів з усього світу, з 89 країни. Головне покликання зібрання, зі словами його організаторів, - допомогти українським газетам та журналам, а також поліпшити імідж самої країни. У розвинених державах наклади видань зростають, на відміну від України. Державі слід розвивати роздрібну мережу друкованої преси, і відкривати нові точки періодики. Якщо в Польщі їх 60 тисяч, то в Україні лише 8 тисяч. Вітчизняним виданням варто ретельно працювати над цікавішим конвентом, ширше застосовувати останні медійні технології, активніше працювати в Інтернеті і боротися за читача лише якістю, оперативністю та ексклюзивністю матеріалів. Конгрес має більше відкрити Україну світові, об'єднати пресу в її головних устремліннях, і показати як бути сьогодні успішним на медіаринку.

 

РЕПОРТАЖ: Автор: Олена СКОБАЛО. Корупція виростає з мовчання, а страх процвітає в тиші - вільна преса як вікно, в якому світ може побачити всі зловживання і припинити їх. Про це говорили сьогодні у Києві на відкритті всесвітнього газетного конгресу та форуму редакторів. Не оминули і теми свободи слова в Україні.

 

СИНХРОН: Джейкоб Метью, президент всесвітньої асоціації видавців газет і новин (WAN-IFRA): "Ми вирішили приїхати і на власні очі побачити все, що у вас відбувається. Та наголошу - в інтересах будь-якого демократичного уряду - плекати вільну пресу. Жоден злочин проти журналіста чи видавця не може лишатися безкарним. І всі мають зрозуміти, що не повинно бути залякування медіа".

 

РЕПОРТАЖ: До чого може призвести тиск на пресу, добре знає мексиканка Анабелла Ернандес, журналістка, яка цього року стала лауреатом премії "Золоте перо свободи - 2012. Її батька викрали і вбили, саму її наркобарони обіцяли вбити через книгу-розслідування про наркоторгівлю.

 

СИНХРОН: Анабелла Ернандес, журналістка, лауреат премії "Золоте перо свободи - 2012": "Я щоранку дивуюсь, що жива. Сьогодні в Мексиці безпечніше торгувати наркотиками, ніж писати правду. Світ не розуміє, те, що відбувається у нас, може відбутися усюди"

 

РЕПОРТАЖ: Та в Україні свободі слова нічого не загрожує, запевняє президент Віктор Янукович. І перераховує: держава ухвалила закон про доступність інформації, який увійшов до десятки найкращих аналогічних документів світу, лише за останній рік журналісти отримали відповідь на 33000 запитів. Проблемою лишається не завжди оперативне реагування міліції на сигнали журналістів, однак реформа прокуратури та правоохоронних органів має вирішити і її. Влада ретельно стежить за дотриманням закону в судовому процесі у справі Георгія Гонгадзе, тому що зацікавлена у відсутності тиску.

 

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "Однією з перешкод розвитку медіа-простору в Україні є хибні стереотипи про недостатність свободи слова в нашій державі, на мою думку, це пов'язано із браком інформації, об'єктивності, як насправді виглядає ситуація. Сподіваюсь, що конгрес стане доброю нагодою для вас, на власні очі переконатися у реальному стані справ у нашій державі".

 

РЕПОРТАЖ: Розбудова свободи слова - каже Президент - це дорога з двостороннім рухом і до неї мають бути готові й самі журналісти, а повністю вільними від контролю можуть бути лише економічно незалежні ЗМІ. Натомість Борис Ложкін, віце-президент Української асоціації видавців періодичної преси каже, що сприймає владу не як ворога, а як партнера у розбудові незалежних ЗМІ. Він закликав гостей конгресу інвестувати в Україну, а господарів - сприймати пресу як бізнес.

 

СИНХРОН: Борис Ложкін, віце-президент Української асоціації видавців періодичної преси: "Уже давно пришло время относятся к медиа, как к отрасли экономики, а как способу решения политических задач. Мы рассчитываем, что весомым вкладом украинской власти в развитие независимых СМИ станет внимание к налоговым аспектах издательского бизнеса".

 

РЕПОРТАЖ: Щоб вижити в цифровій ері журналісти і видавці мають оволодіти найсучаснішими розробками, і стійко відстоювати своє право на свободу слова. Інакше конкурувати із всесвітнім павутинням неможливо. Про це понад сімсот учасників із майже 90 країн говоритимуть ще два дні».

 

Водночас газета «Факти» правдиво розповіла про цю подію.

 

«Україна», «Події». Восьмий матеріал випуску о 19.00

 

«Украина принимает Всемирный газетный конгресс

СТУДИЯ: Впервые в своей истории Украина принимает Всемирный газетный конгресс. Около 700 участников из 80 стран мира. Издатели уже сравнили это мероприятие с Евро-2012 по масштабности. Открыл форум Президент Украины. Пока Виктор Янукович приветствовал участников, некоторые украинские журналисты сопровождали выступление протестом. Развернули плакаты с претензиями по поводу свободы слова. Форум продлится до 5 сентября.

 

СИНХРОН: Виктор Янукович, Президент Украины: "Україні вдалося за цей час досягти суттєвого прогресу в розвитку свободи слова. За ці роки ми здолали шлях без перебільшення від тотальної цензури до відкритого суспільства"».

 

 

«1+1», ТСН. Восьмий матеріал випуску о 19.30

 

«До Києва приїхали газетярі з 80 країн світу

СТУДІЯ: До Києва приїхали газетярі з 80 країн світу на LXIV щорічний газетний конгрес і форум головних редакторів. Учасників привітав Президент Янукович. Столиця України вперше приймає такий конгрес - це близько тисячі гостей, які працюють у друкованих засобах масової інформації по всьому світі».

 

 

«1+1», ТСН. Третій матеріал випуску о 23.45

 

«Столиця України вперше приймала газетний конгрес та форум головних редакторів

СТУДІЯ: Газетярі з усього світу зібрались у Києві. Столиця України вперше приймала газетний конгрес та форум головних редакторів. Близько тисячі гостей привітав Президент Віктор Янукович. На початку його виступу журналісти руху "Стоп цензурі" підняли плакати про утиски свободи слова. Янукович заявив, що уявлення про цензуру в Україні - це помилкові стереотипи.

 

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "В Україні для преси немає заборонених тем. Достатньо прикладів, коли медіа відкрито повідомляють про корупцію, порушення прав людини та інші питання, які вважають значущими"».

 

 

 

«Інтер», «Подробиці». Шостий матеріал випуску о 20.00

 

«Янукович посетил открытие Всемирного газетного конгресса

СТУДИЯ: Развитие свободы слова и независимых СМИ в Украине - один из приоритетов государственной политики. Об этом Виктор Янукович заявил на открытии Всемирного газетного конгресса и Форума редакторов в Киеве. На мероприятие съехались около тысячи издателей, журналистов и медиаэкспертов из девяноста стран мира. Во время выступления Президента активисты движения "Стоп цензуре!" в центре зала развернули плакаты. На них было написано, что в стране усиливается цензура, общественного телевидения до сих пор нет, а власть не реагирует на журналистские расследования. Однако Виктор Янукович уверен: ограничение свободы слова в Украине - не более чем стереотип.

 

СИНХРОН: Виктор Янукович, Президент Украины: "Добре відомо, що в Україні для преси немає заборонених тем. Достатньо прикладів, коли медіа відкрито повідомляють про корупцію, порушення прав людей та інші питання, які вважають значущими. Вважаю, що розбудова свободи слова є дорогою з двостороннім рухом, що вимагає зусиль і з боку журналістів".

 

СИНХРОН: Джейкоб Метью, президент всемирной ассоциации издателей газет и новостей: "Высказывалась и такая точка зрения, что Украину нужно бойкотировать из-за ситуации со свободой слова и прочих наболевших вопросов. Но мы решили действовать по-другому. Сказали, что должны приехать в Киев, разобраться в ситуации"».

 

 

Новий канал, «Репортер». Четвертий матеріал у випуску о 19.00

 

«Янукович не бачить в Україні порушення свободи слова

СТУДІЯ: Недостатність свободи слова в Україні - це помилкові стереотипи. Так сказав Президент Віктор Янукович під час Всесвітнього газетного конгресу та Всесвітнього форуму редакторів, які проходять зараз у Києві. На думку глави держави, Україна з часів СРСР прийшла від тотальної цензури до відкритого суспільства, а ось такі думки і перешкоджають розвитку медіа простору.

 

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "Добре відомо, що в Україні для преси немає заборонених тем. Достатньо прикладів, коли медіа відкрито повідомляють про корупцію, порушення прав людей та інші питання, які вважають значущими".

 

СТУДІЯ: Під час виступу Президента відомі журналісти Мустафа Найєм, Микола Княжицький, Олена Притула та Сергій Лещенко підняли плакати про цензуру в Україні та відсутність демократії. Їх одразу спробували відібрати кремезні хлопці. Журналісти вважають, що це служба безпеки Президента. Утім управління Держохорони вже заявило: журналістам перешкоджали зовсім не їхні працівники, а приватні особи. Президент на акцію протесту жодним чином не відреагував. У липні міжнародна організація "Репортери без кордонів" констатувала різке погіршення стану свободи слова в Україні».

 

 

Перший національний, «Новини». Перший і другий матеріали у випуску о 18.20 і 21.00

 

«У Києві - зліт редакторів світових ЗМІ та керівників-медійників

СТУДІЯ: У студії - Любов Добровольська. У Києві - зліт редакторів світових ЗМІ та керівників-медійників. Вони з'їхалися на Всесвітній газетний конгрес, який проводиться з 1948 року. А 94-го до них приєднався і Всесвітній форум редакторів. На з'їзді виступив Президент Віктор Янукович. Він, зокрема,сказав, що учасники конгресу зможуть самі переконатися в реальному стані справ в Україні і запевнив: головне в державній політиці - розбудова незалежних ЗМІ та вільного медіапростору в Україні.

 

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "Поряд із забезпеченням свободи слова та незалежності преси в найближчому майбутньому ми докладемо зусиль для створення сприятливих економічних новин для розвитку ринку друкованих видань. Адже повністю вільними від будь-якого контролю можуть бути лише економічно незалежні ЗМІ. Розбудова в Україні незалежних ЗМІ та вільного медіапростору є і буде одним із пріоритетів державної політики"».

 

«На Всесвітньому газетному конгресі в Києві вручили головну нагороду WAN-IFRA - "Золоте перо свободи"

СТУДІЯ: І на цьому ж зібранні вручили головну нагороду WAN-IFRA - "Золоте перо свободи". Її отримала Анабель Ернандес - мексиканська письменниця та журналістка, відома своїми розслідуваннями про корупцію, зловживання владою та наркоторгівлю. З-під її пера вийшла книга "Покровителі наркобаронів". Після публікації на Ернандес та її близьких посипалися погрози, а її інформатори зникли безвісти. Міжнародну премію "Золоте перо свободи" вручають з 1961 року, щоб привернути увагу світової громадськості до захисту борців за свободу слова від можливої небезпеки.

 

СИНХРОН: Анабель Ернандес, лауреат премії "Золоте перо свободи": "Я не знаю, скільки мені лишилося жити днів, місяців чи років. Єдине, чим я можу захиститися, - це мій голос. Але в Мексиці говорити небезпечніше, ніж торгувати наркотиками. Я - в чорному списку дуже впливових людей, наділених владою, і вони тільки чекають нагоди, щоб вбити мене. Та я не хочу поповнювати статистику тих, хто помер за свободу, я хочу бути в статистиці живих"».

 

 

СТБ, «Вікна-Новини». Третій матеріал випуску о 22.00

 

«Журналісти світових ЗМІ з'їхалися до Києва

СТУДІЯ: Журналісти світових ЗМІ з'їхалися до Києва. Сьогодні тут розпочався всесвітній форум газетярів та редакторів. Привітав їх президент України Віктор Янукович. Глава держави зазначив: скоро в Україні з'явиться суспільне телебачення. Уряд вже завершує роботу над законопроектом про його створення. Серед промови президента зо десятеро українських журналістів тримали в руках плакати із гаслами про медійну залежність. Охоронці намагалися завадити акції. У кількох журналістів відібрали плакати. Втім, в управлінні Держохорони пояснили: це були не їхні співробітники, а приватна охорона одного з учасників конгресу».

 

 

5 канал, «Час новин». Перший матеріал випуску о 19.00

 

«На Всесвітньому газетному конгресі сталась сутичка

СТУДІЯ: У студії - Тетяна Даниленко. Головний скандал дня - сутичка на Всесвітньому газетному конгресі, який цьогоріч відбувається у Києві. Українські журналісти під час виступу Віктора Януковича підняли плакати із закликами про припинення цензури та тиску на незалежні ЗМІ. Окрім того, вони скаржилися на те, що стали частішими випадки побиття співробітників преси та перешкоджання їхній роботі, закритий суд у справі про вбивство Георгія Гонгадзе, вичавлювання опозиційного каналу ТВі з кабельних мереж та посилення цензури на центральних каналах. Молодики міцної статури із бейджами "охорона" силою видерли аркуші з рук головного редактора "Української правди" Олени Притули та редактора газети "Київ пост" Катерини Горчинської. Багатьох журналістів, у яких виявляли аркуші, на яких були надруковані тези про згортання в Україні свободи слова, намагалися не допустити на з'їзд газетярів. Штовханина відбувалася на очах закордонних делегатів та численних послів. В управлінні Держохорони заявили, що її співробітники не перешкоджали в проведенні журналістської акції. А молодики, які фігурують на фото та відео - нібито приватні особи. Сам Янукович на інцидент не відреагував.

 

СИНХРОН: Мустафа Найем, учасник руху "Стоп цензурі": "Атмосфера в стране при Президенте Викторе Януковиче ухудшилась во много раз. И ухудшилась именно в том смысле, что со стороны власти, со стороны чиновников давление на журналистов, давление на СМИ и откровенно брутальные действия участились. Ни власть, ни прокуратура ни разу ничего не сделала, чтобы этому препятствовать".

 

СИНХРОН: Джейкоб Метью, Президент Всесвітньої асоціації видавців газет і новин: "Висловлювалися думки про те, що ми маємо бойкотувати Україну. Бо тут ще не створили належних умов для свободи слова та медіабізнесу. Але ми вирішили вчинити навпаки. Ми вирішили приїхати, розібратися в ситуації та проявити солідарність".

 

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "Однією з перешкод для розвитку медіапростору в Україні є хибні стереотипи про недостатність свободи слова в нашій державі. На мою думку, це пов'язано насамперед із браком об'єктивної інформації, як насправді виглядає ситуація. Закликаю журналістів тримати високу етичну планку, додержуватися принципів об'єктивності та політичної заангажованості"».

 

 

Канал 24, «Новини». Перший матеріал випуску о 20.00

 

«Янукович не бачить в Україні утисків свободи слова

РЕПОРТАЖ: Абсолютно вільні. Віктор Янукович під час Всесвітнього газетного конгресу у Києві заявив, що в Україні дотримуються всі принципи свободи слова, а інформація про утиски ЗМІ - це помилковий стереотип, який лише перешкоджає розвитку медіапростору.

 

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "Незважаючи на непростий радянський спадок, молодий вік нашої держави, на пережиті політичні та економічні кризи, Україні вдалося за цей час досягти суттєвого прогресу в розвитку свободи слова. За ці роки ми здолали шлях від, без перебільшення, від тотальної цензури до відкритого суспільства".

 

РЕПОРТАЖ: В цей же час низка журналістів, що знаходилась у залі, підняла плакати з закликами припинити побиття представників ЗМІ та утиски преси. Втім один з охоронців одразу почав видирати плакати з рук представниць ЗМІ, поруч з якими знаходився. Уже у прес-службі управління Державної охорони, втім, повідомили: агресію до журналістки застосувала приватна особа. Тим часом за минулий рік Україна у рейтингу свободи преси, складеним Freedom House, втратила ще декілька позицій і разом з Південним Суданом ділить 130-ту сходинку. Організація оцінила рівень свободи преси в державі як частково вільний».

 

Фото - tyzhden.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23113
Читайте також
04.09.2012 09:46
Зоряна Кріт, Ірина Узлова, «Україна молода»
24 122
04.09.2012 08:20
Дмитро Баркар, «Радіо свобода»
23 096
04.09.2012 08:04
Ірина Ванникова, blogs.korrespondent.net
24 284
04.09.2012 07:57
Сергій Лещенко, «Блоги. Українська правда»
27 936
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Kyiv
4251 дн. тому
Така наївність. Очікувати честі від журналістів українських каналізацій :) Ви в якійсь окупованій країні бачили випуски газет із правдивою інформацією? Надої збільшуються, життя покращується... процент жирів у маслі на столі Бандюковича і Пахла збільшується.
atos
4251 дн. тому
Отаре, давно знаю Вас ,как умного, толерантного журналиста. Но здесь Вы "прокололись" на все 100%. Правду высказал " Коммерсанть"- это была акция чистого ПИАРА. Что они хотели показать ,что у нас есть цензура??? Это же банальная провокация. Ваши друзья знали, что найдется какой то дурак и попытается им помешать. Так и произошло. Но вы же все время жалуетесь , что НАС НЕ ЛЮБЯТ В МИРЕ. Но вы же сами СОЗДАЕТЕ ТАКОЙ ОРЕОЛ, вам хочется как можно больше "насолить" Януковичу, но страдает народ ,а не Янукович. О "Стоп цензуре" пиар идет давно. Но посмотрите , что делается в "комментах на "УП" или "ЗНУ". Ведь такого СКВЕРНОСЛОВИЯ вы не услышите и на "зонах". А почему ВЫ ЛИЧНО, не замечаете этого??? А ведь это у ПРИТУЛЫ продолжателя дела ГОНГАДЗЕ. Вам нравится все это? Я пытался несколько раз высказываться по этому поводу, меня РУБИЛИ; " Вам запретили оставлять комменты на этом сайте"- ВСЕ! ВОТ ГДЕ ЦЕНЗУРА. Аналогично с "ЗНУ". Я написал , что газета совершенно стала другой ориетации и работает только под ГРИЦЕНКО- результат такой же. А почитайте "Лигу новостей", там не лучше. Почему на сайтах сидят продажные модераторы и никто не следит за их работой. P.S. Боюсь ,что и этот мой пост не пройдет испытание. Но все таки " Телекритика" пока была на высоте.
Nfnmzyf
4251 дн. тому
О чем это говорит? О том, что когда стоит вопрос - свобода слова или пусть нищенская, но стабильная зарплата, журналисты выбирают второе. Выбирают, потому что другого рабочего места по специальности не найдут: кризис, рынок сужается, каналы и издания сокращают собственное производство. Казалось бы, чтобы говорить правду достаточно создать свой блог и писать! Но на блогах семью не прокормишь. А параллельного источника доходов 9ресторан, нефтяная скважина), кроме как профессии нет! Получается, журналисты мечтают получать деньги за то что говорят правду от тех, кто не хочет, чтобы эта правда вылезала, поскольку СМИ не является их профильным активом! Конфликт на лицо! Западные СМИ сюда не торопятся, в лучшем случае - держат фотокоров. Но не журналистов. А что можно написать об Украине, сидя в Лондоне или Берлине? То, что мы и читаем! Последний визит редактора "Немецкой волны" в августе- ярчайшее тому подтверждение. И последнее- гранты не предполагают выплату зарплат или гонораров. Они только покрывают прямые расходы- билеты, гостиницы. И вот здесь уже нравственный выбор: в рабочее время гнать джинсу, а в свободное время и выходные писать правду. Но кто тогда поверит такому журналисту? Ведь нельзя быть и девственницей, и проституткой. Выбор за вами, коллеги!
хехе
4251 дн. тому
действительно, почему-то сайт Коломойского "мочит" Януковича, а о самом газетном конгрессе пишет крайне мало
piglet
4251 дн. тому
5 канал теж навів синхрон про "заангажованість" - це підтверджує і наведена нижче розшифровка.
Meesha
4251 дн. тому
Я вижу цензуру в том, что на профильном издании ТК нет ни выступления президента, ни выступлений участников конгресса, зато провокации нескольких отморзков уделено чрезвычайно много места. Это свобода слова?
хехе
4251 дн. тому
ИМХО, молодцы каналы, которые не сообщили об этой провокации. в 40-миллионной стране нашлись 4-5 человек, которые хотят попиариться за счет президента.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду